Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Οι ποιητές αγκαλιάζουν με στίχους τους πρόσφυγες

Τη Δευτέρα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και ο Κύκλος Ποιητών τιμά τους πρόσφυγες σε 31 πόλεις της Ελλάδας και 26 χώρες.

 



Τη Δευτέρα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και ο Κύκλος Ποιητών τιμά τους ανθρώπους που χάνουν την πατρίδα τους και φέρνει το προσφυγικό στο προσκήνιοτης πολιτιστικής ζωής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, με σειρά εκδηλώσεων που βάζουν τη σφραγίδα τους.
Τόσο η κεντρική εκδήλωση στη Στοά του Βιβλίου (7 μ. μ.)  στην Αθήνα όσο και οι εκδηλώσεις σε 31 πόλεις και νησιά της Ελλάδας και σε 26 χώρες, γίνονται σε συνεργασία με το PEN International, το World Poetry Movement, την  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Δίκτυο Εθελοντών RefugeesWelcome GR.   

 

Οι 31 πόλεις και τα νησιά της Ελλάδας είναι:


Αθήνα, Αμύνταιο, Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, Βόλος, Γύθειο, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη,  Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Κέα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κως, Λάρισα, Λευκάδα, Λεχαινά, Μυτιλήνη, Ναύπλιο, Πάτρα, Ρόδος, Σύρος, Σάμος, Τρίκαλα, Τρίπολη, Χαλκίδα, Χανιά, Χίος.   


Οι 26 χώρες του κόσμου όπου θα λάβουν χώρα οι εκδηλώσεις είναι:Αργεντινή, Βέλγιο, Βολιβία, Καναδάς, Κίνα, Χιλή, Κολομβία, Κροατία, Κούβα, Κύπρος, Εκουαδόρ,Γαλλία, Γκάνα, Ελλάδα, Ινδία, Ιταλία, Κένυα, Μαυρίκιος, Μεξικό, Νορβηγία, Παραγουάη, Σερβία, Σλοβενία, Ισπανία, Τουρκία,ΗΠΑ και Βενεζουέλα.


Η ποιήτρια Κική Δημουλά


Στη Στοά του Βιβλίου θα διαβάσουν από ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ οι Νάνος Βαλαωρίτης, Τάσος Γαλάτης, Ηλίας Γκρής, Κική Δημουλά, Κώστας Καναβούρης, Τίτος Πατρίκιος, Παυλίνα Παμπούδη, Ντίνος Σιώτης, Γιώργος Χουλιάρας και άλλοι εικοσιπέντε ποιητές.


Απαγγέλλει η Δήμητρα Χατούπη, ενώ λειτουργεί παράλληλα έκθεση Φωτογραφίας των Αχιλλέα Ζαβαλή, Γιώργου Κυβερνήτη και Χρήστου Τόλη που συνεργάζονται με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.


Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος


Μουσική θα παίξουν: ο Γ. Γενναίος και η Ειρήνη Τεννέ, ο Ορφέας Γεωργακόπουλος και ο Γιώτης Κύτταρης, καθώς και η  Ελενα Κοσμά (πιάνο- φωνή), Σπύρος Χειμαριός (βιολοντσέλο). Παρουσιαστής της εκδήλωσης, ο ποιητής Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης.


Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του συγγραφέα και δημοσιογράφου Μηνά Βιντιάδη.


Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Κύκλου Ποιητών Ντίνος Σιώτης, είναι "μια ευκαιρία για την κοινωνία, να σταθεί δίπλα στους πρόσφυγες σε ένα κορυφαίο ζήτημα ουμανισμού, δίνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού και κατά των φυλετικών διακρίσεων".


Στο χώρο της εκδήλωσης θα συγκεντρώνονται για τα παιδιά των προσφύγων που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά βρεφικό γάλα για όλες τις βρεφικές ηλικίες και βρεφικές/νηπιακές τροφές σε βαζάκια (λαχανικά, φρούτα μόνον).


-Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας από το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. 

 

ΠΗΓΗ:protothema.gr

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.