Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Ε.Σνόουντεν: Προδότης ή ήρωας;

Οι "whistle-blowers" είναι άτομα που αποκαλύπτουν πληροφορίες που χαρακτηρίζονται ως άκρως απόρρητες και αφορούν πρακτικές παρακολούθησης, συνήθως, κρατών και πολυεθνικών εταιρειών. Στη σύγχρονη εποχή, συνήθως εμφανίζονται στα media ως hackers-ειδικοί στους υπολογιστές, με ικανότητα στο να "σπάνε' κώδικες.

 

Η πιο εμβληματική, ίσως, φυσιογνωμία ανάμεσά  τους είναι ο ιδρυτής των Wiki Leaks, Julian Assange, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, έχοντας ζητήσει πολιτικό άσυλο, καθώς έχουν εκδοθεί πολλά εντάλματα για τη σύλληψή του-κυρίως απ' τις ΗΠΑ.

 

Στην ουσία, οι "whistle-blowers" είναι άτομα που, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, προασπίζονται αρχές όπως η ελευθερία του διαδικτύου, η διάδοση της αλήθειας και η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καμιά φορά, μάλιστα, κατορθώνουν να είναι αποτελεσματικοί.

 

Χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να διαδώσουν τα μηνύματά τους αλλά και  πιο "παραδοσιακές"  μορφές επικοινωνίας, όταν επιθυμούν να προσεγγίσουν μεγαλύτερα ακροατήρια.

 

Έχουν κατηγορηθεί ως 'εγκληματίες', "προδότες", "απατεώνες", "μεγαλομανείς" και άλλα τινά, σχεδόν πάντοτε από υπηρεσίες κρατικές και εταιρείες που έχουν θιγεί απ' τις αποκαλύψεις τους.

 

Σ' έναν ψηφιακό κόσμο, που ο κάτοχος των πληροφοριών δεν μπορεί να..."χάσει", ο έλεγχος του διαδικτύου και των προσωπικών πληροφοριών όλων μας, εξασφαλίζει το απόλυτο πλεονέκτημα.

 

Η ταινία του Oliver Stone, "Snowden", παρουσιάζει, δραματοποιημένη, την ιστορία ενός ανθρώπου που τόλμησε να "βγάλει στη φόρα" τις πρακτικές της NSA (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) των ΗΠΑ.

 

Χαρακτηρίστηκε, φυσικά, "προδότης" αλλά, τελικά, σε ποιόν οφείλει ο καθένας να είναι περισσότερο πιστός; Στη χώρα του ή στην αλήθεια; Και όταν μια χώρα  την διαστρεβλώνει, παρανομώντας, ταυτόχρονα, συστηματικά, τι πρέπει να κάνει κάποιος..;

 

Είτε είστε είτε όχι γνώστες του θέματος, θα ήταν χρήσιμο να δείτε την ταινία-με τις όποιες ατέλειές της, φυσικά- για να σχηματίσετε μια εικόνα του κόσμου μέσα  στον οποίο ζείτε, όχι και τόσο...ορατή...

 

Η ταινία προβάλλεται στο Cineville Τρίπολης αυτή την εβδομάδα.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.