Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

ΛΑΓΚΑΔΙΑ: Ένα αυθεντικό ταξίδι στην παράδοση (PHOTOS)

Πραγματοποιήθηκε στα Λαγκάδια Αρκαδίας ο 43ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού, ο οποίος ξεκίνησε το 1973.



Ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ) οργάνωσαν τον 43ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής χθες, Σάββατο (23 Ιουλίου 2016) στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων Γορτυνίας.


Ο Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής ιδρύθηκε το 1973 από τον λαγκαδινό λογοτέχνη Χρήστο Νικήτα, τον επονομαζόμενο Στρατολάτη, στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Παρασκευής και της μεγάλης εμποροπανήγυρης που αποτελούσε σημαντικό γεγονός για εκείνη την εποχή.


Δημιούργησε ένα βήμα έκφρασης της λαϊκής μουσικής παράδοσης, ένα βήμα στους  ερασιτέχνες μουσικούς και τραγουδιστές να δείξουν  το ταλέντο τους και μια εστία αναμμένη που κρατά το τραγούδι της παράδοσης μας ζωντανό.


Πρόκειται για μία διοργάνωση, η οποία επί σαράντα τρία συναπτά έτη προσελκύει το ενδιαφέρον των ασχολουμένων με το δημοτικό τραγούδι και ανήκει πλέον στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.


Ο Διαγωνισμός απευθύνεται όλα τα χρόνια σε μη επαγγελματίες:


α) ερμηνευτές δημοτικών τραγουδιών, (μπορούν να λάβουν μέρος και πολυφωνικά συγκροτήματα αλλά αποκλείονται οι χορωδίες),
β) μουσικούς, σολίστες παραδοσιακών οργάνων και μουσικά σύνολα (ζυγιές, κομπανίες κ.λ.π.). Οι μουσικοί (σολίστες) μπορούν να συνοδεύονται και από άλλα όργανα, είτε της δικής τους επιλογής, είτε από την ορχήστρα του Διαγωνισμού (Μουσική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Παυλόπουλος).


ΒΡΑΒΕΙΑ


Θεσπίζονται συνολικά τρία (03) βραβεία και κατανέμονται ως εξής:

1. Bραβείο καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για νέους έως 18 ετών.
(συνοδεύεται από τα ποσά: 1ο βραβείο 400,00€, 2ο βραβείο 250,00€, 3ο βραβείο 150,00€).
2. Βραβείο καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για ενήλικες.
(συνοδεύεται από τα ποσά: 1ο βραβείο 400,00 €, 2ο βραβείο 250,00€, 3ο βραβείο 150,00€).
3. Bραβείο καλύτερης εκτέλεσης παραδοσιακού μουσικού οργάνου.
(συνοδεύεται από τα ποσά: 1ο βραβείο 400,00 €, 2ο βραβείο 250,00€, 3ο βραβείο 150,00€).
Οι καλύτερες ερμηνείες και εκτελέσεις θα εκδοθούν σε δίσκο ακτίνας (cd) με τη φροντίδα του Δήμου Γορτυνίας.

 

Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Σωτήρη Παπαδημητρίου:

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.