Αφιερωματα

Αφιέρωμα 93.8: Καρκίνος του Μαστού: Η πρόληψη σώζει ζωές! (video)

Ο Οκτώβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού. 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ελληνικής μαστολογικής εταιρείας οι νεοεμφανιζόμενες γυναίκες με Καρκίνο του Μαστού είναι από 4.000 έως 5.000. Αποτελεί τον συχνότερο εμφανιζόμενο καρκίνο σε γυναίκες σε ηλικίες 40 έως 50 ετών.

Τα αίτια του Καρκίνου του Μαστού δεν είναι επαρκώς καθορισμένα. Τα πιο βασικά αίτια είναι: Η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, η πρόωρη εμμηνόρρηση, η κύηση σε μεγάλη ηλικία, ο θηλασμός (εάν η γυναίκα δεν θηλάσει το παιδί της, μπορεί να παίξει ρόλο στο να αποκτήσει στο μέλλον Καρκίνο του Μαστού), η ηλικία είναι καθοριστικός παράγοντας (σε ηλικίες άνω των 65 ετών ο Καρκίνος του Μαστού αυξάνεται). Επίσης το οικογενειακό ιστορικό, οι γονιδιακές μεταλλάξεις και οι διατροφικές συνήθειες είναι πολύ σημαντικές. Και στην Ελλάδα όσο το βιοτικό επίπεδο ανεβαίνει, ο βαθμός ανάπτυξης του Καρκίνου του Μαστού αυξάνεται. Η κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης, οι θεραπείες με ορμόνες (αντισυλληπτικά φάρμακα, υποκατάστατα), η έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες ή ακτινοβολίες.

Επειδή τα αίτια αυτά δεν μπορούμε να τα ανατρέψουμε, το μόνο που μπορούμε να πούμε στις γυναίκες για να προλάβουν τον Καρκίνο του Μαστού είναι να ασκούνται, να τρέφονται σωστά (κατανάλωση φρούτων και λαχανικών). Σήμερα, όλες οι προσπάθειες έχουν εντοπιστεί στην έγκαιρη διάγνωση. Αυτό γίνεται με το να ενημερωθεί η γυναίκα και να ευαισθητοποιηθεί για να κάνει αυτά που πρέπει.

 

Τι πρέπει να κάνει μία γυναίκα για μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού ή να τον ανακαλύψει έγκαιρα;

Με τις νέες μεθόδους και τα φάρμακα όχι απλά αυξάνεται η μείωση αλλά η ασθένεια μπορεί να χτυπηθεί στην ρίζα της.

Το πιο σημαντικό είναι η αυτοεξέταση. Η γυναίκα πρέπει να γνωρίσει τον ίδιο της τον εαυτό. Γνωρίζοντας τον εαυτό της θα μπορέσει να ανακαλύψει έγκαιρα οποιαδήποτε αλλαγή υπάρξει στο στήθος της. Όλες οι γυναίκες άνω των 30 αλλά και όσες επιθυμούν και κάτω, μπορούν με εύκολο τρόπο, μπροστά από το καθρέφτη στο μπάνιο ή ξαπλωμένες, με κλειστά τα δάχτυλα και με ανάταση του άλλου χεριού πάνω από το κεφάλι πίσω από τον αυχένα, να ψηλαφίσουν το στήθος με κυκλικές κινήσεις χωρίς να το πιέζουν πάρα πολύ. Ελέγχουν μήπως υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή, χωρίς να ξεχνούν να κοιτάξουν και την θηλή. Το ίδιο κάνουν και στο άλλο χέρι με τον άλλο μαστό. Με τον ίδιο τρόπο ελέγχουν και την μασχάλη για να δούμε αν υπάρχουν μέσα λεμφαδένες.

Είναι σημαντικός ο έλεγχος αυτός διότι μπορεί να ανακαλύψει πράγματα μόνη της η γυναίκα. Αν η γυναίκα κατά την διάρκεια της αυτοεξέτασης ανακαλύψει οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος της, τότε πρέπει άμεσα να απευθυνθεί στον ιατρό της.

 

Σε ποιον ιατρό πρέπει να απευθυνθεί;

Εάν έχει πρόβλημα με το στήθος της θα πρέπει να πάει σε έναν ιατρό που ασχολείται με τον καρκίνο του μαστού ή με την πρόληψη του.

Κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει τον κλινικό της έλεγχο. Μπορεί να κάνει τον έλεγχο ο οικογενειακός ιατρός (αρκεί να έχει γνώση του αντικειμένου), μία καλή νοσηλεύτρια (σε χώρες της Ευρώπης ο έλεγχος πραγματοποιείται από νοσηλεύτριες), ο γυναικολόγος ή χειρούργος.

Πάνω από την ηλικία των 30 ετών πρέπει να κάνει το πρώτο της υπερηχογράφημα η γυναίκα. Η εξέταση όμως που έχει την περισσότερη αξιοπιστία για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμη φάση είναι η μαστογραφία. Οι γυναίκες δεν πρέπει να φοβούνται τη μαστογραφία διότι η εξέταση είναι πολύ απλή, ανώδυνη και η ακτινοβολία που χρησιμοποιείται είναι πολύ λίγη. Έχει αποδειχθεί στατιστικά ότι ο κίνδυνος που προέρχεται από από την ακτινοβολία της μαστογραφίας είναι αμελητέα.

