Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Γιορτή των Γορτυνίων Αγίων

Η μνήμη των 7 Γορτυνίων Αγίων, θα εορτασθεί εφέτος, στις 14 Αυγούστου 2016 ημέρα Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δήμητρας (Δίβριτσας) Γορτυνίας.

 

Η Ακολουθία των θα ψαλεί στον Όρθρο και στην Θεία Λειτουργία. Θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμίας. Θα εκτεθεί για προσκύνημα τεμάχιον Λειψάνου του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως, προστάτου των απανταχού Γορτυνίων.

 

Την πρωτοβουλία ανέλαβε η Διοικούσα Επιτροπή του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Γεωργίου και Άννης Σακελλαρίου σε συνεργασία με την Ένωση Δημητριωτών.

 

Ποιοι είναι οι 7 Άγιοι της Γορτυνίας: 

- Άγιος Ιερομάρτυς Γρηγόριος ο Ε΄ (Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από Δημητσάνα), 

- Άγιος Αθανάσιος Χριστιανουπόλεως (Προστάτης και Πολιούχος της Γορτυνίας), 

- Άγιος Θεόκλητος (από Δημητσάνα), 

- Άγιος Διονύσιος ο Α΄ ή Σοφός (από Δημητσάνα), 

- Άγιος Ευθύμιος ο Νέος (από Δημητσάνα), 

- Όσιος Λεόντιος (από Στεμνίτσα) 

- Άγιος Ρωμανός (από Στεμνίτσα).

 

Στην Αθήνα η Παγγορτυνιακή Ένωση έχει καθιερώσει από το 1993 να εορτάζει την μνήμη των 7 Γορτυνίων Αγίων την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου. Η μνήμη των εορτάζεται στο γραφικό παρεκκλήσι των Αγίων Κων/νου και Ελένης στον Φιλοπάππου (έναντι Ακροπόλεως), που αποτελεί Μετόχι της Ι. Μονής Τιμίου Προδρόμου Γορτυνίας. Την παραμονή τελείται Εσπερινός και ανήμερα Όρθρος και Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία υπέρ υγείας όλων των Γορτυνίων.

 

Στην Γορτυνία, έχει καθιερωθεί από το 2007, η Εορτή των Γορτυνίων Αγίων να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή πριν ή μετά την 15η Αυγούστου. Κάθε χρόνο η μνήμη τους εορτάζεται σε διαφορετικό τόπο, μέχρι ώσπου να ανεγερθεί ένα μικρό παρεκκλήσιο προς τιμήν τους, στο κέντρο της επαρχίας.

 

Σας καλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την εορτή των Γορτυνίων Αγίων μας και να προσευχηθούμε για την σωτηρία των ψυχών των Γεωργίου και Άννης Σακελλαρίου εκ Δήμητρας.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.