Ροη Ειδησεων

"Έλληνες που διέπρεψαν στο εξωτερικό"

Αυτός ήταν ο τίτλος αποψινής εκδήλωσης του Ιδρύματος "Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος-Βιοχάλκο" που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος, στο Στάδιο Τεγέας.

Ομιλητής ήταν ο Δρ. Ιωάννης Γρυντάκης, φιλόλογος-ιστορικός, ο οποίος περιέγραψε, με γλαφυρό τρόπο, το βίο και την πολιτεία δεκατριών, λιγότερο ή περισσότερο, διάσημων Ελλήνων της διασποράς που δεν λησμόνησαν ποτέ την πατρίδα τους.

 

Μεταξύ αυτών ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γκρέκο), οι ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας Ξάνθος, Σκουφάς και Τσακάλωφ, ο Ρήγας Βελεστινλής, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Αδαμάντιος Κοραής αλλά και ο Ιωάννης Βαρβάκης που, πρόσφατα, έγινε ευρύτερα γνωστός χάρις στο κινηματογραφικό πόνημα του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή με τίτλο "Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι".

 

Αξίζει να σημειωθεί πως το κοινό απαρτιζόταν από εκπροσώπους όλων των ηλικιών, αποδεικνύοντας πόσο σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν τέτοιες εκδηλώσεις, ως προς την επιμόρφωση και την ψυχαγωγία των πολιτών της ελληνικής επαρχίας.

 

Πάνω σε αυτό, άλλωστε, υπερθεμάτισε και ο κ. Γρυντάκης, ο οποίος, σε μια σύντομη συνέντευξη που μας παραχώρησε, εξήρε το έργο του Ιδρύματος ενώ ευχήθηκε να υπήρχαν "περισσότεροι Στασινόπουλοι ανά την Ελλάδα".

 

Όσον αφορά τις προσωπικότητες στις οποίες αναφέρθηκε, ο κ. Γρυντάκης μας είπε πως ένα κοινό χαρακτηριστικό που έχουν οι Έλληνες της διασποράς είναι η αγάπη που τρέφουν για την πατρίδα και η διάθεση να τις προσφέρουν όποιες υπηρεσίες μπορούν.

 

Πράγμα, που όπως επεσήμανε, δεν σημαίνει, δυστυχώς, πως η ίδια η πατρίδα τους το αναγνωρίζει...

 

Ο κ. Γρυντάκης, τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ιδρυτή της "Βιοχάλκο", Μιχαήλ Στασινόπουλο, λέγοντας πως πολύ θα ήθελε να αναφερθεί και σ' αυτόν αλλά ήταν ένας απ' τους Έλληνες που διέπρεψαν στο εσωτερικό, συνεπώς θα ήταν αντικείμενο μιας μελλοντικής, ίσως, διάλεξης...

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.