Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Ένα "requiem" για την Τρίπολη (photos)

Το αριστούργημα του W. A. Mozart στο Μαλλιαροπούλειο, Μεγάλη Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019

 

Δεν θα μπορούσε να είναι πιο "επίκαιρη" η παρουσίαση του κορυφαίου αυτού έργου στην Τρίπολης, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με το θέμα του Πανεπιστημίου αλλά και της "περιρρέουσας" ατμόσφαιρας που κυριαρχεί..

 

Σε μια πόλη, καλυμμένη από αφρικανική σκόνη, η Χορωδία του Ορφέα Τρίπολης, σε συνεργασία με ικανότατους λυρικούς ερμηνευτές, μια "καλοκουρδισμένη" ορχήστρα και έναν ικανότατο μαέστρο, απέδωσαν με εναργή και συναισθηματικά "φορτισμένο" τρόπο την τελευταία σύνθεση του εμβληματικού Αυστριακού κλασσικού συνθέτη, ο οποίος, σύμφωνα με τον "μύθο", συνέθεσε το έργο για τη δική του κηδεία!

Αυτό, τουλάχιστον "υποστήριξε" στην βραβευμένη ταινία "Amadeus" ο διάσημος σκηνοθέτης Milos Forman ("Φωλιά του Κούκου"), στις αρχές της δεκαετίας του '80. Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό έργο που θεωρείται "εκ των ων ουκ άνευ" για όποιον επιθυμεί να "πάρει" μια καλή ιδέα το έργο του Mozart και την επίδραση του τελευταίου όχι μόνο επάνω στην εξέλιξη της κλασσικής μουσικής αλλά και στην σύγχρονη "pop" κουλτούρα.

 

Οπωσδήποτε, τέτοιες παρουσιάσεις είθισται να πραγματοποιούνται την Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά δεν νομίζουμε πως θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως "δυτικό φολκλόρ". Μπορεί η πλειοψηφία των Ελλήνων να χαρακτηρίζει, υποτιμητικά, αυτό που περιγράφεται ως "κλασσική μουσική" με αγοραία επίθετα όπως "πεθαμενατζίδικη" και "νταουνιάρικη" μουσική αλλά η αντικειμενική πραγματικότητα είναι πως κανένα άλλο μουσικό ιδίωμα δεν έφθασε σε τόσο υψηλά επίπεδα απόδοσης και ερμηνείας της ανθρώπινης πολυπλοκότητας, όσον αφορά την πνευματικότητα αλλά και τη συναισθηματική διέγερση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και το μουσικό μέρος της συγκεκριμένης σύνθεσης του "παιδιού θαύματος" της Βιενέζικης μουσικής παράδοσης, όπου αναφέρεται στους "καταδικασμένους" να απέχουν από τη "Βασιλεία των Ουρανών"...

 

Σίγουρα, δε, η πραγματικά "καταδικασμένη" σε μελλοντική λήθη μουσική είναι αυτή που, ενίοτε, υφιστάμεθα σε πανηγύρια, εκδηλώσεις δήθεν πολιτιστικού χαρακτήρα και κάποια κέντρα διασκέδασης..

 

Από εκεί και πέρα, η συγκεκριμένη εκδήλωση στην Τρίπολη, είχε την "τύχη" να συγκεντρώσει πολλούς θεατές, λόγω της δωρεάν εισόδου και της συμμετοχής τοπικής Χορωδίας φυσικά, αποδεικνύοντας, γι' άλλη μια φορά, πως η πόλη μπορεί να "υποστηρίξει" αντίστοιχες δράσεις αρκεί αυτές να είναι υψηλού επιπέδου, τόσο από την άποψη της οργάνωσης όσο και του καλλιτεχνικού αποτελέσματος.

 

Να τα έχουν κατά νου αυτά οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, νυν και...αεί! Επίσης, κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει ένας στοιχειώδης σεβασμός απέναντι σε έργα ανθρώπων που είναι βέβαιο πως είναι αξιοθαύμαστα..Ο νοών νοείτω..

 

Συμμετείχαν οι εξής καλλιτέχνες:

 

Σοπράνο: Χρύσα Μαλιαμάνη, Μέτζο Σοπράνο: Ειρήνη Καραγιάννη, Τενόρος: Βασίλης Καβάγιας, Μπάσος: Τάσος Αποστόλου, Χορωδία: Μεικτή Χορωδία "Ορφέας" Τρίπολης, Διδασκαλία: Χριστίνα Αθανασοπούλου, Μουσική Διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.