Ροη Ειδησεων

Οι μικροί ήρωες μαθαίνουν

Όλα τα παιδιά των δημοτικών σχολείων, οι Μικροί Ήρωές μας, χρειάζονται όλο και περισσότερα ερεθίσματα, για να εξελίσσουν τις ικανότητες και δεξιότητές τους.

 

Για το λόγο αυτό, δημιουργήσαμε το πρόγραμμα ‘Οι Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν’, για να συμβάλουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, στη διευρυμένη μάθηση και στο άνοιγμα των οριζόντων, των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων.

 

Στόχος μας είναι, κάθε χρόνο, περισσότερα από 10.000 παιδιά, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, να ανακαλύψουν και να ενισχύσουν την βιωματική εκπαιδευτική εμπειρία μέσω της δυνατότητας επισκέψεων χωρίς κόστος, σε εκπαιδευτικά προγράμματα Μουσείων και ιδρυμάτων.

 

Για το λόγο αυτό έχουμε προαγοράσει εισιτήρια σε Μουσεία και Ιδρύματα και δίνουμε τη δυνατότητα σε δασκάλους και Συλλόγους Γονέων να προκρατήσουν  εισιτήρια αποκλειστικά για τάξεις του Δημοτικού.

 

Η διαδικασία είναι απλή

 

Αν είστε εκπαιδευτικός ή απο το σύλλογο γονέων, μπορείτε αφού επιλέξετε ένα από τα παρακάτω διαθέσιμα Εκπαιδευτικά προγράμματα*, να συμπληρώσετε την αίτηση ανά πόλη ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια θα επικοινωνήσουμε  μαζί σας μέσω εμαιλ, για να σας ενημερώσουμε πως να προχωρήσετε στη σχετική κράτηση ημέρας και ώρας για την τάξη σας. 

 

 

Σε πρώτη φάση, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι τάξεις Γ’ και Δ’ Δημοτικού όλων των Δημοτικών Σχολείων της  Αττικής και της Θεσσαλονίκης καθώς και των περιφερειακών περιοχών  αυτών.

 

 

Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2017

Αθήνα

 

 

Διαθέσιμα 1.000 εισιτήρια ανά εκπαιδευτικό πρόγραμμα

• Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

• Εθνικό Αστεροσκοπείο

• Ελληνικό Παιδικό Μουσείο  

• Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών

• Μουσείο Πειραμάτων

 

 

Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες ανά εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

 

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο 

Γνωριμία των μαθητών με τα 300 είδη ζώων και παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τα ζώα.

Ημέρες λειτουργίας:  Καθημερινά

Ώρες λειτουργίας:  9.00π.μ. – 5.00μ.μ.

Με ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα – Αθήνα

 –

 

Εθνικό Αστεροσκοπείο 

Παρακολούηση ταινίας σχετικής με το σύμπαν , επίδειξη του μεγάλου τηλεσκοπίου NEWALL και παρατήρηση με ειδικό ηλιακό τηλεσκόπιο (υπό κατάλληλες καιρικές συνθήκες)

Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά

Μέγιστος αριθμός παιδιών ανά εκπαιδευτικό πρόγραμμα: 100

Με ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα – Αθήνα

 

 –

 

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο 

 

Α.  Πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις τάξεις των δημοτικών σχολείων με θέμα:

–  «Όλοι μαζί στο τραπέζι»  όπου οι μαθητές εξοικειώνονται με τις διατροφικές συνήθειες από την παλαιολιθική εποχή μέχρι σήμερα & ανακαλύπτουν ένα τρόφιμο (τη φακή) που ενώνει πολλούς λαούς και διαφορετικές εποχές

–  «Οι μικροί συλλέκτες» όπου οι μαθητές ανακαλύπτουν την έννοια της συλλογής, επιλέγουν,επεξεργάζονται, καταγράφουν αντικείμενα και εμπνέονται από τις συλλογές του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου ή τις προσωπικές τους συλλογές,

–  «Τι είναι δημοκρατία για εμένα;»  όπου οι μαθητές ευαισθητοποιούνται στην αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνδυάζουν την έννοια της Δημοκρατίας με στάσεις αντίθετες στη βία, τον ρατσισμό και τις διακρίσεις.

–  «Ένα μπουκέτο που μυρίζει… μύθους» όπου οι μαθητές αντιλαμβάνονται τους μύθους ως ένα εργαλείο να επεξηγήσουν τον κόσμο γύρω τους και στη συνέχεια να δημιουργήσουν τον δικό τους μύθο.

