Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Τρίπολη: Παρουσίαση βιβλίου του Στέλιου Βαρβαρέσου

Το Σάββατο (12/5) και ώρα 8 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του Στέλιου Βαρβαρέσου στο εντευκτήριο του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων.

"Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων και οι εκδόσεις Παπαζήση έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο αναγνωστικό κοινό της Τρίπολης ένα ενδιαφέρον, από κάθε άποψη, βιβλίο, το Σάββατο 12 Μαΐου στις 8 μ.μ., στο εντευκτήριο του Συλλόγου, Β. Δεκάζου 9-11. 

Πρόκειται για το βιβλίο του Στέλιου Βαρβαρέσου "Η χαμένη τέχνη του ταξιδιού. Από τον ταξιδιώτη στον τουρίστα. Ένας εναλλακτικός οδηγός αναζήτησης", ένα πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα εγχείρημα. Ο συγγραφέας, καθηγητής Οικονομικής και Πολιτικής του Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, δεν είναι  ακόμη ένας  τεχνοκράτης που ασχολείται με τα οικονομικά του τουρισμού.

Με στερεή θεωρητική σκευή (διδάκτορας του Πανεπιστημίου Paris VIII), ταξιδεύει από το 1988 εκτός Ευρώπης, στην Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική, έχοντας υιοθετήσει τον δρόμο ως το σημαντικότερο, ίσως, πεδίο παρατήρησης και έρευνας ενός μελετητή του ταξιδιού και του τουρισμού.

Στα χνάρια  της περίφημης Σχολής των Αnnales, συνδυάζει την αφήγηση με την  επιστημονική τεκμηρίωση. Θέτει ερωτήματα για τη φύση και τον χαρακτήρα του ταξιδιού και αναλύει την έννοια του χώρου και του χρόνου. Σήμερα, στην εποχή της ταχύτητας και της άκριτης κατανάλωσης ιδεών, εικόνων και πληροφοριών,  το ταξίδι  αποτελεί, για τον ανυποψίαστο τουρίστα, ακόμη ένα καταναλωτικό προϊόν.

Ο συγγραφέας τον αντιδιαστέλλει προς τον ταξιδιώτη. Ο ταξιδιώτης ανήκει  στον εαυτό του, ενώ ο τουρίστας αποτελεί ιδιοκτησία των άλλων. Ο τουρίστας, απλώς, δηλώνει την παρουσία του, ο ταξιδιώτης προσπαθεί να κατανοήσει τον κόσμο. 

  Σας καλούμε, λοιπόν, να συζητήσουμε και να ακούσουμε και για τα δικά σας ταξίδια, πίνοντας ένα ποτηράκι κρασί ή τσίπουρο.

 Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Πάρις Tσάρτας, καθηγητής του Χαροκοπείου  Πανεπιστημίου, ο συμπολίτης Δρ Κωνσταντίνος Μαρινάκος, Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου,  η Ζιζή Σαλίμπα, Δρ Ιστορικός -Οικονομολόγος και ο συγγραφέας, Στέλιος Βαρβαρέσος. "

 

 

(Δ.Τ.)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.