Πολιτικη

Τρίπολη: "Μετεγκατάσταση" αλλά "παραμονή" των φυλακών (photos)

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης, Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020.

"Κεκλεισμένων των θυρών" διεξήχθη ένα "εμβόλιμο" Δημοτικό Συμβούλιο στον πρώτο όροφο του Πνευματικού Κέντρου της αρκαδικής πρωτεύουσας, με έντεκα θέματα ημερήσιας διάταξης.

Η αίθουσα έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να είναι σε αρμονία με το υγειονομικό πρωτόκολλο που αφορά τα μέτρα πρόληψης της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Κυρίαρχο θέμα υπήρξε η "ανέγερση νέου σωφρονιστικού καταστήματος στην Τρίπολη"- δηλαδή, μετεγκατάσταση, ουσιαστικά, των φυλακών της Τρίπολης σε άλλο κτίριο, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου. Εισηγητής του θέματος ήταν ο κύριος Κατσαφάνας, ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος. 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατσαφάνας υπενθύμισε πως η σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει ήδη από το 2003. Ο Αντιδήμαρχος Τρίπολης τόνισε πως πρέπει να υπάρξει "κινητικότητα" στο θέμα αυτό, για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των δημοτών αλλά να υπάρξει και περισσότερο "ορθολογική" διαχείριση των σωφρονιστικών υποδομών. 

Επί της ουσίας, η μεταφορά των φυλακών εκτός του αστικού ιστού είναι ένα "χρόνιο" αίτημα της περιοχής. Μάλιστα, ο κ. Κατσαφάνας δήλωσε πως "είναι ευκαιρία να συνδυαστεί και με τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821."

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του arcadia938, η τοποθεσία που "προκρίνεται" ως καταλληλότερη για να δημιουργηθεί ένα νέο σωφρονιστικό κατάστημα είναι προσδιορισμένη αλλά όχι ανακοινώσιμη, σ' αυτή τη φάση της διαδικασίας. 

Ο κ. Σμυρνιώτης ανέφερε πως η υπόθεση υφίσταται ήδη από το 1998-99, με πρωτοβουλία τότε του, εκλιπόντος πλέον, Αρκά πολιτικού, Ευάγγελου Γιαννόπουλου. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου τάχθηκε "υπέρ" της μεταφοράς και προσέθεσε πως δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Τζιούμης, δήλωσε πως η όποια συζήτηση για το θέμα έχει ακόμα "ανεπίσημο" χαρακτήρα και "ακούγονται διάφορα". Διαβεβαίωσε πως ο Δήμος Τρίπολης είναι έτοιμος να κινηθεί προκειμένου να υπερασπίσει το συμφέρον των δημοτών. 

Ο κ. Τσιαμούλος, από την πλευρά του, εστίασε στην "συνεισφορά" των φυλακών στην τοπική οικονομία και, ουσιαστικά, υποστήριξε πως είναι "απαράδεκτη" μια πιθανή μεταφορά του σωφρονιστικού καταστήματος σε άλλο Δήμο. Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Βόσνος διαφώνησαν με την "σύνδεση" του θέματος των φυλακών με το 1821. Ο κ. Παπαδημητρίου δε, τόνισε πως χρειάζονται άμεσες και συντονισμένες κινήσεις. 

Σημαντικό είναι, όπως προέκυψε από την συζήτηση,  αφενός να δημιουργηθεί σύγχρονο κτίριο που θα στεγάσει τις φυλακές σε νέα τοποθεσία εντός του Δήμου Τρίπολης και αφετέρου να μην βρεθεί προ "απροόπτου" ο Δήμος, σχετικά με κάποιον κυβερνητικό σχεδιασμό που θα καταργεί τις φυλακές της Τρίπολης, προκειμένου να στεγάσει το κατάστημα σε άλλο Νομό ή Δήμο.

Να σημειώσουμε πως παρευρέθηκε στη συνεδρίαση, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο σωφρονιστικό κατάστημα- συγκεκριμένα είναι γραμματέας του σωματείου των εξωτερικών φρουρών-, ο κ. Παναγιώτης Σμυρνιώτης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, περιέγραψε ως ιδιαίτερα άσχημες τις συνθήκες που επικρατούν στο σωφρονιστικό κατάστημα της Τρίπολης. Επιπρόσθετα, επεσήμανε την οικονομική διάσταση που έχει το ζήτημα, δήλωσε πως είναι "αδιαπραγμάτευτη" η παραμονή του σωφρονιστικού καταστήματος εντός Δήμου και μετέφερε την "ικανοποίηση" των εργαζομένων για την ανάδειξη του θέματος.

H απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίπολης ζητά "μετεγκατάσταση" του σωφρονιστικού καταστήματος αλλά, σε κάθε περίπτωση, παραμονή του εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Τρίπολης.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.