Πολιτικη

ΠΑΜΕ Αρκαδίας: Μέτρα για να γίνει "oχυρό ζωής" το σύστημα υγείας

Η ένδεια του ΕΣΥ γίνεται αποκαλυπτική αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2018 και 2019 δεν ολοκληρώθηκε καμία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Οι πρόσφατες εξελίξεις αναδεικνύουν την ανάγκη, έστω και τώρα, να ενισχυθούν οι δημόσιες μονάδες υγείας με μαζικές προσλήψεις, κεντρική προμήθεια επαρκών ατομικών μέσων προστασίας και έκτακτη κρατική χρηματοδότηση. Την ανάγκη να επιταχθεί τώρα ο ιδιωτικός τομέας και να ενταχθεί σε ενιαίο κρατικό σχέδιο το σύνολο των δομών Υγείας.

Η κατάσταση σήμερα στη χώρα μας, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν βρισκόμαστε ακόμη στην κορυφή του κύματος της επιδημίας, βρίσκει τα περισσότερα νοσοκομεία και το Παναρκαδικό με πολύ σοβαρές ελλείψεις. 

Αυτές αφορούν  ακόμα και σε μέσα ατομικής προστασίας, με τις περισσότερες κλινικές και ΚΥ να αναζητούν ακόμα και απλές μάσκες για τη βάρδια. Τις πραγματικές διαθέσεις της κυβέρνησης να καλύψει τις ανάγκες αποκαλύπτει η σχετική οδηγία του ΕΟΔΥ που συστήνει – σε περιπτώσεις μεγάλων ελλείψεων σε Μέτρα Ατομικής Προστασίας- οι εργαζόμενοι ακόμα και να μην φορούν καθόλου γάντια και προστατευτική στολή κατά τη διαχείριση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αρκεί… μετά να πλένουν τα χέρια τους!

Επίσης χαρακτηριστικό είναι πως κάθε μέρα ανακοινώνονται νέα περιστατικά έκθεσης συναδέλφων από δεκάδες νοσοκομεία, με τον αριθμό κρουσμάτων σε υγειονομικούς πλέον να φτάνει στο 10% του συνολικού αριθμού. 

Ταυτόχρονα το κράτος μειώνει τις αναγκαίες μέρες καραντίνας για τους υγειονομικούς από τις 14 στις 7! Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες οδηγίες του ΕΟΔΥ, αν ο υγειονομικός που εκτεθεί δουλεύει σε ζωτικό τμήμα του ΕΣΥ δεν θα φεύγει καθόλου, μέχρι να εμφανίσει συμπτώματα. 

Όλα αυτά, στην πραγματικότητα, αποτελούν ανοιχτή ομολογία των δραματικών ελλείψεων σε μέσα, προσωπικό, εξοπλισμό κλπ του δημόσιου συστήματος Υγείας. Κάτι τέτοιο δεν θα έμπαινε ούτε για συζήτηση αν το ΕΣΥ ήταν επαρκώς στελεχωμένο, προκειμένου να ανταποκρίνεται και στις πάγιες αλλά και στις έκτακτες ανάγκες. 

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την πρόσληψη επικουρικών υγειονομικών, που στην πραγματικότητα τις ακούγαμε από το καλοκαίρι πριν την εμφάνιση της επιδημίας, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν να καλύψουν τις 30.000 κενές οργανικές θέσεις σε όλα τα νοσοκομεία (δεκάδες είναι και στο Παναρκαδικό), ενώ παρά τις αρχικές εξαγγελίες αυτές θα έχουν ισχύ μόνο ενός έτους και μετά θα λύονται. 

Η ένδεια του ΕΣΥ γίνεται αποκαλυπτική αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2018 και 2019 δεν ολοκληρώθηκε καμία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού –επομένως, δεν αντικαταστάθηκαν ούτε οι 3500 υγειονομικοί που συνταξιοδοτήθηκαν– ενώ στις κυβερνητικές εξαγγελίες δεν περιλαμβάνεται η πρόσληψη ούτε ενός μόνιμου εργαζόμενου!  

