Πολιτικη

Ο Γιώργος Παπαηλιού στα ΚΥ Μεγαλόπολης, Δημητσάνας και Τροπαίων (photos)

Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού, επισκέφθηκε τα Κέντρα Υγείας Μεγαλόπολης, Δημητσάνας και Τροπαίων.

Στις 12 και 13.6.2020 επισκέφτηκα τα Κέντρα Υγείας Μεγαλόπολης, Δημητσάνας και Τροπαίων και ενημερώθηκα από τους διευθυντές τους για την κατάσταση που επικρατεί σ΄ αυτά κατά και μετά (;) την περίοδο της πανδημίας και συζήτησε για την προοπτική της λειτουργίας τους.

Υπογράμμισα την εκ μέρους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δρομολόγηση της πλήρους ενσωμάτωσης όλων των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στο συνολικό σχεδιασμό της πολιτικής υγείας.

Επεσήμανα, ότι τα Κέντρα Υγείας (αγροτικού τύπου) Δημητσάνας και Τροπαίων, που βρίσκονται σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της Γορτυνίας, αποτελούν σημαντικές συνιστώσες της ΠΦΥ στην Αρκαδία, αφού εξυπηρετούν τους κατοίκους αυτών των περιοχών και τους επισκέπτες τους.

Τα συγκεκριμένα ΚΥ λειτουργούν οριακά για την επιτέλεση της αποστολής τους, χάρη στην αυτοθυσία του προσωπικού τους.

Απαραίτητες ενέργειες από πλευράς πολιτείας είναι :

η πρόσληψη μόνιμου υγειονομικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού) προσωπικού, ενδεικτικά παιδίατρου, ακτινολόγου και οδοντίατρου στο ΚΥ Δημητσάνας, παιδίατρου και μικροβιολόγου στο ΚΥ Τροπαίων και τεχνολόγου ακτινολόγου και μικροβιολόγου και στα δύο αυτά ΚΥ

ο εξοπλισμός τους, ιδίως του ΚΥ Τροπαίων, με τα απαραίτητα μηχανήματα για τη διενέργεια στοιχειωδών εξετάσεων.

Για δε το ΚΥ Μεγαλόπολης είναι απαραίτητη η πρόσληψη παιδιάτρου και τεχνολόγου ακτινολόγου και μικροβιολόγου αφού υπάρχει «αδρανής» τεχνολογικός εξοπλισμός.

Η πρόσληψη μόνον επικουρικού υγειονομικού προσωπικού που δεν έγινε ούτε κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, δεν επιλύει το πρόβλημα, το μεταθέτει χρονικά. Οι δε αποσπάσεις ή άλλου είδους διοικητικές μετακινήσεις από αυτά τα ΚΥ επιδεινώνουν την κατάσταση και τα εμφανίζουν με προσωπικό που στην πραγματικότητα δεν προσφέρει υπηρεσίες σ΄ αυτά.

Ίσως, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα ΚΥ αυτών των περιοχών είναι η έλλειψη ασθενοφόρων και οδηγών, ώστε να καλύπτουν στοιχειωδώς τις ανάγκες τους. Στο ΚΥ Μεγαλόπολης υπάρχουν δύο ασθενοφόρα και ένας οδηγός !!! στο ΚΥ Δημητσάνας υπηρετεί ένας οδηγός (μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ) και στο ΚΥ Τροπαίων υπάρχει ένα πεπαλαιωμένο ασθενοφόρο και υπηρετεί ένας οδηγός του οποίου η σύμβαση κάθε φορά ανανεώνεται !!! Η προμήθεια ασθενοφόρων και η πρόσληψη οδηγών είναι απολύτως αναγκαία και επείγουσα.

Εν πάση περιπτώσει, αυτά τα δεδομένα καθιστούν επιτακτική την ίδρυση σταθμού του ΕΚΑΒ, ο οποίος να καλύπτει αυτές τις ορεινές, δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές της Αρκαδίας, σε θέση που θα επιλεγεί και που θα διευκολύνει τη μεταφορά ασθενών από αυτές προς το Παναρκαδικό Νοσοκομείο.

Αναγκαία είναι επίσης η ανάπτυξη υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας ευπαθών ομάδων, με τη συνέργεια του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και την αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου που είχε δημιουργηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις Κινητές Ομάδες Υγείας.

Μόνον έτσι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών θα παύσουν να διακατέχονται από αίσθημα ανασφάλειας αλλά και εγκατάλειψης. Και αυτό, διότι ο χρόνος – κρίσιμο μέγεθος για τα περιστατικά υγείας – ως προς τις διανυόμενες αποστάσεις (στις συγκεκριμένες περιοχές), δεν συνδέεται μόνον με τη χιλιομετρική απόσταση αλλά και με το κακό οδικό δίκτυο και τις κακές καιρικές συνθήκες κατά τους χειμερινούς μήνες.

 

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.