Πολιτικη

Παρέμβαση Λαϊκής Συσπείρωσης για το ΔΣ Τρίπολης

Να συζητηθεί στο ΔΣ τη Δευτέρα 6 Απριλίου, το θέμα "μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό και μέτρα στήριξης", ζητά ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Βαγγέλης Γούργαρης.

Τρίπολη, 4 Απριλίου 2020

Κυρία Πρόεδρε:

Με έγγραφό μου είχα απευθυνθεί σε εσάς και το Δήμαρχο που έχετε την ευθύνη για τη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου και τον καθορισμό θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και σας ζήτησα να συγκαλέσετε συνεδρίαση που να εστιάσει στα ζητήματα προστασίας από τον κορονοϊό και σε μέτρα ενίσχυσης των Δημοτών και έκανα συγκεκριμένες προτάσεις.     

Με ικανοποίηση είδα ότι η δημοτική αρχή υιοθέτησε ορισμένες από τις προτάσεις μας αλλά μόνο για δύο μήνες και εξαιρώντας τους εργαζόμενους, όπως:

Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές για το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά.

Την Παρασκευή 3 Απρίλη με ανακοίνωση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ο κύριος δήμαρχος υιοθέτησε και για δύο μήνες και την πρότασή μας για:

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς  και την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους.

Στην πρόσκληση σας για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχετε στην ημερήσια διάταξη το κυριότερο για τις μέρες μας θέμα που είναι μέτρα για την προστασία της υγείας των δημοτών μας καθώς και μέτρα στήριξης.

Ζητώ στη συνεδρίαση της Δευτέρας 6/4/2020 να συζητηθεί εκτός Ημερήσιας Διάταξης το θέμα της προστασίας των Δημοτών μας και μέτρα στήριξης.      

Παρακαλώ να τεθεί προς έγκριση στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου μετά τη διαπίστωση της απαρτίας όπως ορίζει ο νόμος και ο κανονισμός.

Επειδή  η συνεδρίαση θα γίνει με τους κανόνες προστασίας για τη διασπορά του ιού,  εξ αποστάσεως δια περιφοράς  ή με τηλεδιάσκεψη όπως αναφέρει η πρόσκληση και θα υπάρχουν δυσκολίες στην επικοινωνία για αυτό καταθέτω τις θέσεις της λαϊκής συσπείρωσης. 

Για τα προαναφερόμενα τρία  θέματα που συμφωνεί η δημοτική αρχή προτείνουμε αντί για τους δύο μήνες   να ισχύσουν τα μέτρα για έξι μήνες. Είναι ορατό πως η όποια αποκλιμάκωση των μέτρων θα είναι μετά τον Απρίλη και για την εξομάλυνση θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες.

Επαναφέρουμε τις προτάσεις για:

Απαλλαγή από τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς του δήμου για όσο διάστημα παραμένουν κλειστοί. 

Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα. 

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους. 

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές, για το διάστημα που παραμένουν κλειστά. 

Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Ανεξάρτητα από την απόφαση του εφετείου για το ΤΕΒΑ να αξιοποιήσουμε το κονδύλι για τους εορτασμούς του Πάσχα και αν χρειαστεί και άλλα χρήματα για παροχή τροφίμων στους έχοντες ανάγκη.

Διασύνδεση των υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του δήμου με τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που υπάρχουν στο δήμο, προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.

Άμεσα μέτρα αποσυμφόρησης των συσσωρευμένων ανακυκλώσιμων υλικών και απορριμμάτων στο ΚΔΑΥ που διαχειρίζεται τα προδιαλεγμένα του Δήμου Τρίπολης γιατί αποτελεί υγειονομική βόμβα με μιλιούνια από ποντίκια να κυκλοφορούν στη ΒΙ.ΠΕ. και τη γύρω περιοχή.

Για τις λαϊκές αγορές:

Το  πρόβλημα  δεν είναι οι λαϊκές αγορές που προσφέρουν φρέσκα, ποιοτικά και φθηνά προϊόντα αλλά ο συγχρωτισμός. Προτείνουμε να αρθεί ο περιορισμός των πωλητών από τις λαϊκές που λειτουργούν στο δήμο μας, οι πάγκοι να τοποθετούνται από τη μία πλευρά του δρόμου σε αρκετά μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και να απλωθούν σε μεγαλύτερη έκταση.

Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση των πωλητών του δήμου μας και ευρύτερα που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα.

Να πάρουμε τώρα μέτρα προστασίας για  τον κορονοϊό:

Με δεδομένη την εκτίμηση του ΕΟΔΥ και πάρα πολλών επιστημόνων ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού,  με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση:

Ουσιαστική ενίσχυση του Παναρκαδικού Νοσοκομείου με προσωπικό και ιατροτεχνικό εξοπλισμό.

Να ανοίξουν οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και να εγκατασταθούν άμεσα νέες.

Επιπλέον πρέπει να απαιτήσουμε τη δημιουργία άμεσα μονάδας νοσηλείας ασθενών εκτός Παναρκαδικού για να καλυφθούν οι ανάγκες νοσηλείας σε περίπτωση αύξησης του ρυθμού μετάδοσης του επικίνδυνου ιού.

Να απαιτήσουμε ενίσχυση όλων όσων πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης αλλά και από τις συνολικές επιπτώσεις της πανδημίας. Η βοήθεια που δίνεται πρέπει να δοθεί σε όλους τους πληττόμενους χωρίς εξαιρέσεις. Να δοθεί και στους επιστήμονες αλλά και στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους.

Να επιταχθούν τώρα οι ιδιωτικές δομές υγείας και οι ιδιώτες γιατροί να ενταχθούν στους σχεδιασμούς του ΕΣΥ. 

Είναι κρίσιμο ζήτημα να αποκτήσει το Παναρκαδικό Νοσοκομείο τον αναγκαίο εξοπλισμό για να μπορεί να κάνει τεστ ανίχνευσης του ιού.

Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα και να λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

Μέτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας. 

Μέτρα στήριξης των μαθητών που δεν διαθέτουν την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή (διαδίκτυο, Η/Υ κ.α.) για να έχουν πρόσβαση στην αποστάσεως διδασκαλία. 

Τις παραπάνω προτάσεις μου, κυρία πρόεδρε, να τις θέσετε σε ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Γνωρίζεται ότι στις για τις δια περιφοράς συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου:      Δεν υπάρχει η δυνατότητα η κάθε παράταξη και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να γνωρίζει τις τοποθετήσεις των υπολοίπων, παρά μόνο εκ των υστέρων, όταν δηλαδή αναρτηθούν οι αποφάσεις στη Διαύγεια. 

Δεν υπάρχει η δυνατότητα πρακτικά να αποφασίσουν τα δημοτικά συμβούλια για τη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων που έχει το δικαίωμα να θέσουν οι παρατάξεις.

Δεν υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής επιχειρημάτων.

Για αυτό πρέπει να εξασφαλίσετε τις τεχνολογικές δυνατότητες για πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης.

 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΟΥΡΓΑΡΗΣ

Δημοτικός σύμβουλος 

Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.