Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Γιορτή Θάλασσας των Ναυτικών & του Ψαρά (photos)

Κάθε Αύγουστο στον Τυρό πραγματοποιείται η γιορτή της θάλασσας των Ναυτικών και των ψαράδων για να τιμηθούν όλοι αυτοί που εργάστηκαν-εργάζονται και έδωσαν την ζωή τους ασκώντας το ναυτικό επάγγελμα.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Γιάννης Κατσίρης έγραψε χαρακτηριστικά:

"Ο Τυρός διατηρεί αδιάλειπτα μια ναυτική παράδοση 2500 χρόνων μέχρι τις ημέρες μας από την εποχή του Παυσανία του Στράβωνα και του Στέφανου Βυζάντιου των αρχαίων αυτών περιηγητών που τον αναφέρουν ως κόμη – λιμάνι ως την εποχή του Εβιγλιά Τσελεμπί του Τούρκου περιηγητή που πέρασε τον 17 αιώνα ο Τυρός δεν έχασε ποτέ την ναυτική του ταυτότητα.

Από τα βυζαντινά χρόνια ως τα χρόνια της επανάστασης του γένους οι Τυριώτες Τσάκωνες είναι γνωστοί για την ναυτική τους τέχνη αφού υπηρέτησαν με ζήλο σε πλοία βυζαντινών Αυτοκρατόρων αλλά και σε πλοία των μεγάλων καπεταναίων των γειτονικών Σπετσών και της Ύδρας, δυστυχώς δεν υπάρχουν αρχεία πριν το 1900 που να μας επιτρέπουν να πούμε με βεβαιότητα για τα δικά τους πλοία αν και σίγουρα υπήρχαν σίγουρα όμως ήταν σε πολλά από αυτά χρηματοδότες.

Ο Μεγάλος Υδραίος ναύαρχος Μιαούλης έλεγε πως "τον Τσάκωνα μαθέ μηδέ τρικυμία τον ορίζει μηδέ Τούρκου το σπαθί".

Και στο Πολεμικό μας ναυτικό η παρουσία των Τυριωτών είναι μεγάλη οι νέοι του Τυρού κατά πλειοψηφία υπηρέτησαν τις τάξεις του ΠΝ στα πλοία του στόλου ως έφεδροι αλλά και αρκετοί ήταν αυτοί που έκαναν σταδιοδρομία ως υπαξιωματικοί και αξιωματικοί του στόλου φτάνοντας σε υψηλές θέσεις στην ιεραρχία του Π.Ν από τους Βαλκανικούς πολέμους ως και σήμερα.

Χρόνια Πολλά σε όλους..."

 

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.