Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Προβολή ντοκιμαντέρ για τον ΔΣΕ

Η Τ.Ο. Αρκαδίας της ΚΝΕ καλεί τους νέους της Αρκαδίας στην προβολή του Ντοκιμαντέρ που οργανώνει η Τ.Ε. Αρκαδίας του ΚΚΕ, στο πνευματικό κέντρο, την Τετάρτη 18.30.

 

Καλούμε τους μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους ανέργους της περιοχής να γνωρίσουν μέσα από ντοκουμέντα που για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, την αλήθεια για τον αγώνα του ΔΣΕ, για την περίοδο 1946 – 1949 για την οποία έχουν γραφτεί και γράφονται ακόμη και σήμερα μεγάλα ψέματα και συκοφαντίες. Να γνωρίσουν μια πλευρά της σύγχρονης ιστορίας που δεν θα την μάθουν μέσα από τα σχολικά βιβλία. Να την παρακολουθήσουν μέσα από οπτικοακουστικά ντοκουμέντα της εποχής, μέσα από συνεντεύξεις των ίδιων των ηρώων, των πρωταγωνιστών.

 

Να μάθουμε για την πρώτη φορά που νέοι άνθρωποι σαν κι εμάς, κόντρα στον ατομισμό, στην λογική του δεν βγαίνει τίποτα, πάλεψαν και διεκδίκησαν μια νέα ζωή, μια νέα κοινωνία. Την πρώτη φορά που στην Ελλάδα αμφισβητήθηκε και με τα όπλα η εξουσία των πλουσίων και το σύστημά τους.

 

Αυτοί που μας θέλουν σήμερα σκυφτούς, παρουσιάζουν την ιστορία όπως τους βολεύει, κρύβουν την αλήθεια. Λένε ότι δήθεν έγινε εμφύλιος όπου γενικά οι Έλληνες "φαγώθηκαν" μεταξύ τους ή ότι κάποιοι κακοί "συμμορίτες" έκαναν εγκλήματα. Αυτά τα λένε γιατί φοβούνται ακόμα, όπως φοβήθηκαν και τότε, για την κυριαρχία τους! Ο θρυλικός αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, από το 1946-1949 ήταν αναγκαίος και δίκαιος. Πήγαζε από τα πιο μεγάλα ιδανικά και αξίες και εξέφραζε τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού και της νεολαίας ενάντια στα συμφέροντα των καταπιεστών της.

 

Ηταν η σύγκρουση δύο κόσμων, του κόσμου της δουλειάς, των δημιουργών του πλούτου και των πλουσίων, των ντόπιων και ξένων εκμετελλευτών. Από την μία μεριά ήταν ο ΔΣΕ, ένας εθελοντικός στρατός ομοιδεατών αγωνιστών από νέαρά παιδιά λαικών οικογενειών της πόλης και του χωριού, γυναίκες και άνδρες, εργάτες, αγρότες που πήραν τα όπλα αρχικά για να αμυνθούν απέναντι στην τρομοκρατία του κράτους και του παρακράτους και στην συνέχεια για να φτιάξουν μια καινούρια Ελλάδα «των πολλών». Αυτούς ακολούθησαν και μερικά από τα πιο φωτισμένα επιστημονικά και καλλιτεχνικά μυαλά της εποχής ( Β. Ρώτας, Μ. Κατράκης, Ι. Ρίτσος, Π. Κόκκαλης κ.α. ), καθώς και άλλοι δημοκράτες και προοδευτικοί άνθρωποι. Κορμός του ήταν οι απελευθερωτές της Ελλάδας από το ζυγό του ναζισμού, οι πρωτεργάτες του έπους της αντίστασης του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Ψυχή και καθοδηγητής του ήταν το ΚΚΕ, το ηρωικό κόμμα της εργατικής τάξης. 

 

Όλοι αυτοί που πάλευαν «για να μπορεί να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του» βρήκαν απέναντί τους θηρία. Το επίσημο κράτος η κυβέρνηση του οποίου αποτελούνταν από το παλάτι και όλα τα αστικά κόμματα της εποχής συντηριτικά, φιλελεύθερα, κεντρώα ( η λεγόμενη επτακέφαλος κυβέρνηση ) που εκτός από τον εθνικό στρατό ( θυμίζουμε ότι ήταν στρατός υποχρεωτικής στράτευσης ) είχε πάρει στην αγγαλιά τους δοσίλογους της κατοχής, τους ταγματασφαλίτες και τους χίτες, παρακρατικές ομάδες που στην κατοχή αλλά και στην συνέχεια τρομοκρατούσαν τις πόλεις και την ύπαιθρο, διαπράττωντας τις πιο χυδαίες βιαιότητες απέναντι σε κομμουνιστές και αγωνιστές. Επιπλέον είχαν συνεχώς την τεράστια στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από τους βρετανούς και τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπλα όπως η Ναπάλμ χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στον Ελληνικό εμφύλιο. Όλοι αυτοί με ένα στόχο, να υπερασπίσουν τα σημφέροντα, την οικονομική εξουσία των ντόπιων και των ξένων αφεντάδων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων.

