Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

H Χορωδία Τρίπολης στο 7ο Θρησκευτικό Φεστιβάλ (PHOTOS)

Με  πλήρη οργάνωση στην κάθε λεπτομέρεια της, συνεχίστηκε χθές, Κυριακή 17η Απριλίου 2016 στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως το "7ο Χορωδιακό Θρησκευτικό Φεστιβάλ Τριπόλεως".



Το πρόγραμμα της καθεμιάς Χορωδίας περιελάμβανε Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας και της εκκλησιαστικής υμνογραφίας.


Πλήθος Τριπολιτών συμμετείχε στο ως άνω Θρησκευτικό φεστιβάλ ενώ οι ψαλμοί και οι ύμνοι που ακούστηκαν εισήγαγαν πάντας στην σταυροαναστάσιμη πορεία του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού. 


Πλήθος κόσμου συμμετείχε στο δεύτερο μέρος του "7ου Χορωδιακό Θρησκευτικό Φεστιβάλ Τριπόλεως", το παρόν στην σημερινή εκδήλωση έδωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ο οποίος εμφανώς ενθουσιασμένος ευχαρίστησε τα μέλη των χορωδιών και τους συμμετέχοντας καθώς και  όσους  παρακολούθησαν  και απόψε   το Φεστιβάλ  στην διμηουργηθήσα  κατανυκτική  και θερμή ατμόσφαιρα  που χάρισε σε όλους  τους συμμετέχοντες ξεχωριστές και αξέχαστες συγκινήσεις.


Τέλος προσκαλείτε ο λαός της Τριπόλεως όπως συμμετάσχει και στην σημερινή ημέρα του 7ου Χορωδιακού Θρησκευτικού Φεστιβάλ Τριπόλεως, δηλαδή την Δευτέρα 18η Απριλίου ε.ε, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο.


ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ – ΧΟΛΑΡΓΟΥ

 
Η Μικτή Χορωδία του Δήμου Παπάγου-Χολαργού αποτελεί τη διάδοχη κατάσταση των χορωδιών των Δήμων Παπάγου και Χολαργού οι οποίες συμπτήχθηκαν το 2011 όταν οι δήμοι στα πλαίσια της αναμόρφωσης της Τ.Α. στη χώρα μας με το νόμο Καλλικράτη, συνενώθηκαν και δημιούργησαν το νέο Δήμο Παπάγου-Χολαργού.


Η συνενωθείσα πλέον χορωδία, την οποία διευθύνει ο εκλεκτός μαέστρος Σταύρος Μπερής, απαρτίζεται από έμπειρα μέλη τα οποία στελέχωναν προηγουμένως της Χορωδίες Παπάγου (έτος ίδρυσης 1987) και Χολαργού (έτος ίδρυσης 1988). Η Χορωδία είναι μέλος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών και αριθμεί περίπου 50 μέλη. Η Μικτή Χορωδία Παπάγου-Χολαργού με οδηγό της την αγάπη και το μεράκι για το τραγούδι, εργάζεται με θέρμη για την πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου και για την διατήρηση της χορωδιακής μας παράδοσης. Το ρεπερτόριο της Χορωδίας περιλαμβάνει έργα από τη Βυζαντινή εποχή μέχρι και πρώτες εκτελέσεις Συγχρόνων Ελλήνων Συνθετών.


Έχει εκτελέσει σημαντικό έργα συνθετών της Αναγέννησης, της Κλασσικής και Ρομαντικής Εποχής. Περιλαμβάνονται επίσης πολλές διασκευές Δημοτικών Τραγουδιών και Εκκλησιαστικών Ύμνων. Έχει λάβει μέρος σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ εντός και εκτός του Δήμου.


Τέλος η χορωδία έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια του Φεστιβάλ Χορωδιών, που διοργανώνει ο Δήμος κάθε χρόνο.

 
ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Η μικτή χορωδία ιδρύθηκε το 1982 και από τότε αποτελεί Βασικό καλλιτεχνικό κύτταρο της πολιτιστικής ζωής του Αμαρουσίου.


Πρώτος Μαέστρος της χορωδίας διετέλεσε ο κ. Χριστόφορος Ιωάννου (1982-1986). Από το 1986 τη διεύθυνση της χορωδίας ανέλαβε η μουσικοσυνθέτης κα Τερψιχόρη Παπαστεφανου. Με τη σωστή καθοδήγηση της μαέστρου και την ακούραστη προσπάθεια και τον ενθουσιασμό των χορωδών, κατάφερε να παρουσιάσει έργα μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, όπως το Άσμα Ασμάτων, Άξιον Εστί, Πόλεμος και Ειρήνη, Μαουτχάουζεν κτλ. Έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το Νοέμβριο του 2013 τη χορωδία διευθύνει η μαέστρος Όλγα Αλεξοπούλου.


ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ


Η Χορωδία  Τρίπολης ιδρύθηκε το Μάρτη του 1985 από μια Ομάδα Τριπολιτών Φίλων της Πολυφωνικής Μουσικής με σκοπό την προαγωγή του χορωδιακού τραγουδιού αλλά και γενικότερα της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κίνησης της Τρίπολης και του ευρύτερου χώρου,  έχει στο ενεργητικό της πάμπολλες εμφανίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό, με ποιο σημαντικές, τις μέχρι τώρα πορείας της, το Πρώτο Βραβείο στο 8ο Φεστιβάλ Κηφισιάς το 1987, τη συνεργασία της με τον αξέχαστο συνθέτη Δ. Λάγιο σε μελοποιημένα ποιήματα του Τριπολίτη ποιητή Κ. Καρυωτάκη, την παρουσία της στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού και την απόδοση του τροπαρίου της Κασσιανής τη Μ. Τρίτη, τόσο στην Τρίπολη όσο και στην Αθήνα (Ι.Ν. Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αγ. Παντελεήμονος...) έργο του μεγάλο μας συνθέτη Μ. Θεοδωράκη, που συνέθεσε στην Τρίπολη το 1942, τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, τη συγκρότηση Συμφωνικής Ορχήστρας...

 

Το Σωματείο εκτός των χορωδιακών του εκδηλώσεων, παράλληλα οργανώνει:

 

- Φεστιβάλ Ενηλίκων και Παιδικών φωνητικών σχημάτων

- Πανελλήνια Σεμινάρια Διεύθυνσης Χορωδίας

- Σεμινάρια επιμόρφωσης των καλλιτεχνικών του Μελών

- Χορωδιακά Κοντσέρτα με τη μετάκληση στην Τρίπολη φημισμένων ελληνικών και ξένων φωνητικών συγκροτημάτων. Εξάλλου εμπνεύστηκε και πραγματοποίησε με επιτυχία στην Τρίπολη (1991) το πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Εκπροσώπων Χορωδιών (ΠΑ.ΣΥ.ΧΟ) μια ιδέα που καθιερώθηκε και έγινε πλέον θεσμός στην Ελλάδα.

 

Το Σωματείο ήταν και ο εκδότης του μουσικοχορωδιακού περιοδικού "ΦΩΝΟΓΡΑΦΟΣ" που πρόβαλλε τα χορωδιακά δρώμενα της Χώρας μας. Επίσης, είναι Ιδρυτικό Μέλος της "Στέγης Ελληνικών Χορωδιών". Διευθυντής των χορωδιών  είναι ο καθηγητής μουσικήςΜιχάλης Γαργαλιώνης.                                          

                               

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.