Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Βρέθηκε πρωτεύουσα του βασιλείου του Νέστορα (PHOTOS)

Μία από τις πρωτεύουσες του βασιλείου του Νέστορα εκτιμάται ότι έχει ανακαλυφθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ικλαινας.



Αυτό επεσήμανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την προχθεσινή του επίσκεψη και ξενάγηση, ο επικεφαλής της ανασκαφής στην περιοχή, καθηγητής Μιχάλης Κοσμόπουλος από το πανεπιστήμιο του Μιζούρι στο Σαιντ Λούις των ΗΠΑ.

 


Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για την πιο σημαντική σε εξέλιξη ανασκαφή των μυκηναϊκών χρόνων στην Ελλάδα και εξέφρασε την πίστη ότι με την ολοκλήρωσή της τα επόμενα χρόνια, θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει στην Ικλαινα μουσείο σαν κι αυτό που δημιουργήθηκε στην Ελεύθερνα, στο Ρέθυμνο.


Ο καθηγητής Μ. Κοσμόπουλος, παρουσία της διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελίας Μηλίτση, του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, του δημάρχου Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη και αντιπεριφερειαρχών, κατά την ξενάγηση του Προέδρου στην ανασκαφή τον ενημέρωσε για τα εξής: Στον χώρο αυτό βρισκόταν μια πόλη με σύγχρονες υποδομές, με 100 στρέμματα συνολική έκταση. Σε ευθεία γραμμή είναι 4 χιλιόμετρα ο Εγκλιανός. Θεωρείται πως είναι το πιο αρχαίο διοικητικό κέντρο που έχουμε σε πρωτεύουσα. Εκτιμάται ότι η πόλη μπορεί να ήταν προίκα σε κόρη του Νέστορα. Εχουν βρεθεί δύο μέγαρα, υδραγωγείο με αγωγούς, πλήρες υδρευτικό και αποχετευτικό δίκτυο, πομπική οδός από την πόλη προς το διοικητικό κέντρο, αποθήκη με πιθάρια.


Ο κ. Κοσμόπουλος παρατήρησε ότι "υπάρχουν στοιχεία εδώ που δεν υπάρχουν στον Εγκλιανό. Υπάρχουν υποδομές εφάμιλλες του Εγκλιανού. Στον Εγκλιανό ήταν ένα ανάκτορο του Νέστορα, αλλά δεν ήταν το μοναδικό. Ο ηγεμόνας της Ικλαινας ήρθε σε πολεμική σύρραξη με τον ηγεμόνα του Εγκλιανού και επικράτησε ο δεύτερος". Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν βρεθεί, η πόλη καταστράφηκε από φωτιά. Βρέθηκε και μια ταφή γυναικεία ηλικίας 30 - 35 χρονών, που φαινόταν ταλαιπωρημένη στη ζωή της, μπορεί να είχε και φυματίωση ή ίσως να ήταν και σκλάβα.

 


Με την ολοκλήρωση της ξενάγησης, ο κ. Κοσμόπουλος πρόσφερε στον Πρόεδρο ένα αντίγραφο της πρωιμότερης πινακίδας σε γραμμική Β' που έχει βρεθεί ποτέ στην Ελλάδα, και η κ. Μηλίτση το εκδοτικό έργο της Εφορείας και το φυλλάδιο με όλα τα αναστηλωτικά έργα της Μεσσηνίας.


Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ


Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε:

"Εδώ στην Ικλαινα εδώ και αρκετά χρόνια, μετά το 2006 ιδίως, γίνεται η σημαντικότερη απ’ ό,τι φαίνεται ανασκαφή των μυκηναϊκών χρόνων. Ολο αυτό οφείλεται σε έναν άνθρωπο για τον οποίο πρέπει να είμαστε περήφανοι. Οφείλεται στον καθηγητή Μιχάλη Κοσμόπουλο. Εναν Ελληνα που σπούδασε και τελείωσε με άριστα στην Ελλάδα το 1985, ο οποίος διέπρεψε και διαπρέπει στις ΗΠΑ, στο Σαιντ Λούις. Και όλη αυτή η ομάδα που κάνει την ανασκαφή τους καλοκαιρινούς μήνες είναι συνεργάτες του από εκεί.


Νομίζω πως πρέπει να του αναγνωρίσουμε αυτό που κάνει και κυρίως αυτό που αισθάνεται γι’ αυτό τον τόπο, ιδίως αυτές τις κρίσιμες ώρες. Για να καταλάβουμε ότι μέσα από αυτούς τους ανθρώπους η Ελλάδα και ο πολιτισμός της ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Και αυτό το ταξίδι δεν γνωρίζει καμιά κρίση. Είναι ένα ταξίδι που ταιριάζει στην Ελλάδα,  γιατί η Ελλάδα υπάρχει και θα υπάρχει πέρα από κρίσεις, γιατί αυτό το οποίο είναι Ελλάδα είναι το πνεύμα της.


Εκ μέρους της ελληνικής πολιτεία ευχαριστώ τον κ. Κοσμόπουλο, ευχαριστώ όλη την ομάδα του. Και πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια, όταν θα έχει ολοκληρωθεί μεγάλο μέρος αυτής της ανασκαφής, θα αποκτήσει η περιοχή και το ανάλογο μουσείο, όπως συνέβη πριν από λίγο καιρό στην Ελεύθερνα".

 

 

ΠΗΓΗ: eleftheriaonline.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.