Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Τρίπολη: Συνάντηση Αραχωβίτη με παραγωγούς για τον δάκο

O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, συναντήθηκε το βράδυ της Παρασκευής (16/11), με ελαιοκαλλιεργητές και παραγωγούς από την Πελοπόννησο, στο Εργατικό Κέντρο Τρίπολης.

Τροπολογία με την οποία θα προδεσμεύονται τα χρήματα για τη δακοκτονία κατατίθεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη Βουλή, με στόχο να ξεκινάει η διαδικασία τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου, γνωστοποίησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης από την Τρίπολη.Στην ίδια τροπολογία θα περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου που θα συνεργάζεται με τις περιφέρειες.

Ο Υπουργός συναντήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Εργατικό Κέντρο Τρίπολης, με ελαιοκαλλιεργητές και παραγωγούς από όλη την Πελοπόννησο, προκειμένου να συζητήσουν για το ζήτημα του δάκου που έχει προσβάλει τις ελαιοκαλλιέργειες και έχει προκαλέσει υψηλό βαθμό ζημιάς στην παραγωγή, στην ποιότητα και στην τιμή του ελαιολάδου.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι βουλευτές Γιώργος Παπαηλιού, Γιάννης Γκιόλας, Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Ελλάδος Τάκης Πεβερέτος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες οι παραγωγοί κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους κυρίως για τον δάκο αλλά και για άλλα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητά τους.

Κατά την εισήγηση του ο κ. Αραχωβίτης τόνισε ότι η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη για πολλές καλλιέργειες λόγω καιρικών συνθηκών. Στην ελιά ο δάκος φέτος είχε έξαρση, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση οξέων στο ελαιόλαδο που σημαίνει χαμηλή ποιότητα.

Οι ίδιες συνθήκες που επέτρεψαν τη βιολογία του δάκου, δεν επέτρεψαν στο πρόγραμμα δακοκτονίας να έχει αυξημένο βαθμό επιτυχίας.

Η χώρα έχει ήδη καταθέσει αίτημα τεκμηριωμένο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητά ποσό για να καλύψει τη ζημιά που έχει προκληθεί, ανέφερε ο κ. Αραχωβίτης.

 

Από τις τοποθετήσεις βουλευτών, παραγωγών και παρευρισκομένων στη συνάντηση προέκυψαν μεταξύ άλλων:

-Η δακοκτονία να γίνεται από τους Δήμους που είναι πλησιέστεροι στον πολίτη,

-Ο δάκος αλλά και ασθένειες που προσβάλλουν τις καλλιέργειες πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιστημονικό τρόπο,

-Να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία σε θέματα διαγωνισμού και ψεκασμών,

-Οι ψεκασμοί να γίνουν ευρύτατοι στις περιοχές,

-Να λυθεί το πρόβλημα τους εισοδήματος που χάθηκε και

-Να καταφέρει η κυβέρνηση να υποστηρίξει τις περιοχές που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα.

 

Πηγή: ert.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.