Ροη Ειδησεων

"Με τη δύναμη του νερού" στο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας

 "Με τη δύναμη του νερού" στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας!

 

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5), με θέμα "Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται", οργανώνει εκδηλώσεις στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα, με τίτλο "Με τη δύναμη του νερού".

Συγκεκριμένα: Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Μαΐου (ώρες 10:00–14:30) η νεροτριβή του Μουσείου θα λειτουργήσει από τον έμπειρο "νεροτριβιάρη" της οικογένειας Δρακόπουλου, που διατηρεί νεροτριβή και νερόμυλο στο Βυζίκι Γορτυνίας εδώ και τέσσερις γενιές, με σκοπό να πλυθούν υφαντά (φλοκάτες, μπαντανίες, σαΐσματα).

Παράλληλα, ο νερόμυλος του Μουσείου θα αλέθει σιτάρι και στον εξωτερικό χώρο θα πραγματοποιείται επίδειξη της υφαντικής τέχνης σε παραδοσιακό αργαλειό.

Γυναίκες της Αρκαδίας θα ξετυλίξουν πτυχές της δύσκολης καθημερινότητας του παρελθόντος, στο πλαίσιο της φροντίδας της οικογένειάς τους.

Η ολοκλήρωση του ετήσιου πλυσίματος θα γιορταστεί από τον Αγροτουριστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Δημητσάνας με χορούς και λιτό φαγητό, όπως παλιά.

Συμμετέχουν η Χορωδία του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης, το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα και οι φίλοι του, καθώς και οι "Στρίγκλες εν δράσει".

Η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για το πλύσιμο στη νεροτριβή είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, ενώ η κάθε οικογένεια μπορεί να φέρει μέχρι δύο υφαντά.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 27950 31630 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

*Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Πέμπτη 18/5 η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ (από τις 10:00 έως τις 18:00).

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Κεφαλάρι 

Αϊ-Γιάννη, 220 07 Δημητσάνα Τ: 27950 31630 | www.piop.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.