Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Σχολεία της Τρίπολης - Τεγέας στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης

Συμμετοχή του ΓΕΛ Τεγέας και του 3ου ΓΕΛ Τρίπολης στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συμμετοχή μεικτής ομάδας 14 μαθητών, του ΓΕΛ Τεγέας και του 3ο ΓΕΛ Τρίπολης, στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης που διεξήχθη στο Συνεδριακό Κέντρο του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος", από 31 Νοεμβρίου μέχρι και 2 Δεκεμβρίου 2018. 

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Ε.Λ.Μ.Ε. Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Το συνέδριο απευθυνόταν σε μαθητές Γυμνασίων - Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν εργασίες με μορφή ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης/έρευνας, ενθαρρύνοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητικών κοινοτήτων του απανταχού Ελληνισμού. Στόχοι του συνεδρίου είναι: να προσομοιώσει ένα Επιστημονικό Συνέδριο, να ενθαρρύνει τους μαθητές στη συγγραφή μιας ολοκληρωμένης ερευνητικής εργασίας, να προωθήσει τη συνεργασία σχολικών μονάδων με Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Ερευνητικά Ινστιτούτα, να συμβάλει στη διάχυση της νέας επιστημονικής γνώσης στη Μέση Εκπαίδευση αναδεικνύοντας έτσι το ρόλο του σύγχρονου σχολείου.

Οι μαθητές των δύο σχολείων παρουσίασαν μια Ερευνητική Εργασία σχετικά με την εμπειρία τους γύρω από την Εκπαιδευτική Ρομποτική. Όλες οι εργασίες που παρουσιάστηκαν στο εν λόγω συνέδριο, επιλέχτηκαν από την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου ύστερα από κρίση. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή μαθητών από σχολεία της Ελλάδας, της Ομογένειας της Κωνσταντινούπολης και της Ίμβρου, καθώς και από σχολεία της Κύπρου.

Η εμπειρία των μαθητών μας με την Ρομποτική, αποκτήθηκε μέσα από ένα ταξίδι διάρκειας 12 εβδομάδων (Σεπτέμβριος 2017 - Δεκέμβριος 2017), στο οποίο οι μαθητές συναντιούνταν σε εβδομαδιαία βάση, υπό τον συντονισμό δύο εκπαιδευτικών Πληροφορικής, εκτός σχολικού ωραρίου, με σκοπό να εξερευνήσουν την Ρομποτική ως μέσο εκμάθησης προγραμματισμού. Έτσι οι μαθητές δημιούργησαν 13 έργα ρομποτικής επιστρατεύοντας φαντασία, δημιουργικότητα, ομαδικότητα και συνεργασία. Η θεματολογία τους περιλάμβανε τεχνουργήματα με αξιοποίηση της πλατφόρμας Arduino καθώς και των Lego Mindstorms και γενικά έργα εκπαιδευτικών χρήσεων και εφαρμογών.

Στη συνέχεια κατέληξαν να παρουσιάσουν αυτά τα δημιουργήματα σε περισσότερους από 500 μαθητές από σχολεία της περιοχής της Τρίπολης, στα πλαίσια του 1ου Robotics Workshop που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2017. Το ταξίδι όμως δεν τελείωσε εκεί καθώς, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, οι μαθητές έγραψαν μια ολοκληρωμένη ερευνητική εργασία, σχετικά με την Εκπαιδευτική Ρομποτική, διερευνώντας τον Εμπράγματο Προγραμματισμό (ή αλλιώς Physical Computing), δηλαδή τον προγραμματισμό υπολογιστικών συστημάτων που αλληλεπιδρούν με φυσικά αντικείμενα και συσκευές, σε αντίθεση με τις συνήθεις εφαρμογές που απλά απεικονίζουν κάποιας μορφής πληροφορία σε μια οθόνη. 

Τόσο οι μικροί ερευνητές όσο και οι καθηγητές που παρακολούθησαν το συνέδριο εντυπωσιάστηκαν από την ποιότητα της εργασίας των μαθητών του ΓΕΛ Τεγέας και του 3ου ΓΕΛ Τρίπολης και από τον επαγγελματισμό των παρουσιάσεών τους σε διάφορα έργα Ρομποτικής. Η συμμετοχή των μαθητών μας ήταν ιδιαίτερα επιτυχής, καθώς προκάλεσε στους συνέδρους ενδιαφέρον και ανέδειξε την αναγκαιότητα ανάπτυξης πρωτοβουλιών που ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητικών κοινοτήτων από διαφορετικά σχολεία. 

Επίσης, στο συνέδριο οι μαθητές μας παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξαιρετικές προσκεκλημένες ομιλίες του καθ. Μιχάλη Δαφέρμου, με θέμα «Πέφτοντας στις μαύρες τρύπες...» και του καθ. Σπύρου Πνευματικού με θέμα «Μορφές συλλογισμού στα Μαθηματικά και στη Φυσική».

Η ικανοποίηση μας από την συμμετοχή των σχολείων μας στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης είναι μεγάλη και θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους μαθητές μας για την εξαιρετική συνεργασία οι οποίοι με ευγένεια, γνώση και μεράκι έγιναν άξιοι ερευνητές. Ευχαριστούμε επίσης τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας, οι οποίοι με την στάση τους συνέβαλαν στην άρτια πραγματοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

 

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί, 

Αναστάσιος Θεοδωρόπουλος & Γεώργιος Αγγελόπουλος

 

(Δελτίο Τύπου)

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.