Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Aς τον...σταματήσει κάποιος...

O γνωστός σκηνοθέτης σκιαγράφησης (;) προσωπικοτήτων, Γιάννης Σμαραγδής, "ξαναχτυπά"...

Ανικανοποίητος με τα...τραύματα που επέφερε στο ταλαιπωρημένο σώμα του ελληνικού κινηματογράφου με την, ας πούμε, ταινία "Ο θεός αγαπάει το χαβιάρι", επανέρχεται δριμύτερος και πολύ πιο φιλόδοξος με μια ταινία για τον κορυφαίο, ίσως, έλληνα λογοτέχνη, Νίκο Καζαντζάκη.

Πραγματικά, μας κόβει κρύος ιδρώτας με το πως θα σκιαγραφηθεί ένας τέτοιος άνθρωπος, από κάποιον που μας παρουσίασε τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, λίγο πολύ, ως αρχικαπετάνιο του αγώνα των Κρητών γι' ανεξαρτησία, τον Βαρβάκη ως άδολο, εθνικό ευεργέτη με μεταφυσικές ανησυχίες και τον Καβάφη ως απλοϊκό ηδονιστή...

Κανείς δεν αμφισβητεί, βέβαια, τις ικανότητες του κ. Σμαραγδή ως προς τις δημόσιες σχέσεις και την προσέλκυση χρηματοδοτήσεων. Επίσης, είναι δικαίωμα του καθενός να έχει προσωπική αντίληψη και άποψη για οποιοδήποτε θέμα.

Μόνο που, στην περίπτωση αυτή, έχουμε μια οφθαλμοφανή προσπάθεια εκμετάλλευσης των πατροπαράδοτων ιδεοληψιών, προκειμένου ν' αποκομιστεί κέρδος και, μάλιστα, με ιδιαιτέρως ύπουλο τρόπο.

Ακόμα κι αν ήταν τεχνικά κι αισθητικά άψογες οι ταινίες του κ Σμαραγδή-που δεν είναι...-, αυτό δεν θα μείωνε τη ρηχότητα των σεναρίων, την αφέλεια των ερμηνειών και την τυχοδιωκτική αντίληψη της επιλογής των θεμάτων.  

Κι αν υπήρξαν κάποιες ερμηνείες καλές, μέσα σ' αυτά τα συνονθυλεύματα που κάποιοι θεωρούν κινηματογραφικές ταινίες, έγινε μάλλον κατά τύχη διότι η σωστή επιλογή ηθοποιών και η σκηνοθεσία δεν φαίνονται ν' ανήκουν στις προτεραιότητες του κ. Σμαραγδή...

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.