Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ: 195η Επέτειος της Α΄ Πελοποννησιακής Γερουσίας (PHOTOS)

Με λαμπρότητα, εορτάστηκε, την Κυριακή της Πεντηκοστής 19 Ιουνίου 2016, η 195η Επέτειος της Α΄ Πελοποννησιακής Γερουσίας στην Στεμνίτσα Γορτυνίας.


Η Α’ Πελοποννησιακή Γερουσία που έμελλε ν΄ασκήσει τα καθήκοντά της μέχρι την πτώση της Τριπολιτσάς συγκροτήθηκε στις 26 Μαΐου 1821 στην Ι.Μ. Καλτεζών Αρκαδίας και αποτέλεσε τη πρώτη Διοίκηση των επαναστατημένων Ελλήνων. Έδρα της Γερουσίας ορίσθηκε η Στεμνίτσα και την επόμενη μέρα, στις 27 Μαΐου 1821 συνεδρίασε στην Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής (Χρυσοπηγής) Στεμνίτσας, η οποία αποτέλεσε σε μια δύσκολη περίοδο την έδρα της πρώτης διοίκησης της απελευθερωμένης Ελλάδας.


Οι  εκδηλώσεις που οργάνωθηκαν από το Εκκλησιαστικό Συμβούλειο του Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Στεμνίτσας, το Δήμο Γορτυνίας  και  την συνεργασία των τοπικών και πολιτιστικών φορέων της Στεμνίτσας, περιλάμβανε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, Εσπερινό της Πεντηκοστής και Δοξολογία στον ιστορικό ναό της Ζωοδόχου Πηγής από τον Παν. Αρχιμανδρίτη π. Νικόλαο Πιτοπουλάκη.


Τον πανηγυρικό για την ημέρα εκφώνησε ο κ. Παναγιώτης Ροϊλός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.


Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς στήν πλατεία του χωριού από το χορευτικό συγκρότημα Τριπόλεως "Πολιτιστική Κληρονομιά".    

 


    

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.