Πολιτικη

Ερώτηση Οδυσσέα για τη τηλεθέρμανση της Μεγαλόπολης

Μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας με το ΚΙΝΑΛ ρωτά γιατί άλλαξε ο σχεδιασμός της Β' φάσης. 

Υστερα από πολυετή αγώνα για το έργο της τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης, κατέθεσα σήμερα ακόμη μια ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό που αφορά στην αλλαγή του σχεδιασμού υλοποίησης της β’ φάσης του έργου.

2014: Ως Υφυπουργός Ανάπτυξης υπέγραψα, το έργο επέκτασης δικτύου τηλεθέρμανσης β’ φάση προϋπολογισμού  ύψους 15.417.270 ευρώ και εντάχθηκε στο ΠΔΕ

2015:  Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως απένταξε το έργο .

2018: Μετά από 4 ερωτήσεις μου στη Βουλή, ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, κ. Χαρίτσης υποσχέθηκε την ένταξή του σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, δυστυχώς όμως ενώ πέρασαν 5 χρόνια Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το  έργο δεν εντάχθηκε.

2019: Επανέφερα με ερώτησή μου το θέμα στην Κυβέρνηση της ΝΔ όπου και ενέταξε το έργο μερικούς  μήνες μετά.

2020: Ένα χρόνο μετά την ένταξη η ΝΔ το καταργεί.

Διαβάστε εδώ, την τελευταία ερώτηση που κατέθεσα:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη   

ΘΕΜΑ:  Τηλεθέρμανση Μεγαλόπολης

Κύριε Υπουργέ,

Σε ερωτήσεις μου στην Βουλή στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 και στις 15 Δεκεμβρίου 2019 δόθηκαν απαντήσεις για την ένταξη, υλοποίηση και ολοκλήρωση του έργου της τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης β΄ φάση. Δηλώθηκε η θετική αξιολόγηση της πρότασης από την ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ και ανακοινώθηκε ότι θα προχωρήσει, ενώ σύντομα θα ανακοινώνονταν τα αποτελέσματα.

Όμως σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις  29 Απριλίου τα πάντα άλλαξαν. Σταματάει η επέκταση του έργου της υλοποίησης της β’ φάσης της Μεγαλόπολης που είχε εγκριθεί και θα υπάρξει εγκατάσταση δικτύου φυσικού αερίου για τους υπόλοιπους κατοίκους και επιχειρήσεις για τις ανάγκες της θέρμανσης. Το υφιστάμενο δίκτυο της τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι την αντικατάστασή του με δίκτυο φυσικού αερίου με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.

Παρόλο που ο σχεδιασμός, όπως δηλωνόταν σε όλους τους τόνους από την κυβέρνηση στη μεταλιγνιτική εποχή, είναι να υπάρξουν σημαντικές αντισταθμίσεις προς όφελος των κατοίκων και περιοχών μετάβασης όπως η Μεγαλόπολη το πρώτο μέτρο που εφαρμόζεται πρακτικά κάνει ακριβώς το αντίθετο  αφού:

το κόστος της τηλεθέρμανσης με βάση τον λιγνίτη σήμερα είναι 40-45€ η MWH ενώ με το φυσικό αέριο θα στοιχίζει 90€η MWH και για αυτούς που θα χρησιμοποιούν  φυσικό αέριο ακόμη περισσότερο.

ενώ έχουν ληφθεί προκαταβολές από πολίτες και επιχειρήσεις για τη σύνδεση με το νέο δίκτυο της επέκτασης της τηλεθέρμανσης ανακοινώνεται το σταμάτημα του έργου.

Ως εκ τούτου, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Για ποιο λόγο άλλαξε ο σχεδιασμός υλοποίησης της β’ φάσης του έργου της τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης;

- Πώς θα υλοποιήσει η Κυβέρνηση μέτρα αντιστάθμισης, ώστε το κόστος της τηλεθέρμανσης να κυμανθεί σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα για τους κατοίκους της Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή;

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.