Ροη Ειδησεων

Το έθιμο του Άη Γιώργη στην Unesco! (photos & video)

Η διαφύλαξη του εθίμου του Άη Γιώργη στη Νεστάνη και η ανάδειξή του στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Τρίπολης, ο Προοδευτικός Σύλλογος Νεστάνης και ο Νεστανιώτικος Όμιλος Στήριξης Τοπικών Εθίμων και Αναζήτησης (ΝΟΣΕΑ) διοργάνωσαν ημερίδα ενημέρωσης με θέμα τη σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003).

 

Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από πολίτες αλλά και πρόσωπα της πολιτικής σκηνής της Αρκαδίας που θέλησαν να ενημερωθούν για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και την παράδοση της Νεστάνης. 

 

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες που παρέχει η Σύμβαση στις τοπικές κοινωνίες για τη μελέτη, διαφύλαξη και προβολή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς τους. 

 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διαφύλαξη του εθίμου του Άη Γιώργη που τελείται στη Νεστάνη και στην ανάδειξή του στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

 

Δηλώσεις στην κάμερα του Αρκαδία 93.8 για την ένταξη του εθίμου του Άι Γιώργη στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά (UNESCO) έκαναν η Σταυρούλα Φωτοπούλου διευθύντρια της Νεότερης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο κ. Πάππας πρόεδρος Νοστέα Νεστάνης. Επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο Κώστας Σπυρόπουλος διευθυντής του Arcadian Screenings, ο πρόεδρος του συλλόγου Νεστάνης κ. Παπασταύρου και ο βουλευτής ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Γιώργος Παπαηλιού.

 

Το παρών έδωσαν ο δήμαρχος της Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, ο Κώστας Βλάσης βουλευτής ΝΔ Αρκαδίας, ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Σμυρνιώτης, ο αντιπεριφερειάρχης Βαγγέλης Γιαννακούρας.

 

Επίσης στο κτήριο του μεγάρου παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Αστέρα Τρίπολης κ. Γιώργος Μποροβήλος.

 

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.