Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Εορτή Αγίου Σάββα στην Τρίπολη! (photos)

Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, στον Ιερό Ναό Παμεγίστων Ταξιαρχών στην Τρίπολη.

Πανηγυρικός Εσπερινός τελέσθηκε την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, επί τη μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Σάββα του Ηγιασμένου, στο ομώνυμο όμορφο Ναύδριο του, της ενορίας Παμεγίστων Ταξιαρχών στην Τρίπολη.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ

Ο Ναός αυτός ανηγέρθηκε  από την αείμνηστο Ουρανία Κούνα το 1997 εις μνήμην του αδελφού της Λοχαγού Σάββα Κούνα, ο οποίος έπεσε ηρωϊκώς την πρωίαν της 6ης Απριλίου 1941, στα όχυρα του Μπέλες και του Ρούπελ οπού έγιναν σκληρές μάχες.

Στις 24 Οκτωβρίου 1999 ο Ναός εγκαινιάστηκε από τον Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρον και ο Δήμος Τριπόλεως ονοματοδότησε τον δρόμο της οικίας του σε οδό "ΣΑΒΒΑ ΚΟΥΝΑ".

Ας δούμε όμως τι γράφουν οι εφημερίδες της εποχής του πολέμου: "…Εκεί ψηλά στο οχυρό του Ρούπελ, σκληρό καρύδι για τους Γερμανούς, πολέμησε σαν λέοντας ο Λοχαγός Σάββας Κούνας επικεφαλής του 51ου λόχου, γόνος της ιστορικής Τριπολιτσάς… Σε μια στιγμή σκοτώθηκε ο πολυβολητής δίπλα στον Σάββα. Αμέσως ο Σάββας παίρνει το πολυβόλον και θερίζει τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστάς και τελικά μαχόμενος έπεσε και αυτός…

Σε γράμμα που έστειλαν  στους συγγενείς του, για να τους πληροφορήσουν  για τον θάνατο του Σάββα, τον αποκαλούσαν "Ήρωα και Τιμώμενο Νεκρό"

Στο  Σιδηρόκαστρο Σερρών υπάρχει το Μουσείο του Μιχάλη Τσαρτσίδη, ο οποίος μικρό παιδί ξεκίνησε να συλλέγει όπλα, κράνη, στολές, οτιδήποτε είχε εγκαταλειφθεί και θαφτεί στα χαρακώματα, στη λεγόμενη "γραμμή Μεταξά", στην  μεγάλη συλλογή του, με 4.500 αντικείμενα,  φυλάσσεται και το κράνος του ηρωικού λοχαγού, που το διαπέρασε φονική σφαίρα  πολυβόλου κι από τις δύο πλευρές.

Α.Χ. Μπίτας

 

Δ.Τ.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.