Πολιτικη

Ανταρσία στο Μωριά: Απαγόρευση μόνο στις απολύσεις

Ανακοίνωση με αφορμή τις εξελίξεις που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Προτεινόμενα μέτρα.

Μέτρα «για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους» ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη 18/3 σε συνέχεια του διαγγέλματος Μητσοτάκη πριν μερικές μέρες. Και μόνο αυτός ο τίτλος είναι πρόκληση! Λες και εργοδότες και εργαζόμενοι, τρώνε από το ίδιο πιάτο.

Έπρεπε να έρθει η καταστροφή με την οποία απειλεί η πανδημία με τον κορωνοϊό, για να παραδεχθεί στην ουσία η κυβέρνηση ότι την υγεία του λαού, μπορούν να την προστατεύσουν μόνο οι εργαζόμενοι στην υγεία, σε ένα καθολικό, δωρεάν και ποιοτικό δημόσιο σύστημα υγείας και όχι οι ιδιώτες κερδοσκόποι, που δε σηκώνουν τώρα κανένα βάρος.

Και όμως, έχει τώρα το θράσος να παρουσιάζει το ίδιο αντεργατικό, νεοφιλελεύθερο δόγμα και κανονιστική αρχή του κεφαλαίου και της ΕΕ «πρώτα οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες και μετά βλέπουμε», αυτή τη φορά στα ζητήματα της δουλειάς των εργαζομένων.

Τα μέτρα στο σύνολό τους συνιστούν μια προκλητική και βίαιη αναδιανομή του πλούτου υπέρ του κεφαλαίου, σε συνθήκες αγωνίας για τις ζωές ανθρώπων. Όταν περάσει η κρίση και «κάνουν ταμείο», τότε θα κληθούν και πάλι οι εργαζόμενοι να σφίξουν τα ζωνάρια για καμιά δεκαριά χρόνια ακόμη. 

Το έχουμε παρατηρήσει κι άλλες φορές ότι το κεφάλαιο και οι εργοδότες αξιοποιούν κάθε κρίση για να αυξήσουν το κέρδος τους. Αυτό αποδεικνύεται άλλη µια φορά µε την κρίση του κορωνοϊού COVID – 19. Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν σε όλον τον κόσμο κατά κύριο λόγο εξαιτίας της έλλειψης υποδομών στη δημόσια υγεία.

Η ασθένεια COVID-19 που προκαλείται από τον κορωνοϊό πήρε και στη χώρα μας διαστάσεις επιδημίας. Μπροστά σε αυτήν την σημαντική υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, οι άνεργοι, η νεολαία,οι πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να απαντήσουμε με το τρίπτυχο: Ψυχραιμία, Αλληλεγγύη, Αγώνας.

Ψυχραιμία, καθώς ήδη αναπτύσσονται 8 ερευνητικά προγράμματα παγκοσμίως για την κατασκευή εμβολίου. Και πάνω από όλα, το 80% των περιπτώσεων νοσεί έχοντας πολύ ελαφρά συμπτώματα και υπάρχουν πάρα πολλοί ασθενείς που θεραπεύονται. 

Ακολουθούμε με αυστηρότητα και ψυχραιμία τις οδηγίες υγιεινής και τις υποδείξεις της υπεύθυνης επιστημονικής κοινότητας. Αλλά ταυτόχρονα, οχυρωνόμαστε συλλογικά απέναντι στον επικίνδυνο ιό του φόβου, του πανικού και της παραπληροφόρησης, που έχει πάντα τη δική του καταστροφική δυναμική. Γιατί παράλληλα, έχουμε ένα διαλυμένο μετα-μνημονιακό κράτος, ένα σύστημα υγείας στα όρια της βιωσιμότητας, που το κρατούν ζωντανό με το ζόρι γιατροί και νοσοκόμες.

Αλληλεγγύη, γιατί έχουμε μια κυβέρνηση και μια περιφερειακή αρχή υπηρέτες των συμφερόντων του κεφαλαίου και της Ε.Ε. και πρέπει να έχουμε διαρκώς κατά νου, πως υπάρχουν συνάνθρωποί μας που είναι κοινωνικά πολύ πιο ευάλωτοι από εμάς και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον αγώνα κατά της επιδημίας, όπως οι άνεργες/οι, οι άστεγοι/ες, οι μετανάστριες/ες, οι πρόσφυγες/ισσες. Απλώνουμε το χέρι για βοήθεια σε όποιον την έχει ανάγκης σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό.

