Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

winamp wmp real qt

Eορτασμός γενοκτονίας Ελλήνων της Μικράς Ασίας (video, photos)

Εκδήλωση για την επέτειο της 14ης Σεπτεμβρίου, την ημέρα της γενοκτονίας των Ελλήνων, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (15/09) στην πλατεία Προσφύγων της Μικράς Ασίας "Γεώργιος Καραγιάννης".

Λίγα λόγια για την ημέρα αυτή...

Κατά την περίοδο 1914- 1923, οι Τούρκοι θανάτωσαν πάνω από 200.000 Έλληνες του Πόντου. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έχει προσδιοριστεί, ωστόσο υπάρχουν ιστορικοί και ερευνητές, που υποστηρίζουν ότι αγγίζει τις 350.000. Η σφαγή ήταν αποτέλεσμα του σχεδίου εκτουρκισμού της ευρύτερης περιοχής του Πόντου και στόχος δεν ήταν μόνο οι Έλληνες, αλλά και οι Αρμένιοι. Οι διώξεις είχαν αρχίσει αρκετά χρόνια νωρίτερα, χωρίς όμως να έχουν τον χαρακτήρα της οργανωμένης γενοκτονίας.

Την "εκκαθάριση" ξεκίνησε το κίνημα των Νεότουρκων το 1911, τη συνέχισε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την ολοκλήρωσε με φριχτό τρόπο ο Μουσταφά Κεμάλ από το 1916 έως το 1923. Τα πρώτα χρόνια, οι Έλληνες του Πόντου οδηγούνταν στα λεγόμενα τάγματα εργασίας, τα Αμελέ Ταμπουρού, όπου μετά από εξαντλητικές πορείες και την ασιτία, οι περισσότεροι δεν άντεχαν και πέθαιναν. Αργότερα, οι διώξεις πήραν το χαρακτήρα της γενοκτονίας και οι Τούρκοι δεν έδειχναν κανένα έλεος. Σκότωναν εν ψυχρώ άνδρες γυναίκες και παιδιά. 

 

Στην εκδήλωση αυτή αρχικά οι πιστοί παρακολούθησαν Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης το πρωί της Κυριακής και στη συνέχεια, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Προσφύγων της Μικράς Ασίας "Γεώργιος Καραγιάννης", για την τελετή και την έπαρση της σημαίας.

Το παρόν έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λυμπερόπουλος, ο Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, καθώς και άλλοι φορείς.

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.