Ροη Ειδησεων

Γιόρτασαν οι απόγονοι του Κολοκοτρώνη στην Αυστραλία

Νοερό ταξίδι στην πατρίδα τους, Γορτυνία.



Ήταν μια από τις σπάνιες συναντήσεις για τα μέλη του Πανγορτυνιακού Συλλόγου της Μελβούρνης και της Αδελαΐδας, τα οποία συναντήθηκαν το περασμένο Σάββατο, 11 Μαρτίου στην αίθουσα του Κορινθιακού Συλλόγου Ν. Αυστραλίας.

"Αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μια εκδήλωση για να υποδεχθούμε τα αδέλφια μας που ήρθαν από τη Μελβούρνη" δήλωσε στον "Νέο Κόσμο" ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Ηλίας Σιαχάμης, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο Παναγιώτη Κατσούλα, καλωσόρισαν τα 130 μέλη και τις οικογένειες τους και θυμήθηκαν όλοι μαζί σημαντικές στιγμές του Πανγορτυνιακού Συλλόγου που είναι εν ενεργεία τα τελευταία 35 χρόνια στην Αυστραλία.

"Η πατρίδα μας Γορτυνία, βρίσκεται στα σύνορα της Ηλείας με την Αρκαδία και δεν είναι μόνο ένας παραδεισένιος τόπος με καταπράσινες εκτάσεις και κρυστάλλινα νερά αλλά είναι γνωστή ως η πατρίδα που γεννήθηκαν ο Ασκληπιός, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Δημήτριος Πλαπούτας και πολλές ακόμα σημαντικές προσωπικότητες", λέει περήφανα ο αντιπρόεδρος.

Η Γορτυνία ήταν επαρχία του νομού Αρκαδίας. Σχηματίστηκε με την διοικητική διαίρεση του 1833 και έμεινε αμετάβλητη σχεδόν μέχρι την κατάργησή της το 1997 με την εφαρμογή του σχεδίου "Καποδίστριας".

Πρωτεύουσά της ήταν η ιστορική Δημητσάνα. Η Γορτυνία δεν είναι τυχαία ένας από τους πιο διάσημους ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας.

Τα καταπράσινα τοπία, τα πυκνά δάση, οι δρόμοι των ποταμών, ο μοναστικός βίος, τα πέτρινα χωριά, τα φαράγγια στα τοιχώματα των οποίων κρέμονται μοναστήρια και χωριά που αποθεώνουν τη σχέση ανθρώπου και πέτρας, οι αρχαίες πόλεις, τα ορεινά οροπέδια και η τοπική παράδοση συνδυάζονται στα βορειοδυτικά της Αρκαδίας με έναν τρόπο μοναδικό. Οι εικόνες εναλλάσσονται σε πολύ μικρές αποστάσεις και σε αναγκάζουν διαρκώς να σταματάς.

Ο ποταμός Λούσιος, ορμητικός και κατάφυτος, αποτελεί την φυσική αρτηρία της Γορτυνίας, καθώς περιβάλλεται από κάθετους βράχους, ιστορικά χωριά και μοναστήρια, ενώ τα νερά του σμιλεύουν, εδώ και αιώνες, το γορτυνιακό τοπίο.

Πηγή: neoskosmos.com

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.