Μέγιστος αριθμός μαθητών ανά πρόγραμμα: 25

Ελάχιστος αριθμός προγραμμάτων ανά ημέρα : 2 σε δύο βάρδιες 9:30π.μ. – 11:00π.μ. & 11:30π.μ. – 13:00μ.μ

Μέγιστος αριθμός προγραμμάτων ανά ημέρα: 4 σε δύο παράλληλες βάρδιες 9:30π.μ. – 11:00π.μ. & 11:30π.μ. – 13:00μ.μ

Διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος: 90 λεπτά

Ώρες διεξαγωγής: 9:30π.μ. – 11:00π.μ. & 11:30π.μ. – 13:00μ.μ

 

—————————–

 

Β. Πραγματοποίηση εκπαιδευτικoύ προγράμματος σε ανοιχτούς πολιτιστικούς και ιστορικούς χώρους

-Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οδοιπορικό στην Πλάκα»

Διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος: 90 λεπτά

Ώρες διεξαγωγής: 10.00π.μ.- 11.30π.μ.

Μέγιστος αριθμός μαθητών: 25

Με ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα – Αθήνα

 

 

Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών

 

To  Μουσείο Παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη  στεγάζει τη Συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 20.000 παιχνίδια, βιβλία, φωτογραφίες, έντυπα και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αφρική. Λίγα παιχνίδια έρχονται από τα αρχαία χρόνια, ενώ τα πιο πολλά, όμως, ανήκουν στον 18ο, στον 19ο και στον 20ό αιώνα. Η συλλέκτρια τα συγκέντρωσε με αγάπη και περισσή φροντίδα και μετά από 40 χρόνια έρευνας, τα δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη, το 1991.

Το Μουσείο Μπενάκη αποδέχτηκε τη δωρεά και δημιούργησε το Μουσείο Παιχνιδιών για να τη στεγάσει. Σήμερα μπορείτε να δείτε  2.000 παιχνίδια, να παίξετε με κάποια από αυτά, να διαβάσετε και να ακούσετε  τις ιστορίες που έχουν να αφηγηθούν.

Ημέρες και ώρες ξεναγήσεων:  Τετάρτη και Πέμπτη, στις 10:00 πμ

Μέγιστος αριθμός μαθητών ανά εκπαιδευτικό πρόγραμμα :  30

Με ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα – Αθήνα

 

 

Μουσείο Πειραμάτων 

1. Οπτική: Φως και χρώμα

Ένας από τους πιο μαγικούς κλάδους της φυσικής είναι η οπτική. Τί είναι όμως το φως; Είναι κύμα ή σωματίδια; Η ερώτηση που δίχαζε για χρόνια τους επιστήμονες είναι η αφόρμηση για ένα παιχνίδι με το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Η συνέχεια γίνεται ακόμα πιο συναρπαστική με πειράματα μέσα στο σκοτάδι!

2. Ηλεκτρίζω μαγνητίζω, τα πειράματα αρχίζω.

 Ο ηλεκτρισμός από κομμάτι της καθημερινότητάς μας, σήμερα γίνεται αντικείμενο πειραματισμών. Ηλεκτρικά κυκλώματα παράλληλα και σε σειρά,αγωγοί, μονωτές, μπαταρίες, πολύμετρα και αντιστάσεις μας κάνουν να μη ξεχωρίζουμε το παιχνίδι από τα πειράματα. Όμως, και ο μαγνητισμός είναι παρών, με μαγνητικά πεδία, ραβδόμορφους και πεταλοειδείς μαγνήτες, ηλεκτρομαγνήτες και πολλά ακόμη βιωματικά πειράματα και δραστηριότητες.

3. Μαγική Χημεία

Γινόμαστε για λίγο μικροί χημικοί και πραγματοποιούμε ασφαλή πειράματα, χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό και τα αντιδραστήρια ενός αληθινού χημικού εργαστηρίου. Ξεκινάμε με δραστηριότητες για τα μόρια, τα άτομα, τα στοιχεία και τις χημικές ενώσεις. Μελετάμε τις χημικές αντιδράσεις με διαλύματα που αλλάζουν χρώμα, παράγουν ζέστη ή κρύο, αφρό και ίζημα. Συνεχίζουμε με τα οξέα, τις βάσεις και τους δείκτες κάνοντας από κλασικά πειράματα χημείας έως και… εκρήξεις!!!

4. Μετεωρολογία: Τα παιχνίδια του καιρού

 Μαθαίνουμε τα πάντα για την ατμόσφαιρα μέσα από πειράματα. Πώς γίνονται οι μετεωρολογικές μετρήσεις; Χρησιμοποιούμε μετεωρολογίκά όργανα, ψηφιακά, αναλογικά όργανα, ακόμα και αυτοσχέδια και μετράμε την υγρασία, τη θερμοκρασία, την ατομοσφαιρική πίεση κ.α. Μέσα από δραστηριότητες και πειράματα κατανοούμε το μηχανισμό και την αιτία δημιουργίας των καιρικών φαινομένων.

