Πολιτικη

Λαϊκή Συσπείρωση: Άμεσα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών στην εστίασης

Διαβάστε ποιες προτάσεις καταθέτει.

Η αναστολή δραστηριότητας λόγω κορωνοϊού έχει οδηγήσει τους επαγγελματίες στον κλάδο της εστίασης σε αδιέξοδο. Τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση για τις μικροεπιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης είναι ανεπαρκή. 

Η αναστολή των βασικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων οδηγεί στη συσσώρευση υποχρεώσεων τους επόμενους μήνες, ενώ τα πάγια έξοδα, ρεύμα, ενοίκια κλπ τρέχουν. Μέρος των προμηθειών (τρόφιμα και άλλα ευαλείωτα  προϊόντα) έχουν καταστραφεί και απαιτείται στήριξη για την αντικατάσταση τους.

Το επίδομα των 800 ευρώ δεν έχει φτάσει σε όλους τους επαγγελματίες ακόμη και είναι ανεπαρκέστατο.

Το άνοιγμα των καταστημάτων την 1η Ιουνίου ή και νωρίτερα με τους περιορισμούς που επιβάλλονται, προσθέτει στα άλλα προβλήματα και την ελαχιστοποίηση του χώρου εκμετάλλευσης. Πολλοί επαγγελματίες βρίσκονται στο δίλημμά αν θα αποπειραθούν να ανοίξουν και γενικά ο κλάδος αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης.

Η κυβέρνηση που παίρνει συνέχεια μέτρα και δίνει ζεστό χρήμα για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου οφείλει να πάρει και τα ελάχιστα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών εστίασης για να επιβιώσουν.

• Να αποδοθεί άμεσα το επίδομα ειδικού σκοπού, μηνών Μαρτίου-Απριλίου αλλά και μηνός Μαΐου, χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες

• Να επανενταχθούν οι επαγγελματίες του κλάδου και γενικά οι αυτοαπασχολούμενοι σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ συν 3.000 για κάθε παιδί, με παράλληλη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος, τουλάχιστον για τα εισοδήματα του 2019 και του 2020, ώστε οι προβλεπόμενες αναστολές να έχουν ένα στοιχειώδες αντίκρισμα.

• Να απαλλαχθούν από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για το διάστημα Φλεβάρη-Μάη χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας. Χορήγηση Ασφαλιστικής Ικανότητας.

• Να απαλλαχθούν από την καταβολή δημοτικών τελών (για τραπεζοκαθίσματα κλπ) για τους μήνες που ισχύουν έκτακτα μέτρα. Επίσης να απαλλαχθούν από τα ενοίκια όσοι μισθώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις πχ για κυλικεία σχολείων.

• Να εξασφαλιστούν φτηνότερα τιμολόγια και να απαγορευτούν οι διακοπές για ρεύμα, νερό κλπ για τους επόμενους μήνες.

• Να απαγορευτούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες, για όλους, καταρχήν μέχρι το τέλος του χρόνου.

• Να παραγραφεί μέρος των ήδη συσσωρευμένων χρεών σε εφορία και τράπεζες, καταρχήν τόκοι, πρόστιμα, αλλά και μέρος του κεφαλαίου.

• Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στο πρόγραμμα “επιστρεπτέας προκαταβολής” χωρίς πολυδαίδαλες διαδικασίες, υποχρεώσεις καταβολής ΦΠΑ κλπ. Να ισχύσει αυτό και για τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς προσωπικό.

• Να αποδοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους όσους δεν καταφέρουν να ανοίξουν τις μικροεπιχειρήσεις τους, χωρίς προϋποθέσεις που οδηγούν στον αποκλεισμό της πλειοψηφίας τους από αυτό.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.