Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Η Μεγάλη Εβδομάδα της Χορωδίας Τρίπολης

Το πρόγραμμα της Χορωδίας Τρίπολης για τη Μεγάλη εβδομάδα και το  θρησκευτικό χορωδιακό κομμάτι της Μεγάλης Εβδομάδας στην Τρίπολη. 

Όπως κάθε χρόνο, αλλά και από τα παλιά, όπως συνέβαινε, έτσι και φέτος, το θρησκευτικό χορωδιακό κομμάτι της Μ. Εβδομάδας στην Τρίπολη "ανήκει, αποκλειστικά", στη ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ! Tη Χ.Τ. της ανιδιοτελούς εθελοντικής προσφοράς , τη Χ.Τ. της υπομονής, επιμονής και διάρκειας, τη Χ.Τ. η οποία, κάθε φορά, και επί 34 ολόκληρα χρόνια, μη φειδόμενη κόπων και εξόδων, πρωτοπορεί, εντυπωσιάζει και εκπροσωπεί, επάξια, την Τρίπολη στον ελληνικό θρησκευτικό χώρο... Έτσι και φέτος, λοιπόν, ακολουθείστε την καθ' όλη τη Μ. Εβδομάδα...:

1. Μ. ΤΡΙΤΗ:

Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ τα τελευταία χρόνια καινοτομεί, όσον αφορά το ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ. Αφήνοντας πίσω τις συνθέσεις του Τροπαρίου, τόσο του Ιω. Παναγιωτόπουλου-Κούρου όσο και του Θεμ. Πολυκράτη, που, έχουν χιλιακουστεί στην πόλη μας, αλλά και του Ν. Μάντζαρου και άλλων, καινοτομεί και πρωτοπορεί ερμηνεύοντας την ΚΑΣΣΙΑΝΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, που, έγραψε, ο μεγάλος Συνθέτης στην Τρίπολη, το 1942 σε ηλικία 17 ετών, ως μαθητής του Α' Γυμνασίου, και εκτέλεσε με τους συμμαθητές του στον Ι.Ν. της Αγίας Βαρβάρας! Φέτος η Χ.Τ., πιστή στην παράδοση, αποτελούμενη από έξι δεκάδες εκτελεστές, και με Μαέστρο τον Μιχ. Γαργαλιώνη, επέλεξε να παρουσιάσει, λοιπόν, και πάλι, την “Κασσιανή του Μίκη Θεοδωράκη” στον Μητροπολιτικό Ι.Ν του ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, και εδώ καινοτομούσα, με συνοδεία Αρμονίου, από τον Τάκη Μαντζουράνη! Θα είναι μια βραδιά μυσταγωγίας και κατάνυξης, που, θα ζήσουν όσοι κατορθώσουν να εισέλθουν! Βραδιά εφάμιλλη αλλοτινών εποχών, εποχών του μπαρμπα-Γιάννη Παναγιωτόπουλου-Κούρου. Να σημειωθεί, ότι είναι η μοναδική πολυφωνική χορωδία στην Ελλάδα, που, τη νύχτα της Μ. Τρίτης ερμηνεύει την "Κασσιανή" του Μίκη Θεοδωράκη· και αυτό, ας μην περνάει απαρατήρητο....

2. Μ. ΠΕΜΠΤΗ:

Και εδώ, η Χ.Τ. πρωτοπορεί, αφού για πρώτη φορά, στην εκκλησιαστική ιστορία της Τρίπολης, παρουσιάζει, σε πολυφωνική εκτέλεση και, συγκεκριμένα, σε σύνθεση ΘΕΜ. ΠΟΛΥΚΡΑΤΗ, το Αντίφωνο "ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΡΕΜΑΤΑΙ ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ..." αυτόν το κατανυκτικό Ύμνο, που, συγκλονίζει! Γι' αυτό, όσοι επιθυμούν να ζήσουν συγκινητικές στιγμές, δεν έχουν, παρά, να επιλέξουν να εκκλησιαστούν τη Μ. Πέμπτη, το βράδυ, στον Ι.Ν. του ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, στο κέντρο της πόλης, κατά την Ολονυκτία των "Δώδεκα Ευαγγελίων". Και, προσοχή: το Αντίφωνο ψάλλεται μετά το 5° Ευαγγέλιο!

3. Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, μόνη της και για μία ώρα, ενώπιον χιλιάδων θεατών-ακροατών στην πιο μεγάλη υπαίθρια Θρησκευτική Συναυλία της χρονιάς! Το βράδυ, και από τις 9.00 η ώρα και μετά, η 60μελής Χ.Τ., στη βάση και έμπροσθεν του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου, κατά την Περιφορά των Επιταφίων στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ, αποδίδει τις τρεις Στάσεις των ΕΓΚΩΜΙΩΝ και άλλων Ύμνων του Θείου Πάθους.... Η Χ. Τ., και εδώ πιστή στην παράδοση, για 34η φορά, θα εκπροσωπήσει, επάξια, τον Δήμο Τρίπολης, σε ντόπιους και ξένους· κυρίως στους επισκέπτες μας, που, αυτή την ημέρα, κατά χιλιάδες συρρέουν στην πόλη, προκειμένου ζήσουν ανεπανάληπτες στιγμές από το Τριπολιτσιώτικο Πάσχα!

4. Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ εύχεται στους Τριπολίτες και τους απανταχού Αρκάδες "καλή Ανάσταση" και ένα "ειρηνικό Πάσχα" γεμάτο αγάπη και υγεία!

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.