 

Πότε πρέπει να γίνεται η πρώτη μαστογραφία;

Η μαστογραφία πρέπει να γίνεται μετά τα 40.  Από τα 35 έως το 40 η γυναίκα πρέπει να ελέγχεται με το υπερηχογράφημα και από τα 40 και άνω θα πρέπει κάθε χρόνο να κάνει μία μαστογραφία.

Εάν κάνουμε όλα αυτά τα πράγματα είναι σίγουρο πως ο Καρκίνος του Μαστού θα βρεθεί σε πρώιμη φάση και με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν η αντιμετώπιση του θα είναι πραγματικά θεραπευτική.

 

Από πότε λειτουργεί το Ειδικό Κέντρο Εξέτασης Μαστού Στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης;

Το ιατρείο μαστού μέτρα περίπου 20 χρόνια λειτουργίας. Λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, με ραντεβού. Δέχεται γυναίκες συστηματικά για κλινικό έλεγχο αλλά και για παρεμβατικές εξετάσεις.

Ο κύριο όγκος των ασθενών είναι από τον Νομό Αρκαδίας. Αλλά υπάρχουν ασθενείς και από τους γύρω Νομούς(Σπάρτη, Αργολίδα και Καλαμάτα).

Το ιατρείο μαστού έχει ιδρυθεί με σκοπό την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού. Το μεγαλύτερο μέρος των γυναικών που προσέρχονται στο ιατρείο είναι για τον προληπτικό έλεγχο. Στο ιατρείο γίνεται η κλινική εξέταση, ενημερώνεται η γυναίκα για να μάθει να αυτοεξετάζεται και προγραμματίζει εάν χρειάζεται υπέρηχο ή μαστογραφία.

Στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης λειτουργεί σύγχρονος ψηφιακός μαστογράφος, με εκπαιδευμένο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Όλες οι εξετάσεις γίνονται δωρεάν, με προγραμματισμένο ραντεβού.

 

Ο Καρκίνος του Μαστού είναι ιάσιμη ασθένεια;

Εάν κάνουμε πρόληψη, επιμείνουμε στην έγκαιρη διάγνωση και κάνουμε, αυτοεξέταση, κλινικό έλεγχο, υπέρηχο και μαστογραφία, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον Καρκίνο του Μαστού σε βαθμό που μπορούμε να πούμε ότι είναι σχεδόν ιάσιμος.

Ο αριθμός των γυναικών οι οποίες πεθαίνουν από τον Καρκίνο του Μαστού όταν η ασθένεια αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα σήμερα είναι πολύ μικρός. Σήμερα μπορούμε όχι απλώς να την θεραπεύσουμε, αλλά να βοηθήσουμε τη γυναίκα να συνεχίσει να έχει τη θηλυκότητα της. Έχοντας την διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού σε πρώιμο στάδιο, η επέμβαση δεν είναι η μαστεκτομή, αλλά είναι η απλή ογκεκτομή, αφαίρεση ενός μέρους του στήθους. Με την έγκαιρη διάγνωση μια γυναίκα όχι απλά μπορεί να ζήσει αλλά και να διατηρήσει την θηλυκότητα της, να μην έχει ψυχολογικά προβλήματα και να αισθάνεται ωραία.

Ο Καρκίνος του Μαστού δεν συναντάται μόνο στις γυναίκες αλλά και στους άντρες. Είναι σε πολύ μικρότερο ποσοστό και η αντιμετώπισή του είναι ακριβώς ίδια με την γυναίκα.

 

Το arcadia938.gr με αφορμή τον μήνα Οκτώβριο, ο οποίος είναι αφιερωμένος στη πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού, βρέθηκε στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και συζήτησε με τον Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής και Υπεύθυνο του Ιατρείου του Μαστου κ. Αγαμέμνωνα Κοκοφίτη και συγκέντρωσε όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάποιος για την ασθένεια.

 

Το μήνυμα του κ. Κοκοφίτη:

"Πιστεύω ότι όλες οι γυναίκες πλέον πρέπει να γνωρίζουν το στήθος τους. Για να το γνωρίσουν πρέπει να της ευαισθητοποιήσουμε, υπάρχει ανάγκη στο σπίτι να γίνεται η συζήτηση, όπως και στο χώρο εργασίας, οι ιατροί να κάνουν εκδηλώσεις ενημέρωσης των γυναικών. Να ενημερωθεί η γυναίκα ότι αυτό είναι κάτι που αντιμετωπίζεται, είναι κάτι το οποίο μπορούμε να προλάβουμε έγκαιρα. Δεν είναι μυστικό, ούτε ταμπού, είναι κάτι το οποίο μπορούμε να κάνουμε και πρέπει να το κάνει κάθε γυναίκα για να μπορέσει να ζήσει και να ευχαριστηθεί τη ζωή της."

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.