5. Μικροί βιολόγοι, μεγάλες ανακαλύψεις

Η Βιολογία, η επιστήμη της ζωής μας περιμένει να την ανακαλύψουμε και να γίνουμε για λίγο μικροί βιολόγοι. Ένα ένα, τα 5 βασίλεια των οργανισμών θα μας αποκαλύψουν τα μυστικά τους. Πειράματα, παρασκευή και παρατήρηση δειγμάτων στα μικροσκόπια, για τα ζώα, τα φυτά, τους μύκητες, τα βακτήρια και το πλαγκτό μας ξεναγούν σε ένα αληθινό εργαστήριο Βιολογίας!

6. Παίζουμε με τα ζώα, παίζουμε με τα φυτά

 Πειράματα με τα μέρη των ζώων και των φυτών, τις κατηγορίες, τα επιστημονικά τους ονόματα, κύτταρα στα μικροσκόπια, φωτοσύνθεση, οικολογικές πυραμίδες μας κάνουν μικρούς βιολόγους και μάλιστα ειδικούς στα βασίλεια των Ζώων και των Φυτών.

7. Νερό: Μια σταγόνα διηγείται…

 Γνωρίζουμε τον κύκλο του νερού μέσα από το ηχητικό ταξίδι μίας σταγόνας. Κάνουμε μαγικά πειράματα με το νερό και το βλέπουμε να ανάβει και όχι να σβήνει τη φωτιά, να βάφει και όχι να καθαρίζει! Ποιοι ζουν μέσα στο νερό; Εκτός από τους κατοίκους του νερού που βλέπουμε και γνωρίζουμε, υπάρχουν και οι αόρατοι για εμάς μικροσκοπικοί του κάτοικοι. Μια ματιά όμως στο μικροσκόπιο μας δείχνει πόσοι από αυτούς ζουν σε μία μόνο σταγόνα νερού. Μετά από όλα αυτά δε μπορούμε παρά να υποσχεθούμε πως… “Τόσο σπουδαίο είν΄το νερό, που ούτε σταγόνα δε σπαταλώ!”

8. Προσέχω, φροντίζω, ανακυκλώνω

Δραστηριότητες παιχνίδια για τις ομάδες σκουπιδιών μας μαθαίνουν τα πάντα για την ανακύκλωση. Με ένα πείραμα χημείας, φτιάχνουμε «οικολογικό τρελλομπαλάκι» από ανακυκλωμένο πλαστικό. Τί είναι η κομποστοποίηση; Παρατηρούμε στο μικροσκόπιο τα ζωάκια που βοηθούν στη δημιουργία λιπάσματος από σκουπίδια. Αξέχαστη όμως θα μας μείνει και η “Τουρίστρια από άλλο πλανήτη”, που με τη συμπεριφορά της μας δείχνει τις επιπτώσεις των μη οικολογικών συνηθειών στο περιβάλλον!

9. Σωστή διατροφή, καλύτερη ζωή

Όλοι μας λένε πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή. Γιατί όμως; Που πηγαίνει η τροφή που τρώμε; Ένα παιχνίδι αφής αποκαλύπτει το ταξίδι της. Ποιες είναι οι ομάδες των τροφών και ποια φαγητά ανήκουν στην κάθε μία; Θα τις μάθουμε παίζοντας, ενώ πειράματα χημείας τροφίμων και μικροσκόπια θα μας αποκαλύψουν τα βασικά συστατικά τους.

10. Υγιεινή: Παίζουμε με τα μικρόβια;

Βλέπουμε τα μικρόβια των δοντιών μας στα μικροσκόπια και τα μικρόβια των χεριών μας σε ειδική καλλιέργεια. Γνωρίζουμε το πιο διάσημο… μικρόβιο! Μαθαίνουμε τους κανόνες της ατομικής υγιεινής και παίζουμε το παιχνίδι «Ταξίδι στη χώρα του ιού Ίου».

11. Παλαιοντολογία: Στα ίχνη των δεινοσαύρων

 Παίζουμε λεκτικά παιχνίδια με τα ονόματά τους, ανακαλύπτουμε με την αφή τις φωλιές τους και ακούμε τις φωνές τους. Με δραστηριότητες και πειράματα ανακαλύπτουμε τί έτρωγαν, αλλά και πόσο ζύγιζαν!

