Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

winamp wmp real qt

Ο Δημήτρης Ταλαγάνης και η προσφυγιά (VIDEO/PHOTOS)

Στην Αίθουσα Τέχνης ΚΟΥΡΟΣ στην Τρίπολη διοργανώθηκε μια εικαστική εγκατάσταση με οπτικό -ακουστικό υλικό ως αφιέρωμα του Δημήτρη Ταλαγάνη.

 

Η εικαστική παρέμβασή του Δημήτρη Ταλαγάνη αποτελεί ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ και φόρο τιμής στο ολοκαύτωμα και τη γενοκτονία των Χριστιανικών πληθυσμών Ελλήνων και Αρμενίων της Γης της Ιωνίας, της Μικράς Ασίας, τότε.  

 

"Η καιόμενη Σμύρνη, με την τραγική προσφυγική περιπέτεια των Ελληνικών πληθυσμών της Μικρασιατικής καταστροφής το 1922,καθώς και η ζοφερή εικόνα, του προσφυγικού δράματος των πληθυσμών του Λαού της Συρίας στις μέρες μας, μας καλούν, να αναστοχαστούμε την Ιστορία, να ανησυχήσουμε για το παρόν, για ο,τι συμβαίνει στη γειτονιά μας, στη Μεσόγειο, στo Αιγαίο στην Πατρίδα μας και να αφυπνίσουμε τις συνειδήσεις μας" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρκάς καλλιτέχνης.

 

Το έργο ''ΙΩΝΙΑΣ ΓΑΙΑ ΧΑΙΡΕ'' φιλοτεχνημένο από τον καλλιτέχνη το 2012-13 αποτελεί σαφή αναφορά στη μεγάλη προσφυγική περιπέτεια των Ελλήνων της ΙΩΝΙΑΣ κατά την διάρκεια της ανείπωτης σφαγής των πληθυσμών της και της πυρπόλησης της Σμύρνης, η ίδια τραγωδία που επαναλαμβάνεται στις μέρες μας με το Λαό και τους Χριστιανούς της Συρίας.  Παράλληλα στο χώρο της έκθεσης προβλήθηκαν αρχειακά υλικά τόσο από την καταστροφή και το δράμα των προσφύγων  της Σμύρνης όσο και της Συρίας.

 

Την έκθεση αυτή που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εγκαινίασε ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.

 

Η διοργάνωση και διαχείριση της έκθεσης έγινε από την καλλιτεχνική ομάδα ''ΕΛΕΥΣΙΣ'' και αποτελεί το πρώτο μέρος του αφιερώματος ΤΑΛΑΓΑΝΗΣ 1965 - 2015 - ΑΝΑΔΡΟΜΗ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ.

 

Το οπτικό-ακουστικό υλικό επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Γεράσιμος Βάκρος.

 

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.