Πολιτικη

"Μηδενική πρόοδος στα ενταγμένα έργα αγροτικού ενδιαφέροντος για την ΠΕ Αρκαδίας"

Επερώτηση, του Βαγγέλη Γιαννακούρα, προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

"Μετά και την πανδημία του κορωνοϊού έγινε πιο ξεκάθαρο ότι η οικονομία της χώρας δεν πρέπει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από έναν πυλώνα, όπως είναι ο τουρισμός, που κατέχει το 20% του ΑΕΠ, αλλά να αναπτύσσει ισομερώς και άλλους κλάδους της οικονομίας.

Μία μικρογραφία της Ελλάδας είναι η Πελοπόννησος και ειδικότερα η Αρκαδία. Ένας κατεξοχήν αγροτικός νομός, που έχει πολλές προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα αυτό, λόγω κλιματολογικών αλλά και εδαφολογικών χαρακτηριστικών.

Η δική μας περιφερειακή αρχή της «Νέας Πελοποννήσου» με επικεφαλής τον Πέτρο Τατούλη, είχε ξεκινήσει μία σειρά από έργα αγροτικού ενδιαφέροντος και γεωργικά αλλά και κτηνοτροφικά.

 Υλοποιήθηκαν αρκετά, για κάποια όμως από αυτά δεν επιτεύχθηκε η ολοκλήρωσή τους κατά τη διάρκεια της θητείας μας και τούτο, γιατί, όπως είναι γνωστό οι διαδικασίες για τέτοιου είδους έργα είναι χρονοβόρες και λόγω αδειοδοτήσεων αλλά και για την ολοκλήρωση των μελετών.

Ιδιαίτερα δε κατά τη διάρκεια της δικής μας θητείας όλη η κατάσταση επιβαρύνθηκε και από την αλλαγή του Νόμου για τις αναθέσεις με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση όλων των προγραμματισμένων και ενταγμένων έργων στην Αρκαδία. Έργα που, αν και μικρά, θα βελτίωναν την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και θα οδηγούσαν στην αύξηση της παραγωγικότητας.

 Έχουμε εντάξει στην κατηγορία αυτή με εξασφαλισμένες πιστώσεις και το τονίζω αυτό σε διάφορα προγράμματα 40 περίπου έργα τα οποία περιμένουν την ολοκλήρωσή τους.

Τα περισσότερα εξ αυτών τον Αύγουστο του 2019, που παραδώσαμε ήταν σχεδόν ώριμα και απέμενε μόνο η διαδικασία της δημοπρασίας, ενώ κάποια άλλα ήταν σε προχωρημένη φάση ωριμότητας.

Σήμερα, περισσότερο από ένα χρόνο μετά τις εκλογές από αυτά μόνο ένα δημοπρατείται τον Ιούλιο του 2020, στα υπόλοιπα δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία που απαιτείται για την υλοποίησή τους.

 Τα έργα αυτά επισυνάπτονται στην επερώτηση, γιατί εγώ θέλω πάντα να μιλάω με στοιχεία.

Τα περισσότερα εξ αυτών των έργων, είναι έργα με μικρούς προϋπολογισμούς και μπορούν να υλοποιηθούν γρήγορα, βοηθώντας κατά πολύ τις ανάγκες των αγροτών. 

Αν και εσείς σε κάθε ευκαιρία διατυμπανίζετε την πρόθεσή σας να βοηθήσετε τους παραγωγούς και μάλιστα στην τελευταία συνέντευξη τύπου που δώσατε (με αφορμή συνάντησή μας με τον Πρωθυπουργό) είπατε αυτολεξεί ότι «αν αγαπάτε τους αγρότες τους δίνετε νερό». Αυτό εσείς όμως δεν το πράττετε στην Αρκαδία, μία περιοχή που χρήζει ιδιαίτερης βοήθειας, στηρίζοντας τους εναπομείναντες κατοίκους των ορεινών χωριών που φυλάνε Θερμοπύλες, από τη μία μεριά μη εκτελώντας τα προγραμματισμένα έργα και από την άλλη μεριά μειώνοντας τις πιστώσεις ενταγμένων έργων ή ακυρώνοντάς τα.

Είναι έργα τα οποία εντάχθηκαν μετά από αιτήματα των τοπικών κοινωνιών αλλά και μετά από δική μας επιτόπια αυτοψία και αξιολόγηση των υπηρεσιών.

Μετά από ένα και πλέον χρόνο από την εκλογή σας ερωτάσθε.

1. Γιατί δεν υλοποιούνται τα ανωτέρω έργα;

2. Γιατί δεν υπάρχει εξέλιξη ως προς τα βήματα των έργων; ( οικονομική επιτροπή κλπ). Έχουν παραμείνει στο στάδιο που τα είχαμε αφήσει.

3. Με ποιο κριτήριο μειώνετε τις πιστώσεις των έργων; Μάλιστα σε μία εποχή που είναι επιτακτική ανάγκη για έργα λόγω της οικονομικής κρίσης και κυρίως για έργα αγροτικού ενδιαφέροντος;

4. Έχετε σκοπό να τα υλοποιήσετε; Αν όχι, ποιο από αυτά δεν είναι επιλογή σας; Όταν μάλιστα διατυμπανίζετε συνεχώς την βούλησή σας να στηρίξετε τον πρωτογενή τομέα;

5. Είναι αλήθεια ότι θα απεντάξετε έργο, ύψους 2.5 εκ ευρώ στον παραπόταμο Γουδάνη. Ένα έργο που θα το χαρακτήριζα «σταθμό» για την πυρόπληκτη περιοχή του τέως Δήμου Βαλτετσίου, που θα βοηθούσε τα μέγιστα στην αξιοποίηση του κάμπου, όταν μάλιστα τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα και εγκεκριμένα από το Ταμείο Πυροπλήκτων για την εν λόγω περιοχή και απέμενε μόνο μία έγκριση της ΠΕΧΩ, λόγω τροποποίησης της αρχικής μελέτης;

κ.περιφερειάρχα, από τη μέχρι στιγμής πορεία σας, αποδεικνύετε ακριβώς το αντίθετο, αφού ό,τι λέτε είναι λόγια και όχι έργα. Θα ήθελα να ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο σε ποιο στάδιο βρίσκονται όλα τα επισυναπτόμενα έργα με συγκεκριμένα στοιχεία κατά έργο και όχι με γενικόλογες απαντήσεις."

 

Για την Παράταξη της «Νέας Πελοποννήσου»                      

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Αρκαδίας

Βαγγέλης Γιαννακούρας

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.