Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Το τροπάριο της Κασσιανής

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην πλατεία Άρεως και από εκεί στον Ι. Ν. του Προφήτη Ηλία όπου, τη ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ το βράδυ, η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ψάλλει το ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ σε σύνθεση ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ!

 

 

Είναι το πρώτο συνθετικό έργο που έγραψε ο Μεγάλος Συνθέτης το 1942 στην Τρίπολη, σε ηλικία 17 ετών, και το ερμήνευσε με την πολυφωνική Χορωδία των συμμαθητών του...

 

Όπως κάθε χρόνο, η Χ.Τ. θα ψάλει από τον γυναικωνίτη του Ναού και θα συνοδεύσει το Τροπάριο με Αρμόνιο...

Σημειωτέον, πως, η κατ' έτος ερμηνεία του Τροπαρίου της Κασσιανής, στην Τρίπολη ή στην Αθήνα, για τη Χ.Τ. αποτελεί θεσμό. Φέτος είναι η 15η φορά και, όπως κάθε χρόνο, προβλέπεται κοσμοσυρροή!

 

Η Χ.Τ. είναι η μοναδική Χορωδία στην Ελλάδα που, κάθε χρόνο αποδίδει το Τροπάριο της Κασσιανής του Μίκη Θεοδωράκη.

 

Υπ' όψιν, ότι η Χ.Τ. με την ερμηνεία της αυτή, αφενός τιμάει τον Μίκη Θεοδωράκη και αφετέρου φρεσκάρει την ιστορία της Τρίπολης υπενθυμίζοντας πως, ο Μεγάλος Συνθέτης, υπήρξε μαθητής των τριών τελευταίων τάξεων του Αου Γυμνασίου, κατά την Κατοχή, όταν ο πατέρας του υπηρέτησε στην Τρίπολη, ως Διευθυντής Νομαρχίας, με Νομάρχη τον πατέρα της Αλίκης Βουγιουκλάκη.

 

Αξίζει να παρακολουθήσει κανείς το μικρό ορατόριο της "Κασσιανής" γι' αυτό και καλείται το ευσεβές, αλλά και φιλότεχνο κοινό της Τρίπολης και της περιοχής, όπως προσέλθει, τη Μ. Τρίτη το βράδυ στον Ι.Ν. του Προφήτη Ηλία...

 

Από το Δ.Σ. της

ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.