Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

winamp wmp real qt

Αφιέρωμα στον Αρκά Δημήτρη Ταλαγάνη

Στην Αίθουσα Τέχνης ΚΟΥΡΟΣ στην Τρίπολη διοργανώνεται μια εικαστική εγκατάσταση - οπτικό -ακουστικό αφιέρωμα του Δημήτρη Ταλαγάνη.

 

 

Ο Δημήτρης Ταλαγάνης, στη μακρά δημιουργική πορεία του παρατηρεί και αναστοχάζεται την Ιστορία, αγωνιά για το παρόν και τα τεκταινόμενα στις μέρες μας και ανησυχεί για τα ερχόμενα.

 

Η εικαστική παρέμβασή του, αποτελεί ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ και φόρο τιμής στο ολοκαύτωμα και τη γενοκτονία των Χριστιανικών πληθυσμών Ελλήνων και Αρμενίων της Γης της Ιωνίας, της Μικράς Ασίας, τότε. Αποτελεί φόρο τιμής στα θύματα του συντελούμενου στις μέρες μας εγκλήματος, κατά της Συρίας και του υπέροχου Λαού της.

 

Η καιόμενη Σμύρνη, με την τραγική προσφυγική περιπέτεια των Ελληνικών πληθυσμών της Μικρασιατικής καταστροφής το 1922,καθώς και η ζοφερή εικόνα, του προσφυγικού δράματος των πληθυσμών του Λαού της Συρίας στις μέρες μας, μας καλούν, να αναστοχαστούμε την Ιστορία, να ανησυχήσουμε για το παρόν, για ο,τι συμβαίνει στη γειτονιά μας, στη Μεσόγειο, στo Αιγαίο στην Πατρίδα μας και να αφυπνίσουμε τις ράθυμες συνειδήσεις μας.

 

Το έργο ''ΙΩΝΙΑΣ ΓΑΙΑ ΧΑΙΡΕ'' Μεγάλων διαστάσεων,600 εκ.Χ150 εκ. φιλοτεχνημένο από τον καλλιτέχνη το 2012-13 αποτελεί σαφή αναφορά στη μεγάλη προσφυγική περιπέτεια των Ελλήνων της ΙΩΝΙΑΣ κατά την διάρκεια της ανείπωτης σφαγής των πληθυσμών της και της πυρπόλησης της Σμύρνης, η ίδια τραγωδία που επαναλαμβάνεται στις μέρες μας με το Λαό και τους Χριστιανούς της Συρίας.  Παράλληλα στο χώρο της έκθεσης θα προβάλλονται αρχειακά υλικά τόσο από την καταστροφή και το δράμα των προσφύγων  της Σμύρνης όσο και της Συρίας, σκηνές που συγκλονίζουν κάθε σκεπτόμενο Άνθρωπο, σκηνές φρίκης της εναγώνιας προσπάθειας, των αθώων  που αγωνίζονταν τότε όπως και τώρα να γλυτώσουν από τη βιαιότητα και φρίκη της καταστροφής, της σφαγής του πολέμου του αναγκαστικού εξανδραποδισμού και της προσφυγιάς ,όπως τότε έτσι και τώρα Λαοί, ολόκληροι, Άνθρωποι, γυναίκες ,παιδιά να αγωνίζονται για μια θέση στη βάρκα της σωτηρίας για μια ανάσα Ζωής και Ειρήνης, μακριά από τα ερείπια και τη φρίκη του πολέμου.

 

Την έκθεση αυτή που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα εγκαινιάσει ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης , την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στις 9.00 το βράδυ.

 

Η διοργάνωση και διαχείριση της έκθεσης γίνεται από καλλιτεχνική ομάδα ''ΕΛΕΥΣΙΣ'' και αποτελεί το πρώτο μέρος του αφιερώματος ΤΑΛΑΓΑΝΗΣ 1965 - 2015 - ΑΝΑΔΡΟΜΗ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.