Αφιερωματα

Αφιέρωμα 93.8: Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης (video, photos)

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2018 θελήσαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Τρίπολης που αποτελεί ένα αξιοθέατο για την πόλη μας!

Πρόκειται για ένα υπέροχο διώροφο νεοκλασικό που έχει χτιστεί το 1896 με σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ και βρίσκεται κοντά στην πλατεία Κολοκοτρώνη. Αρχικά στεγαζόταν στο κτήριο το Νοσοκομείο της Ευαγγελίστριας. Σήμερα φιλοξενεί τους αναρίθμητους θησαυρούς της αρκαδικής αρχαιότητας. Το μουσείο λειτουργεί από το 1986.

Στον κήπο του Μουσείου υποδέχονται τον επισκέπτη 50 επιτύμβιες στήλες και επιγραφές. Εξωτερικά, το ισόγειο χωρίζεται από τον πρώτο όροφο με μαρμάρινη ταινία. Στο εσωτερικό του έχουν διαμορφωθεί οκτώ αίθουσες για να φιλοξενήσουν την ιστορία της Αρκαδίας. Πάνω από 7000 ευρήματα από όλη την Αρκαδία βρίσκονται εδώ. 

Υπάρχουν τρεις αίθουσες με γλυπτά και ανάγλυφα, τόσο αρχαϊκά όσο και ρωμαϊκά. Μία αίθουσα φιλοξενεί διάφορα ιερά αντικείμενα από όλο το φάσμα της αρκαδικής ιστορίας. Μία άλλη αίθουσα είναι αφιερωμένη στην επιγραφική ιστορία και τα δείγματα πολιτικής και κοινωνικής ζωής, ψηφίσματα, συμβάσεις και λοιπές μαρτυρίες.

Στο Μουσείο εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές αρχαίων θέσεων στην Αρκαδία. Περιλαμβάνει νεολιθικά και πρωτοελλαδικά αντικείμενα και σκεύη από πρόσφατες ανασκαφές στο Σακοβούνι Καμενίτσας, καθώς και πλούσια συλλογή Υστερομυκηναϊκών και Υπομυκηναϊκών Χρόνων από το Παλαιόκαστρο της Γόρτυνας.

Εκτίθενται ακόμα ευρήματα Γεωμετρικών χρόνων από νεκροταφεία της Μαντινείας και κεραμική, γλυπτική και ανάγλυφα Αρχαϊκών μέχρι Ρωμαϊκών χρόνων από περιοχές της Αρκαδίας. Ξεχωρίζει η μοναδική στην Ελλάδα συλλογή των λατρευτικών ειδωλίων των Πρωτοελλαδικών χρόνων από το Σακοβούνι, όπως και το ομόγλυφο καθήμενο άγαλμα Θεάς (ίσως της Αθηνάς) από την Ασέα και τα ευρήματα της 15ετούς ανασκαφής στην Έπαυλη του Ηρώδου του Αττικού στη Λουκού Κυνουρίας. Υπάρχουν επίσης ευρήματα Παλαιοχριστιανικών και Πρώιμων Βυζαντινών χρόνων.

Το Μουσείο είναι ανοικτό για τους επισκέπτες καθημερινά 08:30-15:00, εκτός Δευτέρας.

 

Πηγή πληροφοριών wikipedia, traveltripolis.gr 

 

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.