Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Έως τις 12/9 οι προβολές στον θερινό "Cine Το Αρχείον"

Κάθε Τρίτη και Πέμπτη στον κήπο του Αρχοντικού Τσούχλου στο Λεωνίδιο.

Το Αρχείον της Τσακωνιάς, πνευματικό ίδρυμα με έδρα το Λεωνίδιο αποτελεί θεματοφύλακα της ιστορίας, της γλώσσας και της παράδοσης της Τσακωνιάς.

Από το 1954 - έτος ίδρυσης του - έχει διαγράψει σημαντική προσφορά στη συγκέντρωση, τεκμηρίωση, παρουσίαση και αξιοποίηση στοιχείων. Εμμένοντας πιστοί στο έργο και τους στόχους του Αρχείου Τσακωνιάς, διοργανώνουμε για 4η συνεχή χρονιά την λειτουργία του Θερινού Σινέμά «Cine Το Αρχείον» στον κήπο του Αρχοντικού Τσούχλου στο Λεωνίδιο. 

Οι προβολές ξεκίνησαν στις 16 Ιουλίου 2019 και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου 2019, κάθε Τρίτη με παιδική ταινία και κάθε Πέμπτη με ξένο κινηματογράφο. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Στο φετινό πρόγραμμα έγινε προσπάθεια να προβληθούν ταινίες από διαφορετικά είδη καθώς και να ενσωματοθούν ταινίες από διαφορετικές σχολές. Έτσι στις 8 Αυγούστου 2019 θα προβληθεί η ταινία Shoplifters – κλέφτες καταστημάτων - Ιαπωνικής παραγωγής και θα προλογιστεί από τον κ. Χρ. Μήτση – Κριτικό Κινηματογράφου και συνεργάτη του περιοδικού Αθηνόραμα.

Στις 12 Σεπτεμβρίου θα προβληθεί η Ισπανική ταινία Μια ζωή ταλαιπωρία του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Στις παιδικές έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα στις 27 Αυγούστου 2019 η ταινία Corgi το σκυλάκι της Βασίλισσας - Βελγικής παραγωγής (μεταγλωττισμένο), στις 13 Αυγούστου 2019 η ταινία Η κλεμμένη πριγκίπισσα - Ουκρανικής παραγωγής (μεταγλωττισμένο) και στις 6 Αυγούστου 2019 η ταινία Πρόβατα εναντίον Λύκων - Ρώσικης παραγωγής (μεταγλωττισμένο).

Στο φετινό πρόγραμμα έχουν κυρίαρχη θέση ταινίες πρώτης προβολής τόσο παιδικές όσο και ενηλίκων όπως Bohemian Rapsody (25/7), Green Book (1/8), Κλέφτες καταστημάτων (8/8), Βράχοι της Ελευθερίας (15/8), Οι χήρες (22/8) και οι παιδικές Ραλφ εναντίον Internet (23/7), Η Μαίρη Ποπινς επιστρέφει (30/7), Η κλεμμένη Πριγκίπισσα (13/8), Ντάμπο (20/8), Corgi το σκυλάκι της Βασίλισσας (27/8), Ο ευγενικός κ. Λινκ (3/9).

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί βραδιά προβολής ταινιών μικρού μήκους με την συμμετοχή των σκηνοθετών των ταινιών. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να αλληλεπιδράσει με τους δημιουργούς των ταινιών. 

Ευχαριστούμε για την συνεργασία το Cine Τριανόν, τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας και την ΔΗΚΕΝΚ.

Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι το Αρχείον της Τσακωνιάς στο πλαίσιο της διοργάνωσης συνεδρίων σε θέματα σχετικά με την Τσακώνικη παράδοση και γλώσσα, έχει προγραμματίσει για το έτος 2020 να διεξάγει δύο Συνέδρια στο Λεωνίδιο.

Πιο συγκεκριμένα, 14-16 Μαρτίου 2020 θα λάβει χώρα το «Θ΄ Τσακώνικο Συνέδριο, Οι Τσάκωνες κατά τα Επαναστατικά και Προεπαναστατικά χρόνια», με αφορμή την έναρξη του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και τιμώντας την ιστορική και ηρωική ημερομηνία της 16ης Μαρτίου, όπου και αποτελεί την κήρυξη της Επανάστασης στο Λεωνίδιο.

Εν συνεχεία, 18-20 Σεπτεμβρίου 2020 θα λάβει χώρα το «Διεθνές Συνέδριο Σύγχρονων Ελληνικών Διαλέκτων και θεωρίας της Γλωσσολογίας», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών - το εργαστήριο Σύγχρονων Ελληνικών  Διαλέκτων, το Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο και το πανεπιστήμιο του Οχάιο στις ΗΠΑ.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.