Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Αναβίωση παραδοσιακού γάμου στο Κακούρι (photos)

Η νύφη από τα Τσιπιανά, γαμπρός απ το Κακούρι...

Η παράδοση αποτελεί οδηγό για όλους μας. Φωτεινό αστέρι στις δύσκολες εποχές που ζούμε. 

Η χθεσινή εκδήλωση που συνδιοργάνωσε ο δήμος Τρίπολης και ο Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Αρτεμισίου ξύπνησε πολλές θύμησες. Κυρίως "ξύπνησε" ιστορίες που ακούγαμε όλοι μας από τους παπούδες και τις γιαγιάδες μας.

Και μόνο γι' αυτό το λόγο η αναβίωση του παραδοσιακού γάμου, όπως γινόταν στις αρχές του 1900 στα χωριά της Μαντινείας, στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Αφήσαμε πίσω κορωνοϊούς και το εφετινό περίεργο καλοκαίρι και ταξιδέψαμε με τη συντροφιά του Χορευτικού Λαογραφικού Συλλόγου Τρίπολης "Αρκάδων Δρώμενα", πολλά χρόνια πίσω. Τότε που όλα ήταν πολύ περισσότερο αθώα.

Η αναπαράσταση έλαβε στο Αρτεμίσιο Αρκαδίας, στην πλατεία του χωριού. 

"Σήμερα γάμος γίνεται! Η νύφη από τα Τσιπιανά γαμπρός απ το Κακούρι. Όμορφη κόρη παίρνουμε, άρχοντα θυγατέρα. Μα κι ο δικός μας Κωνσταντής, άξιος και λεβέντης. Αφού τα κανονίσαμε και προίκα θα μας δώσει τα στέφανα θα αλλάξουμε με γλέντια και τραγουδια. Σας περιμένουμε στις χαρές των παιδιών μας!

Και στων παιδιώνε σας!"

Κείμενα: Γ.Δ. Αναγνώστου & Κέζα Ελένη

Αφηγητής: Γ.Δ. Αναγνώστου Georgios Anagnostou

Καλλιτεχνική Επιμέλεια / Παρουσίαση: Κέζα Ελένη & Σταθούλη Θεοδώρα

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.