 

Ποτέ τόσο λίγοι, άοπλοι και πεινασμένοι δεν κατάφεραν να τα βάλουν με τόσους πολλούς και καλά εξοπλισμένους. Ο λόγος που μέχρι και σήμερα τρέμουν στο άκουσμα αυτών των τριών γραμμάτων είναι γιατί τότε κινδύνεψε για πρώτη φορά η εξουσία τους, ένιωσαν την δύναμη του αποφασισμένου και οργανωμένου λαού.

 

Καλούμε τους νέους της Αρκαδίας να μάθουν για την ιστορία της περιοχής, της οποίας κάθε πέτρα της από το Μαίναλο ως τον Πάρνωνα, την Μεγαλόπολη, την Τρίπολη είναι ποτισμένη με το αίμα των χιλιάδων σκοτωμένων αγωνιστών του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο, και φέρει το στίγμα από τον τιτάνιο αγώνα τους. Από το στρατοδικείο της Τρίπολης που καταδίκασε σε θάνατο πάνω από 280 αγωνιστές και κομμουνιστές μέχρι το ένδοξο Λαικό Διδασκαλείο που μέσα στην φωτιά του πολέμου προσπάθησε να συμβάλλει στο ανέβασμα του μορφωτικού επιπέδου, να σφυρηλατήσει νέόυς ελεύθερους ανθρώπους που θα μπορούσαν ανα ερμηνεύουν και να γνωρίζουν τον κόσμο γύρω τους, την ώρα που ο αντίπαλος έκλεινε και κατέστρεφε τα σχολεία στα χωριά, χρησιμοποιούσε τις πιο αυταρχικές και αντιπαιδαγωγικές μεθόδους...

 

Η συντριπτική πλειοψηφία όλω αυτών που έδωσαν την ζωή τους για τα υψηλά ιδανικά, που ενώ εύκολα μπορούσαν να γλιτώσουν αποκυρρήτωντας τις ιδέες τους ήταν νέα παιδιά, ακόμη και μαθητές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους εκτελεσμένους μαθητές του στρατοδικείου που τα σχέδια και γράμματά τους στολίζουν ακόμη τα υπόγεια του δικαστικού Μεγάρου της Τρίπολης.όπως ό μαθητής Ιωάννης Μπαρτζάκος που συνελήφθη 15 ετών , η μαθήτρια Καίτη κόλια που τα 16 της χρόνια δεν συγκίνησαν τους δήμιους της καθώς και πολλοί άλλοι που πάλεψαν ηρωικά μέσα από την Δημοκρατική Νεολαία Ελλάδας, την νεολαία του ΔΣΕ. 

 

Και τότε φαίνονταν πολύ δυνατοί για να νικηθούν, έλεγαν ότι δεν αλλάζει το σύστημά τους και η εκμετάλλευση. Όμως, όταν ο λαός βρέθηκε στο δίλημμα υποταγή ή ξεσηκωμός, έγινε το "αδύνατο". Με το αίμα τους οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, απέδειξαν ότι η εξουσία τους δεν είναι αιώνια, αμφισβητείται και γκρεμίζεται.

 

Σήμερα σου λένε: "ότι και να κάνεις δεν θα αλλάξει τίποτα, γι αυτό κοίτα την πάρτη σου" προσπαθούν να σε πείσουν ότι το σύστημά τους είναι αιώνιο. Αυτό το σύστημα έχει σαπίσει από καιρό. Όμως δεν είναι μονόδρομος. Μπορούμε να το ανατρέψουμε! Έχουμε τη δύναμη, απλά δεν την έχουμε ακόμα δοκιμάσει! Την δύναμη του συλλογικού οργανωμένου αγώνα. Μέσα και δίπλα στην ΚΝΕ, την νεολαία του ΚΚΕ που έχει πρόταση εξουσίας. Για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του, να βγάλει από τη μέση τους καπιταλιστές, να οργανώσει την παραγωγή με κριτήριο τις ανάγκες του και όχι τα κέρδη των αφεντικών.

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.