Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

"Mαριονέτες" στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης

Mια οπτικοακουστική "σπουδή" στο Δημοτικό Θέατρο της Τρίπολης, το βράδυ της Τετάρτης, 17ης Απριλίου 2019.

Είναι, πάντοτε, ευπρόσδεκτες οι προσπάθειες καλλιτεχνών να παρουσιάσουν, με ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο, το έργο αλλά και τη ζωή ενός άλλου δημιουργού. Ειδικά, όταν αναφερόμαστε σ' ένα απαιτητικό πεδίο πολιτιστικής δραστηριότητας, όπως η σύγχρονη, κλασσική μουσική.

Οι αντίστοιχες παρουσιάσεις γίνονται ακόμα πιο θελκτικές, όταν αποτελούν αποτέλεσμα συνεργασίας δικών μας "παιδιών" και προσπαθούν να μας εισάγουν, με πρωτότυπο τρόπο, στο έργο ενός, όχι και τόσο γνωστού στο ελληνικό κοινό, σύγχρονου συνθέτη.

Ο λόγος για τον Τσέχο Μπόχουσλαβ Μαρτινού (1890-1959), ο οποίος υπήρξε ένας ιδιαίτερα δραστήριος δημιουργός, αφήνοντας πίσω του σημαντικό, σε όγκο και ποιότητα, έργο.

Στην προκειμένη περίπτωση, δεκατέσσερα μικρά κομμάτια για πιάνο, τα οποία αποτελούν μια συλλογή με τον τίτλο "Μαριονέτες", έδωσαν την "ευκαιρία" στους Γιώργο Κότσικα (καθηγητή και σολίστ πιάνου) και Διονύση Μαλλούχο (καθηγητή και σολίστ πιάνου αλλά και πρώην συντονιστή του 3ου προγράμματος της ελληνικής ραδιοφωνίας), να συνθέσουν μια παράσταση όπου βίντεο με αφηγητή τον δεύτερο-στο ρόλο του "Μαρτινού"- εξιστορούσαν τη ζωή του συνθέτη, ενώ, ως "soundtrack" της αφήγησης και, παράλληλα, "μουσικό σχόλιο" επάνω στο περιεχόμενο, λειτούργησε η επί σκηνής ερμηνεία του πρώτου στο πιάνο.

Ταυτόχρονα, χρησιμοποιήθηκαν και ηχογραφημένα μουσικά κομμάτια από έργα του Τσέχου συνθέτη. Θα πρέπει να επισημάνουμε πως ο Μαρτινού θεωρείται δημιουργός με σημαντική προσφορά στην καινοτόμο ενσωμάτωση της εθνικής μουσικής παράδοσης της Κεντρικής Ευρώπης στη μουσική του, ενώ, ειδικά, οι "Μαριονέτες" απηχούν την αγάπη του για το θέατρο και την Ιταλική "Κομέντια ντελ Άρτε".

Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν μια παραγωγή του Φιλοτεχνικού Ομίλου Τρίπολης και, πέρα από τους δυο προαναφερθέντες, συμμετείχαν ακόμα η Στέλλα Δρακοπούλου (επιμέλεια κειμένων) και ο Γιώργος Κωτσιόπουλος (φωτισμοί). 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.