Αφιερωματα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 938: Η διασκέδαση των Τριπολιτών το 1890 (pics)

Τα καφενεία στην Τρίπολη, ήταν χώροι κοινωνικής συναναστροφής, ανταλλαγής ιδεών και πληροφοριών καθώς και κοινωνικών ζυμώσεων.

 

Έξω από τα πιο γνωστά καφενεία πραγματοποιούνταν οι δημοπρασίες και οι πλειστηριασμοί, ενώ πολλές φορές έπαιζαν το ρόλο πρόχειρης θεατρικής στέγης όπου δίνονται παραστάσεις από θεατρικούς θιάσους ή άλλους πλανόδιους καλλιτέχνες. Το 1891 η συντεχνία των καφεπωλών αφιέρωσε στο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου (Μάη – Θανάση ) την εικόνα του Αγίου Αθανασίου.

Το πιο γνωστό καφενείο, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί με μικρά διαλείμματα παύσεως, σχεδόν δυο αιώνες, είναι το “Μεγάλο Καφενείο” που  βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία της πλατείας Αγίου Βασιλείου. Μετά την καταστροφή του το 1882 το καφενείο ανακαινίστηκε και λειτουργούσε μέχρι αργά το βράδυ φωτιζόμενο  από λάμπες ασετιλίνης.

 

Στο “Μεγάλο Καφενείο” παρουσιάστηκαν θεατρικές παραστάσεις από μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Ευτύχιος Βονασέρα (1866 – 1928).

 

Από το 1910 και μετά την ίδρυση των πρώτων κινηματογράφων, δημιουργήθηκαν γύρω από την πλατεία οι πρώτοι θερινοί κινηματογράφοι της Τρίπολης. Το πρώτο κέντρο επί την πλατείας Άρεως στο οποίο λειτουργούσε κινηματογράφος ήταν “ο κήπος του Ζάμπελη”, ο οποίος από κέντρο διασκέδασης και αναψυκτήριο μετεξελίχθηκε και σε κινηματογράφο. Ο κινηματογράφος αρχικά έφερε την ονομασία του αναψυκτηρίου, αλλά τη δεκαετία του 1920 ονομάστηκε κατά περιόδους “Αθήναιον” και “Splendid”

Άλλοι κινηματογράφοι που λειτουργούσαν στην πλατεία ήταν η “Αύρα” και το “Πάνθεον”. Εκτός αυτών, το καφέ μπαρ “Αλήσιον” πρόβαλε επίσης ταινίες ενώ και το κέντρο “Αμερικάνικον” οργάνωνε κάποιες βραδιές κινηματογραφικές προβολές. 

 

Μεγάλο πρόβλημα για τη λειτουργία των κινηματογράφων στην πλατεία Άρεως τη δεκαετία του 1920, ήταν η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από την τότε ηλεκτρική εταιρεία στις 11 το βράδυ. Για το λόγο αυτό πάγιο αίτημα του τύπου της περιοχής ήταν η παράταση της λειτουργίας της ηλεκτρικής εταιρείας μέχρι τη 1 το πρωί.

 

Στις 19 Ιουλίου 1928 το δημοτικό συμβούλιο θέλοντας να βάλει κάποια τάξη στη λειτουργία της πλατείας απαγόρευσε τα θεάματα αφήνοντας σε λειτουργία μόνο τους κινηματογράφους.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.