Πολιτικη

Συγκέντρωση επιτροπής αγώνα κατοίκων Δήμου Ευρώτα

Συγκέντρωση επιτροπής αγώνα κατοίκων Δήμου Ευρώτα, την Κυριακή 21 Ιουνίου. 

ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΤΑ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΟΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Στην αρχή  η κυβέρνηση Σαμαρά της Ν.Δ., στη συνέχεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο   με περιφερειάρχη τον Τατούλη και σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη της Ν.Δ με περιφερειάρχη τον Νίκα και όλοι μαζί χέρι χέρι με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ υπέγραψαν και υλοποιούν τη λεγόμενη σύμβαση «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ».

Το ΣΔΙΤ προβλέπει 3 σταθμούς διαχείρισης απορριμμάτων στις περιοχές Σκάλα Λακωνίας, Παλαιόχουνη Αρκαδίας και Καλλιρόη Μεσσηνίας. Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά το Νομό Λακωνίας, το έργο προβλέπει τη συγκέντρωση ΟΛΩΝ των απορριμμάτων του Νομού Λακωνίας στη θέση «Ξηροκάμπια», σε σημείο που σύμφωνα με μελέτες αποτελείται από καρστικά-υδατοπερατά πετρώματα, πάνω από τον μεγαλύτερο υπόγειο υδροφορέα της ΝΑ Πελοποννήσου  από τον οποίο υδρεύεται και αρδεύεται μεγάλη έκταση του Δήμου Ευρώτα.

Η ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τα απορρίμματα του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για μεθόδευση με στόχο να νομιμοποιηθεί στα μάτια του κόσμου η αναγκαιότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας «για να λυθεί το πρόβλημα». Δε χωράει αμφιβολία, πως προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα κέρδη των ιδιωτών, θυσιάζεται η υγεία, η ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και η τσέπη των κατοίκων. 

Στις 24 Ιουνίου εκδικάζεται η υπόθεση της Λακωνίας στο ΣτΕ όπου έχει προσφύγει ο Δήμος Ευρώτα και κάτοικοι ενάντια στους περιβαλλοντικούς όρους της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, μετά από 20 διαδοχικές οίκοθεν αναβολές από το 2013. Με αφορμή  τη δίκη, η επιτροπή αγώνα κατοίκων δήμου Ευρώτα κλιμακώνει τον αγώνα της ώστε να ενημερώσει τους κατοίκους και να στείλει ένα μήνυμα αντίστασης.

Εμείς, στεκόμαστε στο πλευρό των κατοίκων και στηρίζουμε τις δράσεις και τις κινητοποιήσεις που διοργανώνει η επιτροπή αγώνα. Έχουμε όμως ξεκάθαρο, ότι το πραγματικό μπλοκάρισμα του έργου θα γίνει στο δρόμο, μέσα από τις κινητοποιήσεις και συγκρούσεις του κόσμου.

Πιστεύουμε πως το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς συνολική σύγκρουση με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο σε δραστηριότητες που είναι οι πιο κερδοφόρες για τους κατασκευαστικούς/ενεργειακούς κολοσσούς, θυσιάζοντας τα πάντα για την ιδιωτική πρωτοβουλία και μεταφέροντας όλα τα οικονομικά και άλλα κόστη της διαχείρισης των απορριμμάτων και του περιβάλλοντος στη λαϊκή πλειοψηφία.

Διεκδικούμε:

Ένα σύστημα που δεν θα βασίζεται στο κέρδος, άρα θα είναι εξ ολοκλήρου δημόσιο, με ενδιάμεσες διαδημοτικές δομές και πλήρη πρόληψη, μείωση, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, με προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων. 

Προώθηση διαχωρισμού οργανικών και κομποστοποίησης  σε οικιακό, συνοικιακό, δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο. 

Συνδυαστική χρήση τεχνολογιών μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας των στερών αποβλήτων με γνώμονα το περιβάλλον, την υγεία των εργαζομένων και των περιοίκων και την συνολική αποτελεσματικότητα. 

Αποκεντρωμένοι, μικροί Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολείμματος (ΧΥΤΥ), με πρόβλεψη αυστηρών προδιαγραφών ασφαλούς υγειονομικής ταφής  και ειδικής διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων. 

Να κλείσουν όλοι οι ΧΥΤΑ και οι ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

Ανατροπή του υπάρχοντος ΠΕΣΔΑ και της προσπάθειας εκχώρησης της διαχείρισης των απορριμμάτων στην εργολαβική κερδοσκοπία μέσω ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ  στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Καμία αύξηση των δημοτικών τελών, προστασία των θέσεων και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων καθώς και δημιουργία νέων θέσεων μόνιμης και αξιοπρεπούς εργασίας στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ 

ΣΤΙΣ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ, 8:00 Μ.Μ, ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΤΑ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

 

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.