Πολιτικη

Παπαηλιού: Κυβερνητικός εμπαιγμός προς το δικηγορικό σώμα

Πρέπει άμεσα να λάβει τέλος, δηλώνει ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα αποφασισθέντα  μέτρα στήριξης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν συμπεριελήφθησαν οι δικηγόροι, όπως και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, παρά την κυβερνητική εξαγγελία, και μάλιστα δια στόματος του πρωθυπουργού, ότι σ΄ αυτά θα συμπεριληφθούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. 

Το δικηγορικό σώμα πλήττεται ολοκληρωτικά από την έναρξη ισχύος  των μέτρων αντιμετώπισης και περιορισμού της πανδημίας, αφού έχει  ανασταλεί η λειτουργία των δικαστηρίων, των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων και συνακόλουθα η άσκηση του συνόλου των δικαστηριακών και εξωδικαστικών ενεργειών. 

Δεδομένου μάλιστα ότι η πλειονότητα των δικηγόρων, ιδίως στην επαρχία, ασκούν τη δραστηριότητά τους ατομικά και στο πλαίσιο γενικής δικηγορίας, γεγονός που σημαίνει ότι βρίσκονται σε κατάσταση «μεροδούλι-μεροφάϊ», απαιτούνται εκτός από την καταγγελία της κυβερνητικής στάσης 

-η ανάκληση της άδικης κυβερνητικής απόφασης και η χορήγηση  και στους δικηγόρους της ελάχιστης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ (535 ευρώ μηνιαίως αφού το ποσό των 800 ευρώ χορηγείται για το χρονικό διάστημα από 15.3 μέχρι 30.4) 

-η καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης με εισοδηματικά κριτήρια στους άμισθους δικηγόρους και τους ασκούμενους δικηγόρους μέσω του ΟΑΕΔ, υπέρ του οποίου οι δικηγόροι στο σύνολό τους (έμμισθοι και άμισθοι) καταβάλλουν εισφορές εδώ και μια δεκαετία περίπου.

-η υπαγωγή στη ρύθμιση για απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40 % του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020, όπως ισχύει για τους μισθωτές (επαγγελματικής μίσθωσης) άλλων επιχειρήσεων. 

-η εξέταση της δυνατότητας για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους δικηγόρους των επαρχιών με εισοδηματικά κριτήρια μέσω του ΛΕΔΕ, υπέρ του οποίου γίνεται παρακράτηση 5 % επί της αξίας των γραμματίων προείσπραξης που εκδίδει για κάθε παράσταση ο οικείος Δικηγορικός Σύλλογος. 

 Ο κυβερνητικός εμπαιγμός προς το δικηγορικό σώμα, και όχι μόνον, πρέπει να λάβει τέλος. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.