Αφιερωματα

Μακαρόνια από την Αρκαδία πλέον σε όλο τον κόσμο (pics - vid)

Από το Ελαιοχώρι της Αρκαδίας, στο Μεταξουργείο, μετά στην Λεωφόρο Κηφισού, στην Λάρισα και από εκεί σε όλο τον κόσμο.

 

Αυτή είναι η πορεία της οικογένειας Κίκιζα, που έχει δώσει το όνομά της, σε μία από τις γειτονιές της παλιάς Αθήνας, έγινε τραγούδι από τον Ζαμπέτα και σήμερα - εξακολουθώντας να είναι αμιγώς ελληνική εταιρεία - εξάγει ελληνικό προϊόν σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

 

Η πορεία της οικογένειας ξεκινάει από το Ελαιοχώρι της Αρκαδίας το 1920, όταν τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της 12μελούς οικογένειας του Γιώργου και της Κανέλλας Κίκιζα ανοίγουν ένα κατάστημα με "εδώδιμα-αποικιακά" δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού τους. Το κατάστημα πηγαίνει πολύ καλά και σύντομα αποφασίζουν να επεκτείνουν την δουλειά τους. Το 1925 ο Αθανάσιος, ο μεγαλύτερος από τα αδέλφια φεύγει για την Αθήνα και ανοίγει κατάστημα τροφίμων στην διασταύρωση των οδών Λένορμαν και Παλαμηδίου στο Μεταξουργείο.

 

Στην διάρκεια της κατοχής, το κατάστημα υπολειτουργεί και αμέσως μετά τον πόλεμο τα αδέλφια αποφασίζουν να χωρίσουν τις δραστηριότητες τους. Ο Αθανάσιος Κίκιζας αναλαμβάνει τον κυλινδρόμυλο και το χονδρεμπόριο τροφίμων και ο Δήμητριος αναλαμβάνει το κατάστημα και το ποτοποιείο. Το 1947 ο Αλέξανδρος και ο Γρηγόρης Κίκιζας ιδρύουν μια μονάδα παραγωγής ζυμαρικων στην Λεωφόρο Κηφισού με την επωνυμία ΒΕΖΑΚ (Βιομηχανία Εκλεκτών Ζυμαρικών Αδελφών Κίκιζα). Εκείνη την εποχή λειτουργούσαν στην Ελλάδα 120 εργοστάσια ζυμαρικών τοπικής εμβέλειας εκ των οποίων περίπου το 1/3 είχαν την έδρα τους στην Αττική και η συνολική ετήσια παραγωγή κυμαίνονταν στους 35.000 τόνους.

 

Η ανοδική πορεία της εταιρείας ενθαρρύνει τον Αλέξανδρο Κίκιζα να αυξήσει τις γραμμές παραγωγής και ανεβάζει την ετήσια παραγωγή στους 6.000 τόνους. Όταν το 1965 ο Αλέξανδρος Κίκιζας φεύγει από την ζωή, την Γενική Διεύθυνση αναλαμβάνει η σύζυγός του Κωνσταντίνα. Η Μέλισσα συνεχίζει να επενδύει σε καινούργια σύγχρονα μηχανήματα παραγωγής και συσκευασία ζυμαρικών καθώς και σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις.

 

Η ανάπτυξη συνεχίζεται κι έτσι το 1972 εξάγονται οι πρώτοι 32 τόνοι ζυμαρικών στην Αμερική. Το 1973 εγκαινιάζεται νέος κυλινδρόμυλος στην Λάρισα άλεσης σκληρού σίτου (Μύλοι Μέλισσα), που παράγει σιμιγδάλι ειδικά για το εργοστάσιο ζυμαρικών. Το 1975 αναλαμβάνει την επιχείρηση ο Γεώργιος Κίκιζας, γιός του Αλεξάνδρου και της Κωνσταντίνας.

 

Το 1977 η Μέλισσα εξαγοράζει την Θεσσαλική μακαρονοποιΐα Ντεβέτα και η ετήσια παραγωγή της ξεπερνά τους 8.000 τόνους, οργανώνεται πανελλαδικό δίκτυο πωλήσεων και το 1980 δημιουργεί ένα νέο καθετοποιημένο συγκρότημα παραγωγής στην Λάρισα, δυναμικότητας 20.000 τόνων ετησίως. Τώρα η εταιρεία διαθέτει τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις στον κλάδο και οι πωλήσεις της στο εσωτερικό και εξωτερικό ανεβαίνουν κατακόρυφα.

 

Την δεκαετία του ΄80 και για 10 χρόνια αναλαμβάνει την αντιπροσώπευση των ζυμαρικών Barilla στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα συνεταιρίζεται με την μεγάλη ιταλική εταιρία τροφίμων STAR Prodotti Alimentari και μαζί της εξαγοράζει το εργοστάσιο τοματικών προϊόντων ΠΕΛΑΡΓΟΣ στην Ηλεία. Έτσι δημιουργείται η μεγάλη επιτυχία των τοματικών προϊόντων Pummaro που κατακτούν την πρώτη θέση στην αγορά.

 

Την δεκαετία του 2000 η αναπτυξιακή πορεία της ΜΕΛΙΣΣΑ – ΚΙΚΙΖΑΣ συνεχίζεται με τις εξαγορές των εταιρειών "Ζυμαρικά ΣΤΕΛΛΑ Α.Ε.", "Παραδοσιακά Ζυμαρικά ΒΛΑΧΑ Α.Ε." και "Γλυκά ΚΑΖΙΝΟ Α.Ε." ενώ παράλληλα διακινεί μέσω του Δικτύου της και τις γνωστές κομπόστες και φρούτων "DEL MONTE".

 

Το 2012 η εταιρεία ανέλαβε την διακίνηση των προϊόντων HEINZ. Σήμερα η ΜΕΛΙΣΣΑ – ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΒΕΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ έχει τζίρο 70 εκατ. Ευρώ, προσωπικό 210 ατόμων και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρίες τροφίμων στην Ελλάδα. Με μετοχική σύνθεση αμιγώς ελληνική, η τρίτη γενιά των μετόχων ο Αλέξανδρος και η Κωνσταντίνα, εγγονοί του ιδρυτού, ετοιμάζονται να αναλάβουν την περαιτέρω ανάπτυξή της και την συνέχιση της 60χρόνης ιστορίας της.

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.