Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Φεστιβάλ όπερας στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σκέψεις για φεστιβάλ όπερας στον εν λόγω χώρο, σημειώνοντας ότι είναι μία ελκυστική ιδέα.

 

"Πολύ χαμηλή τιμή" είναι τα 12 ευρώ που απαιτούνται για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και στο μουσείο της, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς προχθές Σάββατο το απόγευμα στην Καλαμάτα, σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο, μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα και τα αρμόδια για τον πολιτισμό στελέχη του δήμου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.


Νωρίτερα, ο υπουργός είχε επισκεφθεί τον πιο πάνω αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο ξεναγήθηκε από τον επικεφαλής των ανασκαφών, αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη, ενώ είχε συνάντηση, μεταξύ άλλων, με τον δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Τσώνη και τους αντιδημάρχους Κώστα Γεωργακόπουλο και Σπύρο Κρασσακόπουλο.

Ας σημειωθεί ότι ο Αρ. Μπαλτάς, αναφορικά πάντα με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση της "Ε", επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σκέψεις για φεστιβάλ όπερας στον εν λόγω χώρο, σημειώνοντας ότι τον ελκύει η ιδέα. Παρατήρησε, ωστόσο, πως μια τέτοια οργάνωση απαιτεί "στέρεο οργανωτικό υπόβαθρο και στήριξη από την τοπική κοινωνία», επισημαίνοντας παράλληλα ότι στο ΥΠΠΟ «αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να δούμε πώς θα βοηθήσουμε".

 


ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ


Αναφερόμενος, με αφορμή άλλη ερώτηση, στη δυνατότητα χρηματοδότησης από το υπουργείο Πολιτισμού της κατασκευής νέου μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη, αλλά και των ανασκαφών στην Αρχαία Θουρία -η κάλυψη των δαπανών των οποίων στηρίζονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από ιδιωτικά κονδύλια-, ο υπουργός δήλωσε ότι τις σχετικές πιστώσεις -καθώς το υπουργείο δεν έχει δικό του ΕΣΠΑ- θα μπορούσε να διαθέσει η Περιφέρεια.


Οσον αφορά το Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας και ενδεχόμενη συνδρομή του υπουργείου ώστε ένα τέτοιο έργο να μην μένει ανενεργό στη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου, ο Αρ. Μπαλτάς δήλωσε ότι το ΥΠΠΟ δεν μπορεί να παρέμβει, σημειώνοντας ότι είναι θέμα της τοπικής κοινωνίας, μέσω του δήμου -μέσω συνεργασιών και με άλλους ΟΤΑ της περιοχής, αλλά- και πρωτοβουλιών των κατοίκων, να βρουν το μοντέλο λειτουργίας του και το πρόγραμμα που θα καταστήσει το Μέγαρο Χορού κομμάτι της καθημερινής πολιτιστικής λειτουργίας της πόλης.


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ


Νωρίτερα ο υπουργός, στη συνάντησή του με τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, δήλωσε ότι το υπουργείο, όσον αφορά τη διεκδίκηση από την Καλαμάτα του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, δεν μπορεί να πάρει θέση υπέρ μιας από τις 3 ελληνικές πόλεις που τον διεκδικούν. Επισήμανε, ωστόσο ότι όποια πόλη της πατρίδας μας λάβει τον τίτλο αυτό, θα είναι όφελος για την Ελλάδα γενικότερα, καθώς και μια ευκαιρία απολογισμού με αφορμή τη συμπλήρωση τότε 2 αιώνων ύπαρξης του νεοελληνικού κράτους, όπως επίσης και αφορμή για τον σχεδιασμό του κράτους που θα θέλαμε τα επόμενα 200 χρόνια. Ο ίδιος, λίγο αργότερα, με αφορμή σχετική ερώτηση, είπε ότι το υπουργείο, πριν οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα και αναδειχτούν τα πραγματικά μεγέθη των απαιτούμενων έργων, δεν μπορεί να εκτιμήσει ακόμα τις πιστώσεις που ενδεχομένως θα πρέπει να διαθέσει για να στηρίξει τη νικήτρια πόλη.


Αξίζει, ακόμα, να αναφερθεί ότι σε ερώτηση σχετικά με το επόμενο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, η εκτίμηση του Αρ. Μπαλτά ήταν ότι "έχουν φτιαχτεί οι βάσεις ώστε να είναι καλύτερη η επόμενη ημέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου:


Εχει αναληφθεί "μια σοβαρή προσπάθεια εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου, η οποία όμως ''σκοντάφτει'' σε πολλές παγιωμένες συνήθειες", σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι "η διαφθορά στο ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο".


ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ


Μιλώντας, τέλος, για την πολιτική κατάσταση, ο Αρ. Μπαλτάς δήλωσε χαρακτηριστικά ότι μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης "πλέουμε πλέον σε πέλαγος ενεργού αισιοδοξίας", προσθέτοντας ότι "αν όλη η κοινωνία μαζί προσπαθήσει να ξεπεράσει τον κάβο, η επόμενη ημέρα θα είναι πιο αισιόδοξη".


Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είπε ο υπουργός, η χώρα μας εξασφαλίζει δύο χρόνια οικονομικής ηρεμίας, ενώ την ίδια στιγμή ξεκινά και το νέο ΕΣΠΑ και παράλληλα δρομολογούνται σημαντικές επενδύσεις.

 

ΠΗΓΗ: eleftheriaonline.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.