Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Τρίπολη: Μια "φορτισμένη" ιστορική διάλεξη στο Μεγάλο Καφενείο (video, photos)

Απρόσμενη τροπή είχε η παρουσίαση βιβλίων του Τριπολίτη Πανεπιστημιακού και Ιστορικού κ. Θάνου Βερέμη.

Το βράδυ της Παρασκευής, 5ης Απριλίου 2019, στο Μεγάλο Καφενείο, επί της Πλατείας Αγίου Βασιλείου, το βιβλιοπωλείο "Η Ώρα" διοργάνωσε παρουσίαση δύο βιβλίων του γνωστού Ιστορικού κ. Θάνου Βερέμη.

Η εκδήλωση περιελάμβανε, ουσιαστικά μια σύντομη διάλεξη του συγγραφέα και συζήτηση με το κοινό που παρευρέθηκε στον φιλόξενο και έμπλεο ιστορικότητας χώρο της κεντρικής πλατείας της πόλης

Τα παραπάνω βιβλία -τα οποία ο κ. Βερέμης συνέγραψε σε συνεργασία με συναδέλφους του Πανεπιστημιακούς- αφορούν την Επανάσταση του 1821 και, ειδικότερα, τις πολιορκίες Τριπολιτσάς και Μεσολογγίου, αλλά και τη δημιουργία του νέου Ελληνικού έθνους κράτους μετά την ολοκλήρωση της Επανάστασης.

Ο κ. Βερέμης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε, με ιδιαίτερα συνοπτικό τρόπο, στις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής Επανάστασης σε σχέση με άλλα, αντίστοιχα ιστορικά γεγονότα καθώς και σε πρωταγωνιστές αυτής, προσπαθώντας να καταδείξει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται επιστημολογικά πρόσωπα και τεκταινόμενα μιας εποχής πολύ διαφορετικής από τη σύγχρονη.

Παράλληλα, περιέγραψε με ποιον τρόπο επηρέασαν την Επανάσταση δυο κομβικά ιστορικά γεγονότα, η άλωση της Τριπολιτσάς και η πτώση του Μεσολογγίου. Μάλιστα, ο κ. Βερέμης αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους, τελικά, η Επανάσταση μπόρεσε να "επιβιώσει" μετά από στρατιωτικές και πολιτικές αστοχίες της επαναστατικής ηγεσίας.

Ωστόσο, αίσθηση και, εν μέρει, δυσφορία στους παρευρισκομένους-αλλά και στον ίδιο τον συγγραφέα-, προκάλεσε ο τόνος με τον οποίο έγιναν κάποιες τοποθετήσεις από παριστάμενους πολίτες, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με την ιστορική αυτή περίοδο και θέλησαν είτε να αμφισβητήσουν κάποια σημεία της τοποθέτησης του κ. Βερέμη είτε απλά να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην "αδιαφορία" που επιδεικνύει η Ελληνική πολιτεία απέναντι στην ιστορική αυτή περίοδο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως στο χώρο του Μεγάλου Καφενείου βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Τρίπολης κ. Τζιούμης και Βόσνος, αλλά και αρκετοί υποψήφιοι Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

Να πούμε τέλος πως η "Ιστορία" είναι ένας "ζωντανός" οργανισμός που εξελίσσεται συνεχώς -από επιστημονική και όχι μόνο άποψη- και είναι λογικό πολλές φορές να "πυροδοτεί" εντάσεις. Μάλιστα, ο κ. Βερέμης χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε ως "αναγεννησιακή" για το συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο στην ημεδαπή.

Θα τελειώσουμε με την φράση που αποτέλεσε την έναρξη της διάλεξης του κ. Βερέμη: "Στο σχολείο δεν διδάσκεται Ιστορία αλλά πατριδογνωσία. Η Ιστορία είναι πολύπλοκο πράγμα".

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.