Πολιτικη

Γούργαρης: Στην Τρίπολη η Ημέρα Περιβάλλοντος μας βρίσκει με 3 χωματερές...

... και να ετοιμάζουμε τέταρτη, αναφέρει στην εισήγησή του ο δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Συγκεκριμένα είπε:

Στη χώρα μας η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εν μέσω πανδημίας ψήφισε νέο περιβάλλοντοκτόνο νόμο συνεχίζοντας από κει που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.  Επέλεξε αυτή την περίοδο που η κύρια προσοχή του λαού ήταν στραμμένη στην Πανδημία του κορωνοϊού για να περιοριστούν οι λαϊκές αντιδράσεις.  Ο ψεύτικος τίτλος που χρησιμοποιούν «εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» δεν μπορεί να κρύψει ότι ο νέος νόμος εξειδικεύει και προσαρμόζει τη νομοθεσία ακόμη περισσότερο στην υπηρεσία της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Δεν μπορεί να κρύψει ότι θυσιάζεται το περιβάλλον για να βγάλουν κέρδη οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι σωτήρες επενδυτές σε κάθε τομέα. Με αυτό δεν συμφωνεί κανένας λαϊκός άνθρωπος, δικαίως το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων τον χαρακτήρισε αρμαγεδώνα για το περιβάλλον.

• Γιατί παραδίδει βορά στο κεφάλαιο βουνά και δάση, θάλασσες και αιγιαλούς, λίμνες και ποτάμια. 

• Επιβάλλει αδειοδοτήσεις εξπρές και τις αναθέτει σε ιδιώτες.

•  Καταργεί το καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων περιοχών υψηλής περιβαλλοντικής αξίας.

•  Μηχανικοί και δικηγόροι θα αποφασίζουν τι είναι δάσος,  όχι οι δασολόγοι αλλά αυτοί που συνάπτουν συμβόλαια και χτίζουν μέσα στο δάσος  θα προστατέψουν δήθεν το περιβάλλον.

• Συνεχίζοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που κάθε τόσο άλλαζε την νομοθεσία υπέρ των ομίλων που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ, προωθεί την ασυδοσία στην εγκατάσταση των ΑΠΕ που κάνουν το ρεύμα πανάκριβο και αυξάνουν την ενεργειακή φτώχεια του λαού.

Για την κερδοφορία των ομίλων δεν θα μείνει ούτε ραχούλα χωρίς ανεμογεννήτριες, ούτε πλαγιά χωρίς φωτοβολταϊκά (Φ/Β) με μεγάλες περιβαλλοντικές συνέπειες.

•  Κάνει τους εθνικούς δρυμούς εθνικά πάρκα για να ανοίξει ο δρόμος για δραστηριότητες ακόμη και στον πυρήνα του δάσους. Μετατρέπει τους αιγιαλούς σε αυλές των μεγάλων ξενοδοχείων. Στην περιοχή μας αυτό φέρνει ακόμη πιο κοντά τις επιδιώξεις του κεφαλαίου για μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο.

•  Στους Δήμους ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για την πλήρη ιδιωτικοποίηση στο πράσινο, το φωτισμό, την αποκομιδή- μεταφορά και διαχείριση των απορριμμάτων. 

Ο νέος νόμος δίνει το δικαίωμα ακόμη και σε εταιρείες που δεν έχουν ούτε εξοπλισμό,  να νοικιάζουν τον εξοπλισμό των δήμων. 

Στην Τρίπολη η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος μας βρίσκει με τρεις χωματερές γύρω από την πόλη και να ετοιμάζουμε την τέταρτη.

• Στο πλάτωμα εκατοντάδες τόνοι απορριμμάτων συνεχίζουν να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

•  Στην Αγία Τριάδα ή εκεί χωματερή συνεχίζει να ρυπαίνει την ευρύτερη περιοχή και να μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα τη στιγμή που σε κοντινή απόσταση λειτουργούν γεωτρήσεις που υδρεύουν την πόλη και τα χωριά του δήμου Τρίπολης.

•  Στον Άγιο Βλάση  μέσα στο Μαίναλο η χωματερή  ξεχείλισε. Δεν ρυπαίνει μόνο, απειλεί και να βάλει  φωτιά στο Μαίναλο. 

Όπου έγινε συσσώρευση απορριμμάτων είχαμε και πυρκαγιές.

Όπως στο πλάτωμα, στην Πύλο, στη Μαραθόλακα της Καλαμάτας, στην Κόρινθο, στο Βέλο, στο Άστρος Κυνουρίας, στο Άργος, στη Καραθώνα, στα Δίδυμα Ερμιονίδας και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.  Για το έγκλημα στον Άγιο Βλάση συναίνεσαν οι δυνάμεις της Ν.Δ.- του ΠΑΣΟΚ- του ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη τους που συγκροτούν τις άλλες δημοτικές παρατάξεις.  Οι ίδιες δυνάμεις τώρα από κοινού ετοιμάζουν μία ακόμη χωματερή στο Μεγαβούνι. 

Στον Άγιο Βλάση το πρόσχημα ήταν η μεταφόρτωση απορριμμάτων, τώρα στο Μεγαβούνι το πρόσχημα είναι η προσωρινή -- ενδιάμεση   διαχείριση. Το Μεγαβούνι δεν θα είναι μόνο μία νέα χωματερή αλλά και ένας χώρος διασπάθισης χρημάτων,  μέχρι τώρα έχει πέσει περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ και δεν έχει διαμορφωθεί ούτε το γήπεδο, ενώ  είναι γνωστό ότι οι όποιες εγκαταστάσεις γίνουν εκεί θα πάνε προίκα στην ΤΕΡΝΑ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, η Περιφερειακή Αρχή Νίκα, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών  Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Πελοποννήσου (συλλογικό όργανο των Δήμων) συνεχίζουν από κει που σταμάτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η Περιφερειακή Αρχή Τατούλη. Κάνουν ότι μπορούν για να ολοκληρώσουν το έγκλημα   της παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ με όρους εγγυημένης μακροχρόνιας κερδοφορίας  για την εταιρεία (για τουλάχιστον 28 χρόνια) που θα το πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου με πολλαπλασιασμό των τελών και με μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος. 

Στην ευρύτερη περιοχή  και ειδικά στη Μεγαλόπολη, κλείνουν τις   λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος και προωθούν την “φιλική” στο περιβάλλον καύση των απορριμμάτων, και την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) για να δέχεται επικίνδυνα από παντού.    

Ετοιμάζονται να μετατρέψουν την περιοχή του λεκανοπέδιου της Μεγαλόπολης σε κάτεργο Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) για να κερδοσκοπούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και να ωφεληθούν τα Γερμανικά μονοπώλια όπως δήλωσε  ξεδιάντροπα ο κύριος Μητσοτάκης.

Είναι προφανές ότι  το καθαρό και ανθρώπινο περιβάλλον δεν συμβαδίζει ποτέ με την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, που τελικά είναι και το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα.

Το περιβάλλον μπορεί πραγματικά να το υπερασπιστεί ο ίδιος ο λαός  όταν αποφασίσει να πάρει ο ίδιος την εξουσία με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής.  Τότε θα μπορέσει  πραγματικά να ικανοποιήσει την ανάγκη του να ζήσει σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.