Όταν, όπως επιβεβαιώνεται από την εμπειρία των άλλων χωρών, η μάχη θα κριθεί στην επάρκεια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, για όλον τον νομό Αρκαδίας λειτουργούν αυτή τη στιγμή μόνο 4 κλίνες ΜΕΘ! Η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη σε περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτούν διασωληνωμένοι  από το νοσοκομείο του Ρίου σε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και ελλείψεων σε κλίνες στο νομό Αχαΐας, σενάρια που απασχολούν ως πιθανά ενδεχόμενα το επόμενο διάστημα.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη και στην παρακολούθηση του πληθυσμού, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες έχει υποβαθμιστεί διαχρονικά. Τα υποστελεχωμένα, με συμβασιούχους Κέντρα Υγείας, χωρίς σοβαρές υποδομές και μέσα, δεν μπορούν να παίξουν αυτόν το ρόλο. Ο ΕΟΔΥ λέει ΄΄επικοινωνήστε με τον οικογενειακό γιατρό΄΄ χωρίς τάχα να παίρνει υπόψην του ότι ένα ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού έχει. 

Είναι επικίνδυνη πρακτική η ΄΄εκ του τηλεφώνου΄΄ εκτίμηση της βαρύτητας των συμπτωμάτων, στη λογική της μη διασποράς της νόσου, με τραγικές συνέπειες, όπως η μητέρα από την Καστοριά. Μπορεί να γίνει ολοκληρωμένη ιατρική εκτίμηση από απόσταση, χωρίς η αναφερόμενη συμπτωματολογία να συνδυαστεί με κλινική εξέτασης;

Ακόμη η κυβέρνηση με την πρόσφατη ΠΝΠ διπλασιάζει την αποζημίωση που παίρνουν οι κλινικάρχες για τη διάθεση κρεβατιών ΜΕΘ στον ΕΟΠΥΥ ανεβάζοντάς τη μέχρι τα 1.600 ευρώ τη μέρα! Παράλληλα δε διστάζει να παραχωρήσει 30 εκατ. ευρώ ζεστό κρατικό χρήμα στα ιδιωτικά εργαστήρια για τον διαγνωστικό έλεγχο για τον κορονοϊό ενώ στα δημόσια νοσοκομεία αρκείται σε. έκτακτη κρατική επιχορήγηση 75 εκ, που δε φτάνει να αντισταθμίσει ούτε καν τα 150 εκ που πετσόκοψαν από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία τα τελευταία 3 χρόνια αυτή αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλες οι παραπάνω εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών για υπηρεσίες υγείας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη στρατηγική Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι «ατομική ευθύνη» και η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα και πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγοράς.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

► Άμεση κεντρική προμήθεια αναγκαίων υλικών, με προτεραιότητα στα μέσα ατομικής προστασίας

► Άμεση ενίσχυση με προσωπικό. Μονιμοποίηση εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Διορισμός τώρα με ΠΝΠ όλων των υποψήφιων για τις 943 θέσεις μόνιμων ιατρών στο ΕΣΥ.

►  Άμεσα να προετοιμαστεί στελεχωθεί  υγειονομική δομή ικανή για νοσηλεία κρουσμάτων όπως είναι το πρώην Ψυχιατρικό νοσοκομείο Τρίπολης, η παλιά Πολυκλινική κ.α.

►Να στελεχωθούν άμεσα οι δομές της ΠΦΥ, για την εξασφάλιση 24ωρης λειτουργίας. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και εξοπλισμός με μέσα και υποδομές για να παίξουν το ρόλο τους. 

► Να επιταχθούν τώρα οι ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ώστε να ενταχθούν στο σχεδιασμό του κράτους για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

►Να ενταχθούν οι χιλιάδες έμπειροι συνάδελφοί μας ιδιώτες γιατροί στη μάχη μέσα από τις δομές της δημόσιας Υγείας.

►Ειδική φροντίδα για εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

► Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.