12. Μαθητής στην αρχαία Αθήνα

Παίζουμε και μαθαίνουμε για τα αθύρματα, τα παιχνίδια της αρχαιότητας. Ακούμε αρχαία ελληνική μουσική! Τί έπαιρναν τα παιδιά μαζί τους στο σχολείο; Ανακαλύπτουμε τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι μαθητές της Αρχαίας Αθήνας, στα σχολεία του παιδοτρίβη, του γραμματιστή και του κιθαριστή.

 

 

Διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος: 120 λεπτά Ημέρες και ώρες ξεναγήσεων:  Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 – 13.00 και 17.00 – 20.00,  Σάββατο 10.00-14.00, 17.00-20.00 & Κυριακή 17.00-20.00

 

Μέγιστος αριθμός μαθητών: 100

Με ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα – Αθήνα

________________________________________

 

 –

 

Θεσσαλονίκη

 

Διαθέσιμα 1.000 εισιτήρια ανά εκπαιδευτικό πρόγραμμα

• Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

• ΝΟΗΣΙΣ – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας

• Ολυμπιακό Μουσείο

 

 

Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες ανά εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

 

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 

 

Παρακολούθηση μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων τα οποία περιλαμβάνουν επίσκεψη σε έργα τέχνης αλλά και καλλιτεχνική έκφραση στο εικαστικό εργαστήρι.

1. Μνήμες Αντίστασης

2. Φως στη σύγχρονη Τέχνη

3. Τα πολλά πρόσωπα της τέχνης

4. Η έννοια του “σπιτιού” στη σύγχρονη τέχνη

5. Το χαρτί

Διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος: 75 λεπτά

Μέγιστος αριθμός μαθητών: 25

 

Ημέρες λειτουργίας: Πέμπτη  10.00π.μ. – 10.00μ.μ.  και Παρασκευή  10.00π.μ. – 7.30μ.μ.

Με ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα –  Θεσσαλονίκη

 

 

 

ΝΟΗΣΙΣ – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας 

 

 

Οι «Μικροί Ήρωες» έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το μαγευτικό κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας, μέσα από προγραμματισμένες επισκέψεις στις εγκαταστάσεις του ΝΟΗΣΙΣ. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τα μυστικά του πλανήτη μας και του διαστήματος παρακολουθώντας Ψηφιακές Προβολές στις σύγχρονες αίθουσες προβολών:

Πλανητάριο

Στο ψηφιακό Πλανητάριο (150 θέσεων), οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πλήθος ταινιών εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου, όπως ένα ταξίδι στο ηλιακό μας σύστημα με την «Όαση στο Διάστημα», μία περιπλάνηση στον έναστρο ουρανό μέσα από τα μάτια ενός παιδιού με το «Αστερισμοί και Μύθοι», ένα διαστημικό ταξίδι «Από τη Γη στο Σύμπαν», αλλά και ταινίες κινουμένων σχεδίων με οικολογικό περιεχόμενο, όπως «Ο Μαγεμένος Ύφαλος» και «Οι Ζουλοφύλακες». Μπορούν, ακόμη, να συμμετέχουν ως «διαστημικοί επισκέπτες» σε μία ζωντανή διαδραστική παράσταση στο Πλανητάριο, όπως η «Διαστημική Αποστολή 101 και 201».

Κινηματογράφος Γιγαντοοθόνης (Κοσμοθέατρο 3D)

Κινηματογραφική αίθουσα (300 θέσεων) όπου προβάλλονται επιμορφωτικές ταινίες, όπως οι «Δεινόσαυροι», μία ταινία που ξεναγεί τα παιδιά στον συναρπαστικό κόσμο των Δεινοσαύρων, ο «Δαρβίνος, το μυστήριο της φύσης», που παρουσιάζει με απλό και κατανοητό τρόπο τις θεωρίες για την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας και οι «Δράκοι- υπαρκτοί μύθοι και ανύπαρκτα πλάσματα».

Ημέρες υποδοχής μαθητών: Τρίτη – Παρασκευή

Ώρες λειτουργίας: 9.00π.μ. – 5.00μ.μ.

Με ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα –  Θεσσαλονίκη

 

 

 

Ολυμπιακό Μουσείο 

 

Έκθεση με τίτλο “Αναμνήσεις από το ..Ρίο”  το οποίο αναδεικνύει το μεγαλείο, ήθος και τις επιτυχίες των ελλήνων Ολυμπιονικών και αθλητών.

Διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος: 90′

Μέγιστος αριθμός μαθητών: 25

Ημέρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή

Ώρες λειτουργίας: 9.00π.μ. – 7.00μ.μ.

Με ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα –  Θεσσαλονίκη

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.