Ροη Ειδησεων

H επίσημη πρεμιέρα του "Arcadian Screenings" (photos)

Με ουσία και χωρίς "φαμφάρες", ξεκίνησε χθες το βράδυ, και επίσημα, το δεύτερο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ "Arcadian Screenings" στην Τρίπολη.

Ο κόσμος πολύς, το επίπεδο των ταινιών πολύ καλό, με "κλου" φυσικά να αποτελεί η ταινία "Ζευγολατειό-Αλάσκα", ένα έργο που δημιούργησαν μαθητές απ' το Πρώτο Λύκειο Τρίπολης, στα πλαίσια των εργαστηρίων εκμάθησης της παραγωγής αντιστοίχων ταινιών, που είχε πραγματοποιηθεί πέρσι στο χώρο της Βιβλιοθήκης, μια δράση που αναμένεται να συνεχιστεί.

Η ταινία "Ζευγολατειό-Αλάσκα", αφηγείται την ιστορία του Μάρκου Βερέμη, ενός μαθητή σχολείου της Τρίπολης, με καταγωγή απ' το Ζευγολατειό, που διέπρεψε στις Η.Π.Α ως μηχανικός, εργαζόμενος στην εταιρεία-κολοσσό της εποχής "General Electric", την οποία είχε ιδρύσει, ως γνωστόν, ο εφευρέτης Τόμας Έντισον.

 

Γιός του Μάρκου Βερέμη είναι ο διακεκριμένος ιστορικός και πανεπιστημιακός, κ. Θάνος Βερέμης, ο οποίος συμμετείχε στην ταινία αλλά και ήταν παρών χθες στο Cineville Τρίπολης, προκειμένου να συνομιλήσει με το κοινό, μετά την προβολή της.

Επίσης, παρακολουθήσαμε την ταινία "Το Άγγιγμα ενός Αγγέλου" του Πολωνού σκηνοθέτη Marek Tomasz Pawlowski, με θέμα τις αναμνήσεις ενός Πολωνοεβραίου που επέζησε της "κολάσεως" του Άουσβιτς. 

 

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, κ. Κώστας Σπυρόπουλος, σε σύντομη συνέντευξη που μας παραχώρησε, σημείωσε τα εξής:

 

 

Για το κεντρικό θέμα του Φεστιβάλ

 

"Το Φεστιβάλ έχει ως θέμα το Πολιτικό Ντοκυμαντέρ και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και η Αρκαδία είναι ιδανική για να το φιλοξενεί, καθώς εδώ υπήρξε και η πρώτη συμπύκνωση, ή εκλέπτυνση αν θέλετε, του Δυτικού Πολιτισμού, ως ιδέα και πρακτική, της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων ετερόκλητων. 

Αναφέρομαι, φυσικά, σε αυτό που έγινε απ' τους Αρχαίους Έλληνες και στο "Αρκαδικό Ιδεώδες". Επίσης, θέλουμε να προσφέρουμε κίνητρο σε Τριπολιτσιώτες για να δημιουργούν ταινίες που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό ακριβώς είναι και το περιεχόμενο των παρουσιαζομένων ταινιών στο Φεστιβάλ, αυτών που αποτελούν έργα ντόπιων δημιουργών."

 

Για τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας

 

"Ήταν ο μοναδικός λόγος για τον οποίο επιλέξαμε να δραστηριοποιηθούμε στην Τρίπολη. Βέβαια, καλό είναι να προσφέρεις απλά ποιοτικές ταινίες και ψυχαγωγία ανωτέρου επιπέδου, αλλά ένας θεσμός έχει νόημα όταν γίνεται κτήμα της τοπικής κοινωνίας. Αυτό συμβαίνει όταν η τελευταία βλέπει τα παιδιά της να δημιουργούν, να συμμετέχουν σε μια "μέθεξη" όπως έλεγαν οι αρχαίοι, και, όπως ξέρετε, ιδιαίτερα το σινεμά και το θέατρο είναι ένα δημόσιο γεγονός".

 

 

Σε αυτό το δημόσιο γεγονός, λοιπόν, το Δήμο της Τρίπολης δεν εκπροσώπησε κανείς, επίσημα...

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.