Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

ΛΕΣΒΟΣ: Βρέθηκε ένα σπάνιο ταφικό σύνολο

Βρέθηκε ασύλητος τάφος νεαρής γυναίκας του 8ου αι. π.Χ. στη Λέσβο. Περίτεχνα χρυσά σκουλαρίκια, πολύτιμα κοσμήματα, αγγεία και σκεύη συνόδευαν την ταφή. Οι αρχαιολόγοι κάνουν λόγο για ένα μοναδικό και σπάνιο ταφικό σύνολο.



Ο τάφος εντοπίστηκε στη διάρκεια εκσκαφής από συνεργείο του Δήμου Λέσβου για το δίκτυο αποχέτευσης και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, στο χωριό Ευεργέτουλα, στην περιφέρεια Ιππείου, σε βάθος 1,5 μέτρου από την επιφάνεια του οδοστρώματος. Πρόκειται για κτιστό κιβωτιόσχημο τάφο από σχιστόλιθο, μέσα στον οποίο βρισκόταν σε ύπτια θέση η ταφή πιθανόν νεαρής γυναίκας, που χρονολογείται ανάμεσα στο 750 και το 700 π.Χ.

 

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει κοσμήματα που βρέθηκαν στον τάφο της γεωμετρικής περιόδου.

 

Πρόκειται σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου για ένα μοναδικό και σπάνιο ταφικό σύνολο, σημαντικό για την ιστορία και την αρχαιολογία των πρώιμων ιστορικών χρόνων της νήσου, αφού είναι και ο πρώτος τάφος αυτής της περιόδου που ανασκάπτεται.


Τα χρυσά και χάλκινα κοσμήματα βρέθηκαν στο ύψος της λεκάνης και της κεφαλής της νεκρής. Πρόκειται για δύο σκουλαρίκια, κατασκευασμένα από λεπτά φύλλα χρυσού με την τεχνική της κοκκίδωσης, μια μεγάλη αμφικωνική χάνδρα, καθώς και μια χάλκινη χάνδρα, πιθανώς από περιδέραιο.

 

mutilini-tafos-tis-geometrikis-periodou (1)


Τη νεκρή συνόδευαν πέντε πήλινα τεφρά αγγεία πόσεως πιθανώς λεσβιακού εργαστηρίου, όπως ένα κύπελλο – κρατηρίσκος, μία βαθειά και ρηχή λεκάνη, δύο πρόχοι, καθώς και κοσμήματα στο ύψος της λεκάνης και της κεφαλής, όπως χρυσά και χάλκινα, καθώς και μία οστέινη περόνη. Βόρεια της ταφής εντοπίσθηκε μία κτιστή από σχιστόλιθους θήκη, η οποία περιείχε έναν πήλινο τεφρό αμφορέα με το λίθινο πώμα του, καθώς και μια ρηχή πήλινη λεκάνη.

 

ΠΗΓΗ:mixanitouxronou.gr

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.