Ροη Ειδησεων

Mπετόβεν: Το DNA ενός...απείθαρχου (photos)

Μια πολύ πρωτότυπη παρουσίαση του έργου και της ζωής του διάσημου Γερμανού μουσικού και συνθέτη Ludwig van Beethoven, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό της Τρίπολης την Κυριακή, 30 Απριλίου.

Η παράσταση με τίτλο "Το DNA του Beethoven", που παρουσιάστηκε στο Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο, αποτελεί έναν συνδυασμό εκτέλεσης συνθέσεων του μεγάλου μουσικού, με ταυτόχρονη παρουσίαση αποσπασμάτων πρόζας, που αναφέρονται στη ζωή του.

 

"Αφορμή" για όλα αυτά: Η εξέταση της γονιδιακής ταυτότητας του Beethoven, μέσω δείγματος των μαλλιών του που πάρθηκε από το νεκρό σώμα του μουσικού.

Δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση να παρουσιάζεται το έργο ενός "γίγαντα" της παγκόσμιας τέχνης με τρόπο ουσιαστικό και, παράλληλα, ικανό να προσελκύσει το ενδιαφέρον ενός κοινού αμύητου, εν γένει, στο είδος που έχουμε μάθει να ονομάζουμε "Κλασσική Μουσική".

 

Ακόμα κι όταν έχουμε να κάνουμε με κάποιον σαν τον Beethoven, που, ενώ φυσικά σαν όνομα είναι πασίγνωστος και συνώνυμος του κλασσικισμού στη δυτική Μουσική, η συντριπτική πλειοψηφία των συνθέσεών του αλλά και πολλές, καθοριστικές λεπτομέρειες της ζωής του, είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Ειδικά, όσον αφορά την ιδιαίτερη προσωπικότητα του Γερμανού καλλιτέχνη, μια προσωπικότητα που τον έφερε, πολλές φορές, σε σύγκρουση και με την "αυθεντία" της εξουσίας αλλά και με τους οικείους του. 

 

Συνεπώς, η παραγωγή αυτή, που αποτελεί μια πρωτοβουλία του "Συλλόγου Φίλων της Μουσικής Αθηνών", είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση για να γίνει μια νέα "ανάγνωση", αν θέλετε, της δραστηριότητας μιας προσωπικότητας που υπήρξε καθοριστική για την μετάβαση από τον Κλασσικισμό στο Ρομαντισμό, όσον αφορά την Τέχνη εν γένει και όχι μόνο τη Μουσική.

Συνθέσεις ενός από τα τρία μεγάλα "Bs" (Bach και Βhrams οι άλλοι δύο) της παγκόσμιας μουσικής ιστορίας, ερμήνευσαν, με σειρά εμφάνισης, οι μουσικοί: Τρύφων Θωμόπουλος, Κατερίνα Ρωξάνη, Άκης Μποτσαρόπουλος, Βαγγέλης Φατσής, Σήλια Λαμπροπούλου, Σταύρος Θεοδωρόπουλος, Γιώργος Κότσικας, Ειρήνη Πιζάνια, Μάτα Κοτσιώνη, Νανσυ Κοτσιώνη, Δημήτρης Κινόπουλος και Αλέξανδρος Καλοσπύρος.

 

Η Μάγδα Μαυρογιάννη, ηθοποιός και σκηνοθέτης, είχε την ιδέα της παραγωγής, έγραψε και παρουσίασε το συνδετικό κείμενο της παράστασης. Ο Διονύσης Μαλλούχος έκανε τη μουσική διδασκαλία στους συμμετέχοντες που είναι σπουδαστές και απόφοιτοι του Αττικού Ωδείου, την οργανωτική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Γιώργος Κότσικας και τους φωτισμούς - σκηνική εικόνα της επιμελήθηκε ο Γιώργος Κωτσιόπουλος.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.