Αγώνας γιατί αποκαλύπτεται περίτρανα ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Το δημόσιο σύστημα υγείας,αδύναμο από την χρόνια υποχρηματοδότηση, την απουσία διορισμών απαραίτητου προσωπικού, την έλλειψη υλικών, μέσων, εξοπλισμού, κλινών, είναι απροετοίμαστο να αντεπεξέλθει στην επιδημία. Τώρα αποδεικνύεται με τραγικό τρόπο ότι δεν σώζει ο ιδιωτικός τομέας, αλλά αυτός στέλνει όλα τα περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία.Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι δημόσια δωρεάν υγεία για όλους. Η υγεία δεν μπορεί παρά να είναι δημόσιο αγαθό, υποχρέωση του κράτους και όχι ατομική ευθύνη και χώρος επιχειρηματικής κερδοσκοπίας.

Ταυτόχρονα όμως, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, έχει ξεκινήσει ένα πογκρόμ απολύσεων, υποχρεωτικών απλήρωτων αδειών, επέκτασης ωραρίου και τηλεργασίας (που συνήθως καλύπτει ολόκληρο τον προσωπικό χώρο και χρόνο των υπαλλήλων μέσα στο σπίτι, προς όφελος της εργοδοσίας) και συνεχής και ολοκληρωτική καταπάτηση κάθε δικαιώματος. Η εργοδοσία, ασύδοτη, χρησιμοποιεί την επιδημία για να εξαπολύσει πόλεμο χωρίς όπλα και να εξαφανίσει κάθε δικαίωμα. Να μην το επιτρέψουμε!

Ως Ανταρσία στο Μωριά-Συμπόρευση για την Ανατροπή στεκόμαστε αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι στον αγώνα που θα δώσουν όλες και όλοι οι εργαζόμενοι/ες, αυτοαπασχολούμενοι/ες, οι συνταξιούχοι/ες, οι νέοι και οι νέες που παλεύουν με την ημιανεργία και την επισφάλεια, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Γνωρίζουμε ότι αυτές οι κοινωνικές ομάδες θα πληγούν περισσότερο. 

Τώρα πρέπει να αγωνιστούμε για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, που αποδεικνύεται η μοναδική ασπίδα για την υγεία του λαού και το οποίο οι μνημονιακές πολιτικές της αγοράς και του κέρδους, κατέστρεψαν εντελώς. Τώρα πρέπει να αγωνιστούμε για να μην διαλυθούν και τα τελευταία δικαιώματα και ελευθερίες στη δουλειά και στη ζωή, ανοίγοντας το δρόμο για την κατάκτηση όσων δικαιούμαστε!

Όταν περιμένεις μια νόσο τόσο υψηλής μεταδοτικότητας προτεραιότητα προχωράς έγκαιρα σε μέτρα περιορισμού της κάθε κοινωνικό-οικονομικής δραστηριότητας και όχι σταδιακά βλέποντας και κάνοντας μην τυχόν και θίξεις τα κέρδη των καπιταλιστών.

- Καλύπτεις τους μισθούς και τις ανάγκες των εργαζομένων και ανέργων σε μέσα διατροφής και υγιεινής και δεν τους αφήνεις έρμαια στο νόμο της καπιταλιστικής αγοράς, της κερδοσκοπίας και στους μαυραγορίτες.

- Παίρνεις μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας.

- Προχωράς σε συνολική Απαγόρευση των απολύσεων. Οι εργαζόμενοι που πλήττονται από τον κορωνοϊό να συνεχίσουν να παίρνουν ολόκληρο το μισθό τους. Πλήρης μισθός για τα άτομα που αναγκάζονται ν’ αφήσουν την εργασιακή τους θέση για να φροντίσουν μαθητές, ηλικιωμένους ή ασθενείς.

- Πολλαπλασιάζεις τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και δεν δίνεις τζάμπα συμβουλές στους ηλικιωμένους να μένουν στο σπίτι, οι περισσότεροι χωρίς υποστήριξη

- Ανοίγεις τα κρεβάτια των ΜΕΘ και δημιουργείς νέα γρήγορα και άμεσα, επιτάσσοντας και τα Ιδιωτικά Νοσοκομεία, προχωρώντας άμεσα σε  προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για την επαρκή στελέχωση των Κ.Υ. και των νοσοκομείων.

- Εξασφαλίζεις στους πρόσφυγες και μετανάστες αξιοπρεπείς όρους υγιεινής διαβίωσης και ιατρικής φροντίδας και όχι να ετοιμάζεσαι για δημιουργία φυλακών hot-spot

- Ενημερώνεις τους εργαζομένους γρήγορα και υπεύθυνα και δεν τους αφήνεις έρμαια στον σκοταδισμό και την παραπληροφόρηση της Εκκλησίας

- Προχωράς σε αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους.

- Δεν διενεργείται κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού.

- Εξασφαλίζεις άμεση έκτακτη κρατική χρηματοδότηση στους δήμους και τις περιφέρειες.

Αγώνας για να σωθεί ο λαός μας, Όχι τα κέρδη τους!

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.