Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Εξορία, προσφυγιά μέσα από το βιβλίο "Το αίνιγμα του γυρισμού" (photos)

Από την Αϊτή της Καραϊβικής στην Τρίπολη της Αρκαδίας, "ταξιδέψαμε" το απόγευμα της Κυριακής (14/10), παρέα με τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης.

Ένα από τα καλύτερα σύγχρονα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη μας, είναι το έργο "Το αίνιγμα του γυρισμού" του γαλλόφωνου καναδού συγγραφέα Ντανύ Λαφεριέρ, που κατάγεται από την Αϊτή και αυτό το βιβλίο, παρουσιάστηκε στο κοινό της Τρίπολης την Κυριακή (14/10), στον Φιλοτεχνικό Όμιλο.

Μέσα από το βιβλίο αυτό αναζητά απεγνωσμένα ο συγγραφέας τη χαμένη του χώρα. Μια χώρα που βρισκόταν πάντα στο σταυροδρόμι της Αφρικής των ανιμιστικών θεοτήτων, του Γαλλικού Διαφωτισμού και της Κλασικής Αρχαιότητας. Γι' αυτόν, η Αϊτή δεν είναι μόνο πατρίδα είναι πάντα μια αναλλοίωτη αξία και σταθερή αναφορά. Η Αϊτή και η Ελλάδα συνδέονται κι έχουν στόχο την ελευθερία...

Είναι ένα ευφυές µυθιστόρηµα, µε ευρηµατικότητα, ανθρωπιά, που αποκαλύπτει, µε περίσσιο ταλέντο, τα στοιχεία που συνθέτουν τις πολλαπλές ταυτότητες του Λαφεριέρ, τις ευαισθησίες του, τις προσπάθειες προσαρµογής του στις δύο χώρες - Καναδά, Αμερική και Αϊτή - και τον τρόπο µε τον οποίο καταφέρνει να συµφιλιώσει την χώρα των παιδικών του χρόνων µε τη χώρα που αντικρύζει στο γυρισµό του. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.