Πολιτικη

Επίκαιρη ερώτηση από την Αγωνιστική Συνεργασία για τη λίμνη Τάκα

Με αποδέκτη τον Παναγιώτη Νίκα.

κ. Πρόεδρε, κ. Περιφερειάρχη,

Παρότι  το ΠΕΣΥΠ έχει:

1) Αποφασίσει από τις 23  Μαΐου του 2012 για: i) Την ανανέωση της ισχύος και τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου: «Δημιουργία ταμιευτήρα στην περιοχή Τάκας – Τεγέας Επαρχίας Μαντινείας Ν. Αρκαδίας με σκοπό την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών του νότιου τμήματος του Μαντινειακού Οροπεδίου» που εγκρίθηκε με την υπ’ αρ. 44569/20-3-1997 Κοινή Υπουργική Απόφαση και ανανεώθηκαν και τροποποιήθηκαν με την υπ’ αρ. 127271/25-6-2010 Κοινή Υπουργική Απόφαση. ii) Την έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου «Δίκτυα αρδευτικά – Αξιοποίηση Ταμιευτήρα Τάκας Ν. Αρκαδίας». iii)Την κωδικοποίηση των περιβαλλοντικών όρων των ως άνω έργων σε ενιαία Υπουργικά Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

2) Έχει κάνει δεκτή με ομόφωνη απόφαση και την δικαιολογημένη απαίτηση των αγροτών από τις Ρίζες το Λιθοβούνι και την Μαγούλα για την επέκταση των αρδευτικών δικτύων και στα χωριά αυτά  και

3) Έχουν γίνει πολλές φορές δηλώσεις από τους εκάστοτε υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα χρηματοδοτηθεί. Η τελευταία φορά  ήταν  στις  21  Μαΐου  2019  όταν   ο πρώην  Υπουργός  κ. Σταύρος Αραχωβίτης ανακοίνωσε και την  ένταξη του έργου «Αρδευτικά δίκτυα Τάκας νομού Αρκαδίας», εγκεκριμένου προϋπολογισμού 20.050.000.

Μάλιστα είχε ανακοινώσει ότι  το έργο, μέσα στο καλοκαίρι, θα δημοπρατηθεί και μέσα σε ένα με δύο χρόνια, θα έχει ολοκληρωθεί.

Στη συνέχεια στις 6 Ιουνίου είχε προβεί σε παρόμοιες δηλώσεις ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Πέτρος  Τατούλης.

Τέλος στις 28 Νοεμβρίου  2019 ο Περιφερειάρχης κ. Παναγιώτης Νίκας δήλωσε  ότι το έργο της λίμνης Τάκα ήταν ανάμεσα στα θέματα που έθεσε στις συζητήσεις που είχε με υπουργούς της Κυβέρνησης.

Παρόλα αυτά όμως  τίποτα δεν έχει γίνει  μέχρι σήμερα. Οι αγρότες της Τεγέας  και όλου του Μαντινειακού Οροπεδίου εκπέμπουν SOS στερούνται του αναγκαίου   νερού για να ποτίσουν αλλά και να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τις δυναμικές καλλιέργειες τους.

Είναι συνεπώς επείγουσα ανάγκη μετά από 8 χρόνια επιτέλους να δημοπρατηθούν   και να ολοκληρωθούν τα έργα στη λίμνη Τάκα και πρώτα απ όλα οι διώρυγες προσαγωγής από το Βαλτετσόρρεμα και το Ρέμα της Μανθυρέας αλλά και οι διώρυγες απαγωγής μέχρι το τελικό αποδέκτη τους και ακόμη τα δίκτυα άρδευσης σε όλα σχεδόν τα χωριά του κάμπου της Τεγέας, σημαντικού τμήματος, του  Μαντινειακού Πεδίου και φυσικά να απολήγουν  στις Ρίζες το Λιθοβούνι και την Μαγούλα για να έχουν νερό οι αγρότες για τις καλλιέργειες τους.  

Συνεπώς ερωτάται ο  κ. Περιφερειάρχης:

1.Τι απαντήσεις πήρατε από την παρούσα κυβέρνηση για τη δημοπράτηση του έργου «Αρδευτικά δίκτυα Τάκας νομού Αρκαδίας» που είχε ανακοινώσει στις 21  Μαΐου 2019  ο πρώην Υπουργός  κ. Σταύρος Αραχωβίτης;

2. Θέσατε το θέμα να δημοπρατηθούν οι διώρυγες προσαγωγής από το Βαλτετσόρρεμα και το Ρέμα της Μανθυρέας αλλά και οι διώρυγες απαγωγής; Διότι αυτά τα έργα  είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία για να  λειτουργήσει το έργο; Αν ναι τι απαντήσεις πήρατε ; Αν όχι θα το θέσετε τώρα; 

3. Θέσατε το θέμα για την επέκταση των αρδευτικών δικτύων στις Ρίζες το Λιθοβούνι και την Μαγούλα; Διότι τα χωριά αυτά έχουν τη πιο μεγάλη ανάγκη  για   άρδευση. Αν ναι τι απαντήσεις πήρατε ; Αν όχι θα το θέσετε τώρα; 

Οι επερωτώντες περιφερειακοί σύμβουλοι

Θανάσης Πετράκος
Δημοσθένης  Δρούγκας

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.